ANKARA'DA SANAT RÜZGARI

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz günlerde online olarak katıldığım sergiden bahsetmek istiyorum. Tuğba Renkçi Taştan'ın "Aynı Çatı Altında" isimli resim sergisi Next Level Ziraat Bankası Çukurambar Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin ilgisine sunuldu.

Geçtiğimiz günlerde online olarak katıldığım sergiden bahsetmek istiyorum. Tuğba Renkçi Taştan’ın “Aynı Çatı Altında” isimli resim sergisi Next Level Ziraat Bankası Çukurambar Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin ilgisine sunuldu. Next Level Alışveriş Merkezi’nde yer alan, heykelden resim sanatına kadar ünlü isimlerin en özel eserlerine ev sahipliği yapan Ziraat Bankası Çukurambar Sanat Galerisi, Türkiye’nin önemli sanatçılarını Başkentlilerle buluşturmaya devam ediyor. Resim sanatının başarılı isimlerinden sanatçı ve akademisyen Tuğba Renkçi Taştan’ın beşinci kişisel sergisi olan “Aynı Çatı Altında” adlı resim sergisi, 27 Eylül tarihi itibariyle kapılarını açtı.Taştan’ın evinde ve yaşamında yer alan ve onu çevreleyen küçük boyutlu nesneleri içsel bir esinle kendine özgü sürreal bir dünyada yeniden yorumladığı eserlerinden meydana gelen “Aynı Çatı Altında”, birey ve nesne kavramı temelinden oluşuyor. Ayna, düğme, bıçak, kemer, gözlük, küpe, müze biletleri, kurutulmuş çiçek yaprakları, dergi ve gazete parçaları, sanatçının yayımlanmış makale çıktıları, poşet gibi bir dönem kullanılmış ve bugün işlevselliğini yitiren günlük ve özel eşyaları kolaj tekniğiyle ele alan ve farklı sanat teknikleri de kullanan sanatçı, eserlerinde ev, kültür, geçmiş, bellek gibi kavramlara, içinde yaşadığı dünyanın izlerine ve kendi gerçekliğine göndermelerde bulunuyor. Dışavurumcu bir tarzda ele alınan canlı ve coşku dolu renklerin, dokuların, nesnelerin ve imgelerin aynı çatı altında yeni bir düzen oluşturduğu eserlerin yer aldığı sergi, 11 Ekim’e kadar 10.00 – 22.00 saatleri arasında Next Level Ziraat Bankası Çukurambar Sanat Galerisi’nde görülebilecek.

PAMELA VE BATU AKDENİZ İŞ BİRLİĞİ

Müzikte kendini kanıtlamış insanların yeni isimlere destek olmasını taktirle karşılıyorum. Gelelim Pamela Batu Akdeniz iş birliğine... Alternatif müziğin Türkiye’deki önemli temsilcilerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Batu Akdeniz, Pamela ile ortaklık yaptığı yeni şarkısı ‘Başka Bir Gün’ü Garaj Müzik etiketiyle 1 Ekim Cuma tüm dijital platformlarda yayınlandı. Başka Bir Gün, uzun bir süre boyunca büyük aşkını aramış ve sonunda bulduğuna inanan aşığımızın reddedilişini, onun kendi ağzından anlatıyor. Sözü ve müziği Batu Akdeniz’e ait, akustik gitarların yoğunca kullanıldığı şarkıyı Batu Akdeniz ve Pamela birlikte seslendirdi. Şarkı, nostaljik sound’u, melankolik sözleri ve Batu ve Pamela’nın seslerinin uyumu ile dinleyicilere yazın bittiğini, sonbaharın ve kalp kırıklıklarının başlangıcını duyuruyor. Şarkının kayıtları Ankara ve İstanbul’da yapıldı. 27 yaşındaki müzisyen, çıkış yaptığı 2 yıllık sürede Spotify'da 300.000 aylık dinleyici ve toplamda 12 milyon stream elde etti. 'Eksik', 'Yanlış Biriyle Doğru Hikaye', 'Bir Sebebi Var', ‘Ona Göre’ gibi parçaları ile ciddi bir dinleyici kitlesi kazandı. Youtube'un fenomen gitaristi İngiliz Karl Golden ile yaptığı, klasik rock şarkılarının cover çalışmaları milyonlarca izlenmeye ve yurtdışından binlerce izleyiciye ulaştı. Batu Akdeniz’in eski grubu Heavy Sky ile 2016 yılında yayınladığı, tamamen İngilizce sözlü şarkılardan oluşan rock albümü ''Dreamer'' İngiltere'deki rock radyolarında listelere girmişti.

HAFTA’NIN KİTABI: MİLLİYETÇİLİK

BİR KISA TARİH

16. yüzyılda İngiltere’de çeşitli fikir ve inanışların birleşiminden filizlenen ulus olma duygusu, yeşerdiği topluma katkılarıyla kısa zamanda komşu ülkelerin de dikkatini çekti. Bu duygunun neticesi olan milliyetçilik, Fransız ve Amerikan devrimlerine, uzun yıllar varlığını sürdüren faşist ve otoriter komünist rejimlere ve dünyada dengeleri yerinden oynatan birçok meseleye ön ayak oldu. Kültürden kültüre biçim değiştirse de milliyetçilik, Çin ve Japonya örneklerinde gördüğümüz üzere hemen her coğrafyaya nüfuz etti. Geçmişten günümüze dünya siyasetine yön veren en temel etkenlerden milliyetçilik, ülkelerin çağdaş politikalarına kök salmaya, yayılmaya hâlâ devam ediyor. Milliyetçilik konusunda dünya çapında otorite kabul edilen Liah Greenfeld Milliyetçilik Bir Kısa Tarih isimli kitabında okurunu tarihte, coğrafyalar ve kültürler arasında entelektüel bir yolculuğa çıkarıyor; milliyetçiliğin sebep olduğu tüm olumlu ve olumsuz durumları nesnel bir dille anlatılmaktadır.

GÜNÜN SÖZÜ: DÜNDEN SONRA, YARINDAN ÖNCE