ALTIN KOZA'DA O FİLME ÖDÜL VERİLMELİYDİ

Sema SEZEN 25 Eyl 2022

Sema SEZEN
Tüm Yazıları
Sürdürülebilirlik, iklim krizine dikkat çekmek için "Geleceğimizi Yeşertiyoruz" temasıyla gerçekleşen 29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde, iklim krizi nedeniyle gelecekteki kıtlığı, yaşam mücadelesini anlatan ve geri dönüştürülebilir malzemelerle çekilen "Bir Zamanlar Gelecek: 2121" filmine ödül beklerdim

29. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin bu yılki teması “Geleceğimizi Yeşertiyoruz” oldu. Yapılan etkinlikler de bu temaya hizmet eder nitelikteydi ve umut vericiydi.

Festivalde ekolojik sorunların ele alındığı özel bir belgesel seçkisi vardı. Ormanların Kurtarıcısı, Buz Devri Parkı, Bölge, Hassas Mevzu ve Dünyanın Bütün Nefesleri’’ adlı belgeseller “Sürdürüle-mez” başlığı altında özel bir bölümle izleyiciye sunuldu. Festivaldeki basılı materyaller yüzde yüz geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilerek kullanılıp, iklim krizine karşı dikkat çekildi. Yaşadığımız dünyaya hizmet eden bir festival olması bakımından çok takdir ettiğim bir festival oldu. Bu yıl değil, Altın Koza her yıl bir farkındalık yaratıyor ve benim için her zaman özel yeri vardır bu festivalin. Peki bu yıl böylesine özel bir çalışma yapan festivalde neden aynı temaya dikkat çeken ve geri dönüştürülebilir malzemelerle çekilen bir filme ödül verilmedi? Açıkçası ödüller dağıtılırken "Ha şimdi verilecek" diye her anonsta bekledim. Verilmedi...

Her şeyi geçtim; en azından Türk sinemasında çok denenmemiş bir tür bilimkurgu olarak ilk uzun metrajını çeken "Bir Zamanlar Gelecek: 2121"in senaristi ve yönetmeni Serpil Altın'a cesaretinden dolayı bir ödül verilmeliydi. Film büyük zorluklarla eksi 7 derecede çekildi ve bütçenin yetersiz olmasına karşın gerçekten takdire değer bir iş çıktı.

"HER ÇOCUK BİR FİDAN"
Festival kapsamında ‘’Her Çocuk Bir Fidan’’ temasıyla oluşturulan ‘’Altın Koza Hatıra Ormanı’’na iki bin fidan dikildi. Çocukların biliçlendirilmesi çok kıymetli... Çocuklar, Altın Koza ve TEMSA iş birliğiyle tahsis edilen elektrikli araçlarla fidan dikimine gitti.