​ALMANLARIN TANK İLE İMTİHANI

Alican DEĞER 26 Oca 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Almanlar taa İkinci Dünya Savaşı günlerinden beri tank yapar.

Amerikalılarla yarışır. Zaten Türkiye bir NATO üyesi olduğu için ya Amerikan tankı kullanır ya Alman.

Tank ciddi bir teknolojidir. Sadece zırh diye bakmayın. Mesela motoru önemlidir. 60-70 ton metal yığınını yerinden oynatmak için öyle böyle değil çok güçlü bir motor gerekir. Silah sistemi de iyi olmalıdır. Engebeli arazide giderken nişan aldığınız hedef hep namlunun ucunda durmalıdır. Yoksa en ufak engebede ıskalarsınız. Veya hedefiniz yer değiştirdiğinde.

Almanlar parasıyla sattıkları tankın nerede kullanılacağını belirleme hakkının kendilerinde olduğunu düşünürler. Onların tehdit algısı ile bizim tehdit değerlendirmemiz farklı olduğu için de aramızda sık sık sorun çıkar. Onlar ne tank satıp para almaktan ne de söylenip durmaktan vaz geçerler.

PKK terörü ilk ortaya çıktığı zamanlar, Almanlar kendi sattıkları tankların terörle mücadeleye karşı kullanılmaması gerektiğini söylemişlerdi. Çünkü tanklar sadece savunma amaçlı olarak kullanılabilir sınırlaması vardı. Ve Almanlar terörle mücadeleyi kendini savunma olarak görmüyorlardı. Bu durumda teröristler saldırırken karşılık verdiğimizde kendimizi savunmuş olmuyorduk. Bu yüzden Alman tankları Trakya civarında konuşlanırdı hep. Bir türlü Güneydoğu’ya götürüp kullanamazdık. Doğu ve Güneydoğu’da Amerikan tankları görev yapardı.

Almanlar ilk tankları 36 yıl evvel satmaya başlamışlar bize. 1982’den 1993’e kadar.  Yani 12 Eylül darbesi zamanlarında. Anladınız değil mi? Tam 11 yıl boyunca 391 tank satmışlar. Leopard 1 modellerden.

Almanlar vızıldayıp, “Tankları bizim istediğimiz yerde kullanacaksınız” dediği için bizimkiler çok bozulmuş haliyle. Yeni tank falan almamışlar. Bakmışlar ki biz tank almıyoruz 2005 yılında yani son tankı sattıkları tarihten 12 yıl sonra bir anlaşma imzalanmış. Almanlar daha önceki söylediklerinden vazgeçip sadece üçüncü bir ülkeye satılamayacağı veya kullandırılmayacağı şartı koşmuşlar. "Sadece savunma durumunda" kullanılabilir sınırlaması da bu yeni anlaşma ile kaldırılmış.

Bu anlaşmadan sonra 2006 ile 2011 yılları arasındaki 5 yılda da 354 adet daha tank satın almışız.

Anlayacağınız bir yandan söylenmişler, diğer yandan silah satıp para kazanmışlar. 

Şimdilerde Afrin operasyonu ile Almanlar yine vızıldanmaya başladı. Sonuç ne olacak dersiniz?