ALBATROS'UN PERDE ARKASI

Neşe BERBER 26 Ara 2017

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
CHP'li Büyükçekmece Belediyesi ile alakalı haberimiz sonrası yeni gelişmeler, bizleri de bir hayli şaşırttı..

CHP’li Büyükçekmece Belediyesi ile alakalı haberimiz sonrası yeni gelişmeler, bizleri de bir hayli şaşırttı..

Hatırlayacaksınız, Büyükçekmece Belediyesinin kamuoyunda Albatros Parkı olarak bilinen alanı bölge halkının itirazına rağmen imara açması ile ilgili olarak Belediye Başkanı Hasan Akgün ve encümen üyelerine soruşturma açılmasına izin verilmesini sayfalarımıza taşımıştık.

 Haber sonrası gelen ihbarlar, halkın bu duruma ilgisinin ne kadar yoğun olduğunu da görmemize vesile oldu. İddialar bir hayli büyüktü.

İddialardan bir tanesi, “Albatros Parkı olarak bilinen bu bölgenin CHP’li belediye başkanlığının belgelerde tahrifatlar yapması sonrası usulsüz ve hukuka aykırı idari işlemlerle önce imara açılması sonrada satılması” ile alakalıydı.

Nasıl olmuştu? İddiaya gör işin özeti şu:

“Başkan Hasan Akgün’ün 1986 yılından itibaren önce başkan yardımcılığı, 1994 yılından itibaren de başkan olduğu Büyükçekmece’de Albatros Parkı  ’nı imara açabilmek için kamuoyunu ikna ötmeye yönelik kitapçık dağıtılmış ancak gerçek olduğundan farklı yansıtılmış.”

“Taşınmazın idarece, rekreasyon alanı olarak kamu yararına kullanmak üzere kamulaştırmaya dayalı edinme hikayesi ile CHP’li ilçe belediyesinin 2017 yılında yayınlamış olduğu kitapçıktaki 1979 yılında bakanlıkça tasdik edilmiş imar planları ile Turizm Alanı ilan edilmiştir. Planda emsal (inşaat alanı) ve kat yüksekliği kısıtlaması bulunmamaktadır” ifadesinin birbiri ile bağdaşmadığı açıkça görülmektedir. 1979 onaylı 1/1000 ölçekli 18 M I ve 18 M III orijinal planlar ve bu planların uygulanması maksadı ile mülkiyetin idare adına tesciline dair sunulu mahkeme kararlarından açıkça görüldüğü üzere ‘Albatros Koruluğu’ şimdi CHP’li olan belediye adına ilk tescil edildiği günden bu yana kumsal, park, çocuk bahçesi, otopark ve turistik rekreasyon fonksiyonu ile kamu yararına kullanmak üzere devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanda kalmaktadır. Buna karşın CHP’li Büyükçekmece Belediye Başkanlığı, 1979 onaylı 1/1000 planlarında fonksiyon değişiklik gerektiren hiçbir sebep olmadığını bildiği için, 1979 onaylı 1/1000 ölçekli 18 M I ve 18 M III planlarında ıslah yoluna gitmemiş ve ne yazık ki aynı planların tahrif edilerek park, çocuk bahçesi, otopark ve turistik rekreasyon fonksiyonun ortadan kaldırılmış olduğu şekliyle kullanmış ve ne yazık ki kitapçığı ile de bunu kamuyu ile paylaşmıştır.”

“CHP’li belediye ‘Albatros Koruluğu ile alakalı hazırladıkları kitapçıktaki 26 Haziran 1979 onanlı/ölçekli ibaresi ile tahfif edilmiş planları kullandığı için, kıyıda ve sahil şeridinde ayrıca 1/1000 ölçekli uygulama imar planı da yapılmamıştır. Böylece CHP’li belediye ‘Albatros Koruluğu’nu 20 Kasım 1975 onay tarihli kıyı kenar çizgisini kaldırarak, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki en az 100 metre genişliğindeki sahil şeridi içindeki kumsal, park, çocuk bahçesi, otopark ve turistik rekreasyon fonksiyonunun birden bire yok etmiş. CHP’li Büyükçekmece Belediye Başkanlığı sonraları da tahrif edilmiş planlarda ‘hiçbir zaman olmayan Turizm Alanı’ fonksiyonunu yaratmış, bunu 17 Haziran 2004 onanlı 14 Ekim 2011 tadilat tarihli 1/1000 ölçekli plana her nasılsa işlemiş, sonra da İBB ile işbirliği içinde, bu planın plan notlarında tadilatlar yaparak Albatros Koruluğu’na yüzde 60 ticaret, konut, yüzde 40 turizm konaklama alanı olarak kullanılmasına İBB Meclisi’nin 17 Haziran 2016 gün ve 1170 sayılı meclis kararı ile plana işlemişlerdir.”

“17 Haziran 2016 gündeminde CHP meclis üyeleri Albatros Koruluğu’nun imara açılması için grup kararı almış bu karara 3-4 meclis üyesi “hayır” demiş.” sonrasında da, “Belediye, Albatros Koruluğu’nu 11 Nisan 2017 tarihinde ve 303 sayılı encümen kararı ile yüzde 60 ticaret konut, yüzde 40 turizm konaklama ve inşaat yapması için Demir İnşaat A.Ş. ve Katar kökenli SQY Investment Group AŞ’ye 160,030,000 TL bedel ile satışını gerçekleştirmiştir. Kısaca CHP’li Belediye Başkanı Hasan Akgün, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki halka ait ‘Albatros Koruluğu’nu satmış. CHP ise kendi belediyesi olan Büyükçekmece Belediyesinin yaptığı bu işleme sesini çıkarmamış.”

 Anlaşılacağı üzere, “1979 onanlı planlar ve Albatros parkının kullanım şekli iddialara göre hiçbir zaman Turizm alanı olmamış. CHP’li belediye şikayet konusu olan ‘Albatros Koruluğu’na ilişkin 20 Kasım 1975 onay tarihli kıyı kenar çizgisinde herhangi bir değişiklik olmadığı belirtilmiştir. Sahil şeridine ilişkin paftaların belediye müdürlüğü arşivinde bulunmadığı, 1998 ve 2001 tasdik tarihli Büyükçekmece dolgu alanı iç düzenlenmesi ile ilgili imar planının mevcut olduğu ancak ‘Albatros Koruluğu’nun içinde bulunduğu taşınmazların, her iki dolgu planının plan onama sınırı dışında kaldığı yazılmış.”

İddialar uzayıp gidiyor.. 

Şimdi gözler İçişleri Bakanlığı’nın açtığı soruşturmada.

Bölge halkı buranın halka ait olduğu ve halkın sosyal yaşam hakkının CHP’li Büyükçekmece Belediyesi tarafından ellerinden alındığı görüşünde.

Bir zamanlar taşı toprağı altın denen İstanbul’da her yerin beton yığını olduğu, şehrin artık yeşil ve denizine ulaşmak için kilometrelerce öteye gitmek zorunda bırakıldığı bu günlerde, halkın nefes alacağı bir alanın daha beton yığını içinde kaybolmasına insan seyirci kalmak istemiyor…

Her defasında AK Parti’ye İstanbul hatırlatması yapan Cumhuriyet Halk Partisi acaba aynı hatırlatmayı kendi partisinin belediye başkanı Hasan Akgün’e de yapmakta mıdır?

Soruşturma haberinin hemen ertesinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun program harici geldiği Büyükçekmece’de Başkan Hasan Akgün tarafından bir dizi proje sunumları yapıldığını gördük.  Ataşehir Belediyesinde yaşanan görevden alma ile ilgili seyahatini yarım bırakıp yurda dönen Kılıçdaroğlu, aynı hassasiyeti Büyükçekmece Belediyesi içinde gösterecek mi? Başkan Akgün’e İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılmasına yönelik ve de Albatros Parkı’nın durumuna ilişkin bir sorusu olmuş mudur?

Şimdi kamuoyu bu detayları merak ediyor.

Bir dipnotu da ekleyelim: Sözü edilen alanı alan konsorsiyum ortağı Demir İnşaat’ın yönetim kurulu başkanı Hamit Demir Sivaslı bir işadamı. Demir, inşaat sektöründe spor kulüplerine yaptığı sponsorluklarla öne çıkıyor. Hatta Büyükçekmece’nin başarılı basketbol takımının da sponsoru da Demir Grup. Grup aynı zamanda Süper Lig’in de başarılı ekibi Sivas Spor’un da sponsoru..