AKLIMIZLA ALAY EDENLER!

Fehmi KETENCİ 07 Tem 2020

Fehmi KETENCİ
Birçoğumuz internette yer alan haber sayfalarında (buna gazete ve televizyonların internet sayfaları da dahildir), yayınlanan bir haberi okumak, görüntüsünü izleyebilmek için yapacağınız hamleler artık neredeyse imkansız hale gelmiş durumda.

      Uzun zamandan beri internetteki haber portallarının kullanılması, özellikle buralarda kullanılan dijital reklamların yerleştirilmesi beni hep rahatsız eder dururdu. Ders konularımdan biri olan sosyal medya kullanımı, oralardaki reklamlar, son yıllarda iyice çığırından çıkmış durumdaydı.

      Birçoğumuz internette yer alan haber sayfalarında (buna gazete ve televizyonların internet sayfaları da dahildir), yayınlanan bir haberi okumak, görüntüsünü izleyebilmek için yapacağınız hamleler artık neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. Genelde izlenme; tıklandıktan sonra o web sayfasında kalma süresine göre reklam verenlerce değerlendirilen bu haber yansıtıcılar veya haber ileten web sayfaları; dayatma, zorlama haber takibine sıkıştırılarak iyice çığırından çıkarılmış durumda.

      Habere girmek için tıklamak istediğinizde ilk önce karşınıza bir reklam çıkıyor. Onu geçiyorsunuz, haberin başlığı üzerine tıklayıp haberi başlığın devamında girişi ile okumak istiyorsunuz. Kısa bir cümle veya paragraftan meydana gelen haber girişi sonrasında araya yine bir reklam giriveriyor. Onu da geçiyorsunuz ardından haberle ilgili bir cümle ve ya paragraf daha. Okuyorsunuz ilk girişin neredeyse aynısı. Sonra bir reklam daha ve yine bir cümle ama, okumak istediğiniz haberin özüne bir türlü ulaşamıyorsunuz. Yine bir reklam ve haberin devamı olması gereken bir paragraf daha. Haberi merak ediyorsunuz, okumak isteğinize engel olamadığınız için devam ediyorsunuz.

      Reklam, haber bilgi ve nasılsa haberin özünü anlatan paragrafa varabiliyorsunuz. Haberden beklediğinizi alamadan hayal kırıklığı yaşayarak sayfadan ayrılıyorsunuz.     

      Bu arada, haberin içeriği ile ilgili bir şeyler söylemeye gerek yok. O ise, tam bir fiyasko.

      Özellikle gazetelerin uzantıları olarak internette yer alan spor haber sayfalarında bu durum daha da kötü. Haberi, sansasyonel ve asparagas başlığı nedeniyle merakla okumak istiyorsunuz, reklam arasına sıkıştırılmış satırlarda haberi okumaya çalışıyorsunuz ama sadece hayal kırıklığı, sinirleniyorsunuz ama yine de haberi okuyorsunuz.

      Söylediğim gibi; özellikle spor haberi ileten web sayfalarında sıkça rastlanan durum bu. Çoğunlukla dedikodu veya söylenti üzerine kurgulanmış, sansasyonel bir başlık altına yerleştirilmiş bu haberlere artık pek rağbet edilmez oldu.

      Asıl ilginç olanı; bu duruma, genelde ulusal gazetelerin uzantısı olan spor haber sayfalarında daha çok rastlanıyor olması.

      Aynı şey, internette yayınlanan dizi ve film yayınlarında da pek farklı değil. Burada da kontrol iyice kaçmış durumda. Bu yayınlarda reklam kuşaklarının olması doğal ama izleyenlerin ve internet takipçilerinin “aklından alay edercesine, sorumsuzca” oluşturulan bu kurgu, iyice şikayet konusu olmaya başladı.

      İnternet izlenmesi konusuyla ilgili, uzun zamandır, yüz yüze, araştırmalar yaptım. Vardığım sonuçlar şikayetleri yansıtan sonuçlardı.

      İnternette haber sayfalarını takip edenler, dizi veya film izleyenler, bu konuda çok rahatsız olduklarını dile getiriyorlardı Özellikle günün çoğunu ellerindeki akıllı telefon geçiren gençler en çok şikayet edenlerden. 

      Gençlerin söyledikleri tek şey; “Bunu yapanlar aklımızla alay ediyorlar” şeklinde.

      Ne dersiniz, haksızlar mı?   

BİR TUTAM TEBESSÜM

BUZDA BALIK AVI

    Temel merak edip görmek, istediği için Kuzey Kutbu’na gider. Kuzey Kutbu’nda dolaşırken buzda balık avlamanın çok popüler olduğunu duyar, hemen kendine bir olta satın alır ve bulduğu ilk geniş buzlu alanda balık avlamak için işe girişir.

    Tam buzu kırmaya çalışırken gümbür gümbür bir ses duyar: 
    - “Orada balık bulamazsın!” 
    Ne olduğunu anlamayarak etrafına bakınır, ama sesin nereden geldiğini çözemez. Biraz ileriye gidip tekrar buzu kırmaya çalışırken aynı ses yine duyulur: 
    - “Sana söyledim geri zekalı, orada balık bulamazsın!”
    Temel korku içinde başını yukarı kaldırır ve dehşet içinde sorar: 
    - “Allah'ım! Sen misin?" 
    Aynı ses cevap verir: 
    - Hayır salak, ben buz hokey sahasının bekçisiyim.”