Vakıf Katılım web

AĞIZ KOKUSU NEDİR? 

Dr.Gözde AYSEL 06 Şub 2022

Dr.Gözde AYSEL
Tüm Yazıları
Halitozis olarak da bilinen ağız kokusu, genellikle kişi nefes verdiğinde fark edilen hoş olmayan bir kokudur.

Halitozis olarak da bilinen ağız kokusu, genellikle kişi nefes verdiğinde fark edilen hoş olmayan bir kokudur. Bu durum hem kişinin kendisini hem de bulunduğu sosyal ortamda çevresindekileri huzursuz edebilir. Ağız kokusunun birçok sebebi olabilir, ancak bu durum genellikle ağız içi problemlerden kaynaklanır.

Ağız kokusunun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;

En önemli etken kişinin ağız hijyenini tam olarak sağlayamamasıdır. Yemeklerden sonra ağızda kalan yiyecek artıkları, günlük olarak dişlerin yeterince fırçalanmaması, diş ipi ve gargara kullanılmaması, diş ve diş etlerindeki gıda parçacıklarının kalmasına neden olabilir. Bu yemek artıkları ciddi kokuya neden olabilir. Gece fırçalamadan yatan kişilerin sabah ağız kokusu çok belirgin olmaktadır. 

Dişlerde oluşan çürükler de ağız kokusunun nedenlerindendir, özellikle ağız içinde görülmeyen ara yüz çürüklerinde kalan ve temizlenemeyen yemek artıkları ciddi kokuya neden olur. Yine fırçalanmamaya bağlı dişler üzerinde oluşan plaklar birikerek diş taşlarını oluşturur. Diş taşları da ağız kokusuna neden olan en önemli faktörlerdendir.

Dişlerin arasında kalan yemek artıkları, zamanla diş etlerinin çevresinde ve dilde bakteri üremesine neden olur ve bu bakteriler de nefesin kötü kokmasına yol açar. Antibakteriyel ağız gargaraları kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir. Dil fırçası kullanımı da faydalı olacaktır. Ayrıca takma dişlerde de, kokuya neden olan bakteri ve yiyecek parçacıklarının uygun şekilde temizlenmemesi kötü kokuya neden olabilir. Bununla birlikte, bakteri gelişimi diş eti hastalığı riskinizi artırır.

Ağız kuruluğu da ağız kokusuna neden olan faktörlerdendir. Tükürük, yiyecek parçacıklarını temizleyerek ağzınızın temizlenmesine yardımcı olur. Yeterli tükürük üretimi yoksa, kötü kokuya yol açabilecek yiyecek parçacıkları ağzınızda kalır.
Bazı ilaçların yan etkileri dolaylı olarak ağız kokusuna neden olabilir.

Sigara ve puro içmek ve ayrıca diğer tütün ürünlerini kullanmak ağızda belirgin ve rahatsız edici bir koku bırakır. Üstelik, tütün ürünleri tüketmek ağız ve diğer kanser risklerini arttırmaktadır.

Uzun süreli açlık da ağız kokusuna neden olurken, bazı diyet yöntemleri hastalarda bu şikayetin çıkmasına neden olabilir.

Bütün bunların dışında ağız dışı kaynaklanan kokularda olabilir; bunlar mide, burun eti ve üst solunum yollarına bağlı hastalıklar, hatta bademcik iltihabı olabilir. Bu durumlarda öncelikle altta yatan sebebin araştırılıp tedavi edilmesi gerekmektedir. Solunum yolu enfeksiyonları ve sinüslerin, akciğerlerin veya boğazın iltihaplanması, özellikle de ağız ve burun bölgesinde mukus akıntısı olduğunda ağız kokusu görülebilir.
Ağız kokusuna neden olabilecek diğer tıbbi rahatsızlıklar ise diyabet, bazı karaciğer hastalıkları ve böbrek hastalığıdır. Diyabet hastalarının kendine has bir ağız kokusu vardır. Bu hastalarda ağız bakımına dikkat edildiği halde ağız yaraları görülmektedir ve bu yaraların uzun süre boyunca geçmediği ya da zor geçtiği görülmektedir. Diş etlerinde çekilmeler meydana gelerek kemik kaybına neden olabilir ve hasta dişlerini çok kısa bir süre içinde kaybedebilir.

Tedavi yöntemleri

Ağız kokusunun temelinde yatan neden ağız hijyeninin tam sağlanamaması olabilir. Bu durumda dişlerin günlük temizliğini en iyi şekilde yapmak ve diş ipi, gargara kullanmak gibi basit yöntemler işe yarayabilmektedir.

Diş bakımının yanı sıra, dil üzerinde gün içerisinde biriken bakterileri temizlemek için özel olarak üretilen dil temizleme fırçaları kullanılmalıdır. Hareketli protez kullanılıyorsa, gece çıkarılmalı ve ertesi gün takılmadan önce iyice temizlenmelidir. Yine sabit protezlerde muhakkak gövde altı uygun diş ipleriyle temizlenmelidir. 

Gün içerisinde az su tüketimi de ağız kokusuna sebep olabilecek faktörler arasında yer almaktadır. Su içimi, tükürük üretimini uyarır ve bu da ağız içinde yer alan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kişi sigara içiyorsa, sigarayı bırakmakta ağız kokusunda önemli bir rol oynamaktadır.

Ağız kokusu, eğer dişlerdeki çürük veya diş etlerindeki enfeksiyon sebebiyle gelişiyorsa, diş hekimi tarafından en uygun tedavi yöntemleri uygulanarak tedavi edilebilir. Diş taşları da ağız kokusuna yol açan bir diğer faktörler arasındadır ve en az senede bir defa temizletilmesi gereklidir. Sağlıklı bir kişinin yılda iki defa ağız ve diş muayenesi yaptırması önerilmektedir.

Ağız ve diş sağlığı bakımı tam yapılmasına rağmen halen ağız kokusu kaybolmuyorsa o zaman altta yatan diğer sebeplere bakılabilir. Ağız kokusu ciddi bir sistemik hastalığın belirtisi olabilir, bu durumda diş hekiminiz tüm ağız içi nedenleri ortadan kaldırdıktan sonra sizi ilgili branşa yönlendirecektir.