AFRİN ARTIK SADECE ZAMAN İŞİ

Alican DEĞER 14 Şub 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Harekât başladıktan sonra sonuç artık kaçınılmaz.

Bunda tartışılacak bir konu yok. Gerisi sadece zaman işi.

Türkiye gibi bir ülke Afrin’e müdahale edince oradaki çatışmaların nasıl sonuçlanacağını bilmemek anlamsız olur. O yüzden PYD/YPG, daha doğru deyişle PKK’nın yapabileceği tek şey zamana oynamak ve umut etmek.

TSK tarafından açıklanan verilere bakınca PKK’nın insan kaybını hiç de umursamadığı görülüyor. Elindeki insan kaynaklarını yani silahlı teröristleri cepheye sürüyor ve ölmelerine kadar geçen süre içinde bir dış yardım gelmesini umuyor.

Aslında Silahlı Kuvvetler’in bu durumdan şikayetçi olduğunu da zannetmiyorum. Çok daha geniş alanda, çok daha sarp dağlarda, çok daha ufak grupların peşine düşerek 40 yıldır mücadele eden TSK ilk kez PKK’yı bu kadar açıkta yakalamış durumda. Vurup kaçan, mayın döşeyen, kentlerde katliam bombaları patlatan bir örgüt ilk kez daracık bir bölgede kıstırıldı.

Sanki harekâtı planlayan kurmaylar ilerlemeden önce, yerini bildikleri “Düşman”a olabildiğince zayiat verdirmeyi amaçlıyor.

PKK ise umudunu dışarıdan borazanını öttürerek gelecek süvari kuvvetlerine bağlamış durumda. Bir gün açıklama yapıyorlar, “Suriye rejim güçleri gelsin kendilerini savunsun” diye. Diğer gün Amerika’dan, bir başka gün ise Rusya’dan yardım bekliyorlar. Bu süreçte de silahlı güçleri azaldıkça azalıyor.

Durum gösteriyor ki Amerika’nın açıkladığı 30 bin kişilik “Sınır ordusu”nun yüzde 5’i şimdiden gitti bile.

KOLSUZ AGOP BİR EFSANEYDİ

Adı sanki mahallenizdeki kapı komşunuz gibi telaffuz edilirdi. Sanki herkesin dostu arkadaşı idi. Cildi ile problemi olanlara gitmesi söylenen tek isimdi. Çocukluğunda geçirdiği bir kaza sonucu bir kolunu kaybetmişti. Ama inanılmaz bir doktordu. Cildiyeciydi. Agop Katoğyan, namı diğer kolsuz Agop hayatını kaybetti. Yeri doldurulamayacak insanlar vardır ya işte onlardandı.

Ölüm haberini okurken aklıma geldi. Geçen yıl evinde talihsiz bir olay yaşanmıştı. Evine zorla giren 3 hırsız 73 yaşındaki eşine saldırmış ağır bir şekilde dövmüştü. Evi de soyan hırsızlar kayıplara karışmıştı. Acaba o saldırganlar yakalandı mı?