ADANA BELEDİYE BAŞKANI SÖZLÜ'NÜN SÜRPRİZ ÇIKIŞI

Neşe BERBER 09 Nis 2018

Neşe BERBER
Geçtiğimiz  hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Adana'ya gitti. Cumhurbaşkanı'nın bu seyahatinde dikkatleri çeken bir gelişme yaşandı.

AK Parti’ye olan sert söylemleri herkes tarafından bilinen Adana Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü -hatta bir adım daha ileri gideyim- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı heryerde eleştirdiğini duyduğumuz başkan- 1 Nisan’daki gezi sırasında attığı tweetler ile herkesi şaşırttı.
Başkan Sözlü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı havalimanında karşılamış ve makamında da ağırlamıştı. Buraya kadar tamam, şaşırtan kısım bunu fotoğrafla sosyal medyada paylaşması oldu. 
Takipçileri daha önce ‘’geldikleri gibi giderler’’ diye pankart astıran Sözlü’ye ciddi şekilde yüklendi. Hatta AK Parti’nin seçim startını verdiği şu günlerde  Adana, Mersin ve Hatay belediyelerini de AK Partili yapmak için ciddi bir çalışma başlatıldığı biliniyor.
Şimdi merak edilen soru şu: AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Adana’yı bu seçimde alacağız dediği halde, bugüne kadar Devlet Bahçeli’ye rağmen, AK Parti ve lideri Erdoğan’a bu kadar sert eleştirilerde bulunan Başkan Hüseyin Sözlü’nün neden çark ettiği..
Adana Belediye Başkanı Sözlü ile iki yıl önce ilk tanışmamızda biraz sohbet ettikten sonra ilk gözlemim şöyle olmuştu.. Başkan Sözlü medyayı iyi kullanan bir siyasetçi, doğal köy yaşantısından kopmayan, kendine has Adana şivesini bozmamış halka yakın olmaya çalışan biri olarak ilgi çekmeyi başaran bir kişilik.
Tüm bu gelişmeler, akıllara şu soruyu da getirmiyor değil.. Adana’da Hüseyin Sözlü, AK Parti adayı olarak karşımıza mı çıkacak? 
Düşünmeden edemedim doğrusu..

Kendi heykelini diken CHP’li Belediye Başkanı

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı ilçede bulunan bir parka kendi heykelini dikti. Söz konusu heykele yönelik eleştirilerde bulunan bazı vatandaşlar dört yılda yapılan tek icraatın bu heykel olduğunu söyleyerek başkanı eleştiri yağmuruna tuttu. CHP’li Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın bu davranışına CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu bakalım ne diyecek? Sayın Başkan Kapaklı’ya kendi heykelinizi dikme amacınızı anlamak oldukça güç. Ama bildiğim bir şey varsa ilçeye heykel değil hizmet gerekir. Siz öyle işler yapın ki, heykeli dikilesi adam desinler..

Mütevazı Başkan Alinur Aktaş...
Bursa Belediye Başkanı Alinur Aktaş Uludağ Ekonomi Zirvesinin açılışındaydı. Sabah kahvaltıda sohbet etme imkanı bulduk. Başkan Aktaş bildiğiniz gibi daha önce İnegöl Belediye Başkanlığı yapmış bir isim. 
“Göreve geldiğinizde en büyük sorun neydi?” diye sordum.. Başkan Aktaş şunları söyledi:
“Yaklaşık 5 aydır görevdeyim. Göreve geldiğimiz günden beri çok yoğun şekilde çalışıyoruz. Şehrin en büyük sorunlarından biri ulaşım ve kentsel dönüşüm. Gece gündüz Bursa için çalışıyoruz. Çalışmaya da devam edeceğiz.”
Başkan Aktaş, büyükşehir belediye başkanı olmasına karşın salona girdiğinde sade bir vatandaş gibi yerine oturunca ister istemez dikkatleri üzerine çekiyor. Toplantı bitince de vali ile bir araya gelmesi, ardından kimseyi kırmayıp bütün stantları tek tek ziyaret edip bilgi alması..  Sanırım AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın belediye başkanlarından istediği mütevazı tavrı sergilemesi başkana çok şey kazandıracak.
Bazı belediye başkanları gelmeden önce daha geldiği duyuruluyor, tantanası bile gelir. Başkan Aktaş’ta bu olmadı. Gayet sakin geldi, sakin bir şekilde de gitti..
Başkan Aktaş ile önümüzdeki günlerde tekrar bir araya geleceğiz ve Bursa için projelerini konuşacağım. Bursa konumu itibari ile önemli bir şehir, yapılan otoyol ile İstanbul’a daha da yakınlaştı. Artık Bursa’ya gitmek Osmangazi köprüsü ile çok kolay. İstanbul’un uzak bir ilçesine gitmek kadar kolay..
“Türkiye’ye Yatırıma Devam”
Uludağ Zirvesinden söz edince, zirvenin en ilgi çeken ismi SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov’dan söz etmeden olmaz. Hem akıcı Türkçesi ile hem de Türkiye’ye olan sevgisi ile dikkati çekmeyi başaran birisi.
Toplantıda Gahramanov, Türkiye’ye enerji alanında 19,5 milyar dolar yatırım yaptıklarını ifade ederek Türkiye’nin cari açığının azalmasına önemli katkıda bulunduklarını belirtti. “Son iki yılda PETKİM’de birçok projeye imza attık. Aliağa’da büyük bir ARGE merkezi kuracağız” diyen Gahramanov; “Türkiye’nin teknoloji ihraç eden bir ülke hale gelmesi gerekir” şeklinde konuştu. Ve her defasında bir millet iki devlet detayını dile getirerek sık sık ‘Biz Kardeşiz’ diyerek alkış aldı. Ve en önemlisi Azerbaycan Socar olarak Türkiye’ye yatırımlara devam edeceklerini vurguladı.
Otoyol ve Oksijen
Bu arada Otoyol A.Ş.’nin yetkilileri ile tanışma fırsatı buldum. Oksijen hizmet tesisleri ile kaliteli hizmet vermeye başlamışlar. İsimlerini bundan sonra daha çok duyacağız.
Bu arada zirve, bir gün önce gündeme düşen Aydın Doğan’ın, Doğan Medya Grubunu sattığı haberi ile çalkalandı. Gazetecilerden daha çok iş insanlarının ana konusu bu oldu. 
Dondurmaları köye döken 
firmanın arabası ilham olmuş
Zirve sonunda Stars Of Region yarışması yapıldı. En beğenilen proje, çeşitli girişimciler arasında daha 8 yaşındayken bir dondurma fabrikasının arabasının köylerine gelip dondurmaları döküp gittiğini gören ve o dondurmaların bir kısmını afiyetle yediklerini anlatan Olcay Silahlı oldu. Silahlı,  bundan etkilenerek gıda atığı sorunu ile küresel hedeflerin kesiştiği noktada fark yaratan “Fazla Gıda” projesi ile yarışmaya katıldı. Çok güzel fikir doğrusu, tebrikler, benim de en beğendiğim proje oldu.