​ABDULLAH GÜL, KAYSERİ'DEN BAĞIMSIZ ADAY OLUR MU?

Alican DEĞER 12 Oca 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül üzerinde dönen tartışmaları biliyorsunuz.

11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül üzerinde dönen tartışmaları biliyorsunuz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti ile arasında ilk kez böylesine soğuk rüzgarlar esiyor.

KHK tartışması ile başlayan yoğunlaşma aslında bunun sadece KHK sorunu olmadığını belli ediyor. Partili çevrelerden Sayın Gül’e yönelik eleştirilerin bütünsel bir yapısı var. Çünkü verilen örnekler taa Gezi olaylarından başlayıp evet-hayır referandumuna, davet edildiği toplantılara katılmamasına kadar uzanıyor. Eleştiriler KHK’nın çevresinden dolaşıp 2019 başkanlık seçimlerine ulaşıyor. Yani öncesi var. Ve sonrası da olası.

Burada dikkat çeken nokta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştirilerinin daha “Dikkatli” olduğu. Ama dış çeper daha bir hoyrat.

Öncelikle Abdullah Gül’ün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı ortak aday olabileceği iddialarının mevcut gerçeklikle bir yakınlığı dahi yok. 

Hiçbir CHP’li, hiçbir HDP’li bu topa girmez. Bana göre hiçbir AK Parti’li de partisini bırakıp oy vermez. Bence herkes yanlış tarafa bakıyor.

Sayın Gül’ün siyasi geçmişinde bir tek kez riskli hamlesi var. O da Fazilet Partisi’nde Recai Kutan’a dolaylı olarak da Necmettin Erbakan’a karşı aday olarak çıkması. Onun dışında adeta “Sıfır risk.” Biraz garantici anlayacağınız. Böylesi bir adaylığı gönlünden bile geçirmez. Hele hele tüm hayatı boyunca siyasi risk alarak yükselmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı hiçbir şansı olmadığını da iyi bilir. O yüzden her kim “Ortak aday” falan diyorsa yanılır.

Ancak bir olasılık var ki bence dikkate değer. Abdullah Gül siyasete tekrar dönmek istiyorsa Bağımsız Milletvekili adayı olur mu? Mesela Kayseri’den bağımsız milletvekili adaylığı koyar mı? Koyarsa seçilir mi? Seçilirse ne olur? Bence tartışılması gereken durum bu.

Bunu 2007 Genel Seçimleri’nde memleketi Rize’den bağımsız Milletvekili adayı olan ve seçilen Mesut Yılmaz yapmıştı hatırlarsınız. Haa sonrasında Mesut Bey’e siyasi bir hayrı olup olmadığı ayrı bir durum tabii ki.