ABD ARKASINI PKK'YA DÖNEBİLECEK Mİ?

İlnur ÇEVİK 13 Şub 2018

İlnur ÇEVİK
Tüm Yazıları
Bu hafta ABD ile Türkiye arasında önemli görüşmeler yapılacak…

Bir görüşme Ankara’da. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Ankara’ya gelecek. Öbür görüşme ise Brüksel’de Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve ABD karşıtı Jim Mattis arasında NATO toplantıları sırasında yer alacak.                            

Ama bu arada Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Amerikan Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster bütün bu görüşmelerden önce bir araya geldiler ve sanki bir önsöz yazdılar. Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan da Ankara’dan da benzeri birer açıklama geldi. Beyaz Saray açıklamasında, terörle mücadeleyi genişletecek yöntem arayışlarının ele alındığı belirtildi. Açıklamaya göre görüşmede, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında uzun süredir devam eden stratejik ortaklığa vurgu yapıldı. İki ülkenin önceliklerinin ve kaygılarının tartışıldığı belirtildi. 

Müttefik olarak Türk-Amerikan ilişkileri, ortak stratejik güçlükler ve bölgesel gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Beyaz Saray'ın açıklamasında, Kalın ve McMaster'ın, iki ülke ilişkilerini etkileyen konuları ayrıntısıyla ele aldığı belirtildi. "Her türlü terörizme karşı ortak mücadeleyi genişletmenin yolları arandı" denildi.  

Yani anlayacağınız bir ön mutabakat yok...  Türkiye ne zaman Afrin’i alır o zaman ABD işin ciddiyetini anlayacak ve taşlar yerine oturmaya başlayacak... Amerikalıların anlamadığı ise gün geçtikçe derinleşen halkımızın ABD’ye duyduğu güvensizlik duyguları... 

Bu güvensizlik ABD ile olan ilişkilerimizi geri dönüşü olmayan bir noktaya getirmesin...