34. KRİSTAL ELMA

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Reklamcılar Derneği tarafından 34. kez düzenlenen Kristal Elma Yarışması Ödül Töreni 18 Ekim'de Hasköy Yün İplik Fabrikası'nda gerçekleşti.

Sürdürebilinirliğin en güzel örneklerinden biri olan Kristal Elma Gecesi yine muhteşemdi.

Reklamcılar Derneği tarafından 34. kez düzenlenen Kristal Elma Yarışması Ödül Töreni 18 Ekim’de Hasköy Yün İplik Fabrikası’nda gerçekleşti. Reklam sektörünün yaratıcılığı ödüllendirdiği yarışmada TV- Sinema, Online Film, Entegre Kampanyalar, Basın, Açıkhava, Radyo, Dijital, Medya, Tasarım, Yapım Yönetim, Müzik ve Bölge kategorilerinde kazananlar ödüllerine kavuştu. Ödüllere ek olarak 5 marka “Yaratıcılığa Cesaret Veren Markalar” olarak ödüllendirildi. Kristal Elma 2022’nin Yaratıcılık Sponsorları Bayer, Damat Tween ve Opet oldu. Designers’ Challenge Resmi Sponsoru Shutterstock, Kutlama Sponsoru Mey Diageo, Sosyal Medya Sponsoru Meta, Gecenin Sponsoru Durex, Keyif Sponsoru Artı Bir, Genç Kristal Sponsoru First olurken bu yılın Kristal Markaları sırasıyla; A101, Akbank, Anadolu Hayat Emeklilik, Arçelik, Arzum, Bosch, Finish, Otokoç Otomotiv, Samsung, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Vestel, Vodafone, Yapı Kredi, Yemeksepeti oldu. Ayrıca gecenin Hizmet Sponsorları 3K1A, Arby’s, ARVAK, Coca Cola, Little Caesars, Memorial ve Punch BBDO oldu.YaratıcılıkKumaşımızda Var konseptiyle gerçekleşen yarışma ve ödül töreninin sunucuları Kıvanç Talu ve Müge Boz oldu. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yaratıcılıkta sınır tanımayan projelerin alkışlandığı Kristal Elma’da 8 Büyük, 117 Kristal, 128 Gümüş, 141 Bronz ve 1 Özel olmak üzere toplam 395 ödül sahiplerini buldu. Yaratıcılığa Cesaret Veren Markalar ise Finish, ING, Netflix, Türkiye İş Bankası ve Vestel oldu.

1200’ün üzerinde reklam yaratıcısının katıldığı gecede, Mor ve Ötesi’nin kazandığı Kristal Elma’yı Harun Tekin’in sahneye çıkarak alması, Ozan Çolakoğlu’nun ise kazandığı ödülü için özel bir teşekkür videosu göndermiş olması, geceyi renklendiren anlar olarak kayıtlara geçti.

Kristal Elma Büyük Ödülleri

“TV-Sinema” kategorisinde Anadolu Hayat Emeklilik’in “Kısa Vadeli Yatırım – Uzun Vadeli Yatırım” kampanyası ile TBWA İstabul, “Online Film” kategorisinde sahibinden.com’un “İmkansızı İste” kampanyası ile Rafineri, “Entegre Kampanyalar” kategorisinde ise Vestel’in “Voleybol TV’de yoksa Vestel TV’de var” kampanyası ile Concept büyük ödülün sahibi oldu. Gecenin diğer büyük ödül kazananları ise “Dijital” kategorisinde Mor ve Ötesi’nin “MVÖ-Sirenler” projesi ile 4129Grey, “Medya” kategorisinde Finish’in “Akan Sular Dursun” kampanyası ile Havas Turkey, “Bölge” kategorisinde “Çocuk İşçiler” kampanyası ile Kaf oldu. “Basın, Açıkhava, Radyo” kategorisinin büyük ödülünü “Fiat Panda Dere Tepe Türküler” projesi ile Conceptkazanırken, “Tasarım” kategorisinde “Netflix – Uysallar” projesi ile Tribal Worldwide İstanbul büyük ödülün sahibi oldu.Genç Kristal Yarışması kazananları da elmalarına kavuştu. Reklamcılar Derneği öncülüğünde, Reklamcılık Vakfı tarafından bu yıl 5’inci kez düzenlenen Genç Kristal Yaratıcılık Yarışması, First sponsorluğunda gerçekleştirildi. Yarışmanın finalinde, Hande Arslan Altınova başkanlığında 13 kişiden oluşan seçici kurul değerlendirmesi sonucu 8 ekip, kısa listeye kaldı. Birincilik ödülü Eskişehir’e gitti. Anadolu Üniversitesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi öğrencileri; Atakan Karnak ve Yiğit Eren Tiryaki Kristal Elma alan birinci ekip, Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık öğrencileri; Neriman Öztürk ve BirçeMutlu Gümüş Ödül alan ekip, Maltepe Üniversitesi Grafik Tasarımı öğrencileri; Mustafa Kemal Çetin ve Öykü Uralgil ise Bronz Ödül alan ekipler oldular.

HAFTANIN KİTABI : OTONOM

Kitap, kitap ve kitap. İlim gazetecisi Annalee Newitz, fantastik temadan uzaklaşarak ayakları yere basan, gerçekçi, canlı ve sağlam bir anlatımla kaleme aldığı ilk romanı Otonom, Epsilon logosuyla raflarda bilimkurgu okurlarını bekliyor! “Yapay zekâ ve biyoteknolojinin habercisi” olarak nitelendirilen Otonom, patent karşıtı bir bilimcinin, özerk ve sözleşmeli robotlar, köle insanlar ve satın alınan ayrıcalıkların olduğu bir dünyada verdiği mücadeleyi anlatırken, çok önemli bir sorunun yanıtının peşine düşüyor: Her şeyin, insanların bile bir sahibinin olduğu bu kültürde özgür olmak mümkün mü? Dünya gezegeninde 2144 yılı. İlaç korsanı Jack, patent karşıtı bir bilimci. Denizaltısıyla dünyayı eczacı bir RobinHood gibi dolaşarak yeterli parası olmayanlara ucuz ilaçlar üretiyor. Ancak kopyaladığı son ilaç tam bir fiyasko. İlacı kullananlar işlerine bağımlı hâle gelip aşırı dozdan bir bir ölüyor. Dünya bir salgının pençesinde. Sürekli aynı işleri yapmaktan kendine zarar vermeye başlayıp çevresine tehlike saçan insanlar, delirenler, devreleri büsbütün yananlar… İlginç bir ikiliyse Jack’in peşimde: Kederli askeri ajan Eliasz ile robot desteği Paladin. Jack’in piyasaya sürdüğü ilacın şeytani kaynağı ortaya çıkmadan önce onu durdurmalılar. Kaybedecek vakitleri yok ancak insan ve robotun iç içe geçtiği bu dünyada kim veya ne olduklarını keşfetmek sadece bir zaman değil, varoluş meselesi… Annaler Newitz’in kaleme aldığı, Kerem Sevinçli’nin dilimize çevirdiği Otonom, Epsilon logosuyla raflarda ve internet satış sitelerinde!

GÜNÜN SÖZÜ : YARATICI OL