2018 GÜNEŞİ GÖZLERDE PARLIYOR

Yonca ORTAN 25 Mar 2018

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Gözlük trendleri 2018 yılında bir geçmişe dönüş yaşıyor ve bu yıl kedi gözleri tekrar moda oluyor.

Kedi gözler

Birbirinden farklı renklere sahip bu gözlükler birçok kişi tarafından kullanılmaya başlandı bile. Ancak şunu da belirtmekte fayda var ki, bu trendin dikkat edilmesi gereken nokta kedi gözü gözlük tercihi yapılırken gözlüğünüzü çerçeveli seçmenizdir. Peki bu gözlüklerin hangi modelleri kullanılmalı? Bu gözlüklerin neredeyse tüm modelleri bu yılın trendi diyebiliriz. Maksi boy modellerden funky modellere kadar kedi gözlerinin her çeşidini görebilmekteyiz.

Çerçevesiz gözlükleri bu yıl unutun

Bu yıl pek çerçevesiz gözlük görmeyeceğiz. Tanıtılan gözlükler arasında çerçevesiz olanları tabi ki bulunuyor. Ancak bunlar çok belirgin bir şekilde kesilerek farklı şekiller verilmiş gözlükler değil ve ayrıca bu gözlüklerin sadece koyu kırmızı ve kahverengi tonlarındaki renk çeşitleri bulunuyor. Bu yüzden bu yıl çerçevesiz gözlükleri tercih etmemenizde yarar var.

Saydam çerçeve ve motifler

Bu sezon gözlük modellerinde en dikkat çekici ayrıntı, gözlük çerçevelerinde kullanılmış olan eklentilerdir. Opak çerçevelerin yanı sıra saydam çerçeve çeşitleri de bulunan gözlük modellerinin neredeyse tümünde çerçeve üzerindeki küçük motifler ve parçalar oldukça büyük bir özenle hazırlanmışa benziyor. Saydam çerçevelerdeki detaylar opak çerçevelere oranla biraz daha arka planda kalsa da gene de tüm çerçevelerde bu detaylara yer verilmeye çalışılmış.

Aynalı gözlükler hala moda

Birçok sezonda görmeye alışık olduğumuz aynalı gözlüklerin modası hala geçmemiş görünüyor. Chanel tarafından tanıtılan aynalı gözlüklerde daha çok uzay teması işlenmişe benziyor. Her ne kadar bu vurgu gözlükler adına Chanel tarafından yapılmış olsa da, birçok marka sıklıkla göz bebeklerinizin görülebileceği modelleri tanıtmış. Bu yüzden camın arka tarafının görülebildiği, daha yumuşak ve estetik modelleri tercih etmeniz, sizin yararınıza olacaktır.

Rengarenk çerçeveler

Kalın çerçeveli gözlüklerin kemik çerçevelerinde birbirine zıt renklerin bir araya getirildiğini söylemek gerek. Birçok marka tarafından bu tarzın vurgulandığını göz önünde bulundurursak, bu yıl sokaklarda oldukça renkli bir hava göreceğimizi tahmin etmek çok da zor değil. Ancak bu konuda da aşırıya kaçmadan bir tercihte bulunmak gerekiyor. Çünkü çerçevelerde farklı renklerin kullanılması demek, bu renklerin tamamen ön plana çıkarılması demek değil.

Zira bu yıl gözlük modellerine bakıldığı zaman çerçevelerden ziyade camların renklerinin ön planda olduğunu görüyoruz. Özellikle koyu sarı, turuncu renklerinin hakim olduğu modeller ve siyah ile kahverenginin saydam bir şekilde bir araya geldiği modeller göz önünde bulundurulduğunda bu renklerle bezenmiş bir gözlük modelinin tercih edilmesi daha uygun bir seçim oluyor.

Göz sağlığı unutulmamalı

Güneş gözlüğü sadece yetişkinlerin değil çocukların da kullanması gereken önemli bir gereksinimdir. Yaz ayları yaklaşırken, göz sağlığını korumak adına güneş gözlüğü kullanılması tavsiye edilir ancak güneş gözlüğü bir aksesuar değil ihtiyaçtır. Bu nedenle doğru güneş gözlüğü seçimi yapılmalı ve kalitesiz gözlüklerin pek çok zarara neden olabileceği göz ardı edilmemelidir.

Güneş gözlüğünün belki de en önemli özelliği, kullanan kişinin gözlerini ultraviyole ışınlardan korumasıdır. Katarakt, göz kanseri ve sarı leke hastalığı dahil çeşitli birçok rahatsızlığa neden olma ve söz konusu rahatsızlıkları ilerletme riski taşıyan ultraviyole ışınları, zamanla göz kenarlarındaki hassas deriyi de etkileme ve kırışıklık başta olmak üzere derinin tepkime vereceği çeşitli diğer rahatsızlıkları ortaya çıkarma riski taşırlar. Güneş ışınları atmosferden direkt olarak gözümüze ulaşmayabilir. Yansıyan ışıklar da göz sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle de kayak ve snowboard gibi sporlarla da ilgilenilirken polarize camlara sahip güneş gözlüklerinin kullanımı gerekir. Bunun yanında güneş gözlükleri rüzgarlı havalarda, havada uçuşan tozlara karşın gözün korneasının çizilmesini engeller. Işığın çok düşük ya da loş olduğu durumlarda gözbebeği, göze daha iyi bir görüş sunabilmek adına büyür ve içeri daha çok ışık girmesine yardımcı olur. Işığın çok yüksek olduğu zıt koşullarda ise gözbebeği, görüşü sağlayacak ışığın gerekli miktarına izin verecek şekilde küçülmeye başlar. Ancak bu küçülme bir noktadan sonra gözü yorar, Güneş gözlüğü kullanılmadığı taktirde baş ağrılarına ve göz kırışıklıklarına sebebiyet verir.

Sokakta satılan ucuz gözlükleri unutun

Özetle, güneş gözlüğü şıklıkta önemli bir aksesuar, sağlık için bir ihtiyaç yani aslında bir gereksinimdir. Bu nedenle gelişi güzel alınması gereken bir ihtiyaç listesinde olmamalıdır.