​1+1'LER YENİDEN TAHTA MI OTURUYOR?

Yıldıray GÖKKAYA
Tüm Yazıları
1+1 tipi yani 1 oda 1 salon daireler, 2004 yılındaki gayrimenkul yükseliş hareketinin başlamasıyla birlikte özellikle yalnız yaşayanlar, öğrenciler gibi kitleleri hedefleyerek yatırım amaçlı olarak projelerde adeta liderlik tahtına oturmuştu.

1+1 tipi yani 1 oda 1 salon daireler, 2004 yılındaki gayrimenkul yükseliş hareketinin başlamasıyla birlikte özellikle yalnız yaşayanlar, öğrenciler gibi kitleleri hedefleyerek yatırım amaçlı olarak projelerde adeta liderlik tahtına oturmuştu. Aslında geleneksel Türk aile tipine uygun olmadığı için geçmişte bu kadar çok üretilmeyen bu daire tipi neredeyse her projede yerini aldı. Yine aynı çizgide 1+0 denilen dairelerin de yıldızının parladığı dönemlerdi o dönemler.

Yakın zamanda ailelerin yoğun olduğu projelerde bu tip dairelere ilişkin tepkiler oluştu. Bu nedenle projedeki bloklarında bu tür ayrıma gidenler de oldu, yani stüdyo ve 1+1 tipi daireleri tek blokta toplayıp ailelerden ayıran projeler hala var. Bu tip dairelere yer vermediğini ilanlarda açıkça belirterek aileleri çekmeye çalışanlar da var. Öyle de olsa böyle de olsa bu tür küçük daireler fiyat olarak rahat alınıp satılabildiği için, -mesela ilk evini alanlar için mutlaka ilk düşünülen yatırım seçeneğidir- hiçbir zaman tam olarak sektör tarafından vazgeçilmedi, diğer dairelere göre daha iyi prim de yaptı. Sadece dönem dönem popüler zamanlarını yitirdi.

Şimdi Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği değişti ve yönetmelik gereği stüdyo daireler tarih oldu. Yani artık tek odalı otel gibi bu dairelerden üretilemeyecek.

Bu durumda ne olacak? Elbette ki çeşitli nedenlerden dolayı 1+0 daireleri tercih eden ya da etmesi gereken kesimler bir üst modeli tercih etmek zorunda kalacak ki bu da 1+1 tipi dairelerin yıldızını parlatacak.

Emlakçılardan gelen ilk bildirimler,  stüdyo dairelerden sonra en küçük daire unvanını alan 1+1 dairelerin fiyatı yeni yönetmeliğin etkisiyle yüzde 3 ile yüzde 5 oranında arttığı yönünde. Hatta son 5 ayda gözlenen bu fiyat artışının önümüzdeki yıl etkisini daha fazla göstereceği düşünülüyor. Özellikle Anadolu yakasında Kurtköy-Pendik hattındaki yeni projelerde bu hareketlilik söz konusu.

Dolayısıyla 1+1 tipi daireleri bölge bölge mercek altına almak şart oldu.