Adana'da dünyaya gelen bir bebekten topuk kanı alınmaması sonucu aileye karşı açılan dava neticesinde 2.5 aylık bebeğe kayyum atandı. Bebeğin babası karara itiraz ederek, "Evladım belediye mi ki kayyum atanıyor?" şeklinde tepki gösterdi.
Ailenin Durumu Mahkemeye Taşındı
Adana'da yaşayan Murat (40) ve Seda (35) Çakmak çiftinin, 2.5 ay önce bir hastanede M.T. adını verdikleri çocukları dünyaya geldi. Ancak aile, bebeğin topuk kanı alınmasını ve aşı yapılmasını reddederek hastaneden ayrıldı. Bu durum üzerine Sağlık Bakanlığı devreye girince aile hakkında dava açıldı. Mahkeme, 2.5 aylık bebeğe kayyum atanmasına karar verdi.
Babanın İtirazı
Kayyum atanması kararına da tepki gösteren baba Murat Çakmak, “Benim evladım belediye mi ki kayyum atanıyor. Biz belediyelere kayyum atanır diye biliyoruz. Benim baktığım, hastaneye götürdüğüm, ilgilendiğim evladımın hakkını mahkemede amcası savunacak. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Ben tıbba asla karşı bir insan değilim. Benim 4 yaşındaki kızım doktor olmak istiyor ve ben onu destekliyorum” dedi.
Avukatın Açıklaması
Çakmak ailesinin avukatı Bülent Şeker, “Müvekkil birinci çocuğu için topuk kanı vermedi ve hiçbir sorun olmadı. Ancak ikinci çocuğu için müvekkilimiz topuk kanı ve aşı reddi için yine dilekçe vermiş. Ondan sonra müvekkilin ifadesi alınmış ve kayyum atanmış. Bir tedbir kararı verilecek. Sağlıklı çocuk hakkında böyle bir karar verilemez. Bu topuk kanı testinde sayılan ve tespit edilen hastalıkların tedavi edileceği belirtilmiyor, sadece hastalıkların ilerlemesinin durdurulacağı belirtiyor. Müvekkilimiz de buna inanmıyor ve topuk kanı aldırmıyor'' diye konuştu.
Topuk Kanı Testi ve Önemi
Topuk kanı testi, genetik ve metabolik hastalıkların erken teşhis edilmesini sağlayarak çocuğun sağlıklı bir yaşam sürmesine olanak tanır. Türkiye'de zorunlu tutulan bu test ile binlerce bebekte hastalıkların erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi sağlanmaktadır.