Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Türkiye de en çok hangi soyadları var? Hangi soyadları alınmaz?

Türkiye de en çok hangi soyadları var? Hangi soyadları alınmaz?

Soyadı kanunun çıkmasıyla birlikte herkesin farklı soyadları oldu. Peki, Türkiye de En Çok Hangi Soyadları Var? Hangi Soyadları Alınmaz? Detaylar Haberimizde

Okunma Süresi: 2 dk

İsim, bir kişinin, nesnenin veya kavramın adıdır. İsimler, insanların birbirleriyle iletişim kurmalarını ve nesneleri tanımlamalarını sağlar. İsimler, genellikle dilbilgisi kurallarına uygun olarak cümlelerde özne veya nesne olarak kullanılır.

Soyisim, bir kişinin ailesine mensup olduğu ve genellikle baba veya ana tarafından alınan isimdir. Soyisimler, birçok kültürde ve toplumda kullanılan ve genellikle belirli bir soyun üyelerini tanımlayan önemli bir adlandırma geleneği anlamı taşır. Bazı toplumlarda, soyisimleri miras alma ve aktarma yöntemleri farklı olabilir ve evlilik, adlandırma geleneği veya diğer nedenlerle değişebilir.

Türkiye de en yaygın soyisimleri nelerdir?

Türkiye genelinde en yaygın kullanılan soyadlarının ilk üç sırasında Yılmaz, Kaya ve Demir yer alıyor. Yılmaz soyadlı 1 milyon 580 bin 313, Kaya soyadlı 1 milyon 154 bin 158, Demir soyadlı 1 milyon 105 bin 381 kişi var. Çelik, Şahin, Yıldız, Yıldırım, Öztürk, Aydın ve Özdemir de en çok kullanılan soyadlar arasında.

Bu listedeki soyisimler, Türkiye nüfusunun büyük bir kısmını oluşturur ve sıklıkla karşılaşılan soyisimlerdir. Ancak Türkiye'de binlerce farklı soyisim bulunmaktadır ve her bölgede ve her ailede farklı soyisimler de kullanılabilmektedir.

Hangi soyisimleri alınmaz?

Genellikle toplum normlarına, yasalara ve ahlaki değerlere uygun olmayan soyisimleri almamak gerekir. Örneğin:

·         Küfürlü veya aşağılayıcı ifadeler içeren soyisimleri almamak gerekir.

·         Soyisim olarak kullanılamayacak kelime veya semboller içeren isimleri almamak gerekir.

·         Yasal olarak geçerli olmayan veya resmi belgelerde kullanılamayacak soyisimler alınmamalıdır.

·         Başka bir kişinin soyismini kullanmak veya benzer bir soyisimle isim değiştirmek yasaktır.

·         Türkiye'de Soyadı Kanunu'na göre, soyadı seçimi ile ilgili bazı kısıtlamalar ve yönergeler de vardır. Örneğin, bir soyadının birden fazla kişi tarafından kullanılması yasaktır. Ayrıca, soyadının yabancı bir dilde olması durumunda, Türkçe bir karşılığı olması gerekir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *