İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Sahte altın nasıl anlaşılır? Evde bile anlayacaksınız

Sahte altın nasıl anlaşılır? Evde bile anlayacaksınız

İnsanlığın varoluşundan bu yana en değerli metallerden biri olan altının fiyatı her geçen gün artıyor özellikle ülkemizde bu yüzden sahte altın bulmak tam bir kabusa dönüşebilir.

Okunma Süresi: 5 dk

Leyla Karahan Hız - Altın, sadece şimdi değil, neredeyse insanlığın başlangıcından beri en değerli ve değerli metallerden biridir. Altın yatırım amaçlı da alınabilmektedir ancak kuyumculukta kullanımı da oldukça popülerdir. Ülkemizde fiyatların her geçen gün arttığını düşünürsek, birçok kişinin en büyük kabusunun sahte parayla karşılaşmak olduğuna eminim.

Peki sahte altını nasıl anlarsınız? Elbette bilen biri altını görünce çoğu zaman sahte olup olmadığını anlayabilir ama altının 40 yılda bir geldiğini söylediğinizde nasıl anlayacağınız konusunda haklısınız. Neyse ki, sahte altını tespit etmenin evde kendi başınıza yapabileceğiniz kolay yolları var. Sahte altının nasıl tespit edileceğine ve kullanabileceğiniz yöntemlere daha yakından bakalım.

16662429-728xauto.gif

Sahte altın nasıl anlaşılır İşte evde yapabileceğiniz bazı basit testler

  • Adım 1 : Suda batıp batmadığını kontrol edin.
  • Adım 2: Üzerine sirke damlatın.
  • Adım 3: Renk bozulmalarına bakın.
  • Adım 4: Teninize değdiği noktalarda kararma var mı kontrol edin.
  • Adım 5: Güçlü bir mıknatıs kullanın.
  • Adım 6: Seramik üzerine sürtün.
  • Adım 7: Üretici işaretlerini kontrol edin.
  • Adım 8: Yoğunluk testi uygulayın.
  • Adım 9: Nitrik asit testi kullanın.

Suda batıp batmadığını kontrol edin

Altının sahte olup olmadığını anlamanın en kolay yolu suya batırılıp batırılmadığına bakmaktır. Büyük bir kase ılık su hazırlayın ve içini toprakla doldurun. Altın yoğun bir metaldir, yani dibe batarsa ​​gerçek altındır. Sentetik altın ise genellikle hafif malzemelerden yapılır, bu nedenle su üzerinde yüzer. Islatıldığında kararma ve paslanma yapmaması da gerçek altın olduğunu gösterir. Elbette altının yoğunluğuna bağlı olarak bu test her zaman doğru sonuç vermeyebilir.

Üzerine sirke damlatın

Sahte altın oluşturmak için kullanılan kimyasal işlemden sonra, sirke gibi asidik maddelerle etkileşime girdiğinde metalin rengi elle bozulur. Bu nedenle altını düz bir yüzeye koyun ve üzerine bir damla sirke serpin. 15 dakika sonra renk değişikliği olmazsa gerçek altındır. Nesne üzerinde yarı değerli taşlar varsa sirkeden etkilenebilirler, bu nedenle sirke uygularken dikkatli olunmalıdır.

Renk bozulmalarına bakın

Yapay altın genellikle altın kaplamadır. Kaplama, altındaki gerçek metali ortaya çıkarmak için doğal olarak zamanla yıpranır. Bu nedenle, böyle bir öğeniz varsa, lütfen aşınma noktasını kontrol edin. Gerçek altının bu tür bir kararması yoktur, bu nedenle herhangi bir kararma fark ederseniz sahtedir. Tabii ki, 24 ayar olmayan altının kararabileceğini unutmayın.

Teninize değdiği noktalarda kararma var mı kontrol edin

Ziynet eşyası olarak kullanılan altın nesneler tenimize değdikçe ter ve yağ gibi doğal bileşenlerle etkileşime girer. Bu etkileşim sonucu eğer tenimizde değdiği noktalarda farklı renkte izler bırakıyorsa şüphelenebilirsiniz. Örneğin gümüş siyah renkte, bakır ise yeşil renkte bir iz bırakır. Tabii altından yapılan ziynet eşyaları yüzde 100 altından üretilmediği için sonuç kesin değildir.

Güçlü bir mıknatıs kullanın

Bu test için sıradan mıknatıslar kullanılamaz. Kolayca satın alınan güçlü neodimyum mıknatıslar kullanmanız gerekir. Alttaki mıknatısı tutup çekerseniz gerçek altın değildir. Ancak sahte altın, paslanmaz çelik veya benzeri manyetik olmayan metallerden yapılabilir, bu nedenle bu test her zaman doğru sonuçlar vermez. Ayrıca bazı altın ürünlerinin manyetik metaller içerdiğini unutmayın.

Seramik üzerine sürtün

Sırlanmış veya benzeri işlemler yapılmış seramikler sağlıklı sonuç vermeyeceği için sırsız seramik yüzey kullanılması çok önemlidir. Altını alın ve seramik üzerine sürün. Siyaha dönerse, altın sahtedir ve gerçek altının kendi renk baskısı vardır. Elbette bu testin toprağa zarar verebileceğini de unutmamak gerekiyor.

Üretici işaretlerini kontrol edin

Her altın ürününde, üretici tarafından uygulanması gereken bazı işaretler vardır. Derecelendirme sisteminize bağlı olarak 1-999 veya 0,000-24,000 arasında bir sayı görebilirsiniz. Örneğin 475 sayısını görüyorsanız ürünün yüzde 47,5'i altın demektir. Altın kaplama ürünler için GP, ​​altın dolgulu ürünler için GF, altın elektroliz ürünler için GEP yazabilirsiniz. Tabii ki, gravür ürüne göre değişir.

Yoğunluk testi uygulayın

Biraz meşakkatli bir süreç ama isabetli sonuçlar alıyorsunuz. Altını gram olarak tartın, altını su şişesine bırakın, boyutunu ve toplamını kontrol edin. Daha sonra altının ağırlığını elde edilen su miktarına bölün. 38 gram altının su içeriğini 2 ml arttırdığını ve yaklaşık 19 g/ml yoğunluk verdiğini varsayalım. Bazı farklılıklar olmakla birlikte, 14K altının ortalama yoğunluğu 12,9 ile 13,6 g/mL arasındadır.

Nitrik asit testi kullanın

Tabi bu evde kendin yap yöntemi değil ama işi seviyorum derseniz nitrat test kiti alıp kendiniz yapabilirsiniz. Altında küçük bir çizik yaptıktan sonra üzerine bir damla asit damlatın ve biraz bekleyin. Set içerisindeki taşları ovaladığınızda ortaya çıkan renkten altının kaç karat olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.

Altın alımları dolandırıcılığa eğilimlidir.

İster bir yatırım ister bir mücevher parçası olsun, altın binlerce yıldır en popüler metallerden biri olmuştur. Sektör bu şekilde deneyimli bir dolandırıcı haline gelir. Tarif ettiğimiz yöntem size altının sahte olup olmadığını söyleyecektir. Ancak en sağlıklı sonuç için bir kuyumcu tarafından test yapılması gerektiğini unutmayın.

Altın satın almak istiyorsanız, güvenilir bir kaynaktan satın alın. Bu durumda, satın alınan ürünün sertifikasını kontrol ettiğinizden emin olun. Sahte altın daha hafiftir ve ışıkta renk değiştirerek daha açık hale getirir. Gerçek altın ışığa maruz kaldığında kararmaz veya bükülmez. Elbette piyasa değerinin altında satılan ürünlere karşı her zaman şüpheci olmanızı rica ediyoruz.

Sahte altın nasıl anlaşılır sorusuna yanıt olarak evde yapabileceğiniz basit bir testten bahsettim. Burada verilen bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Altının sahte olup olmadığına en iyi kararı gerekli belgelere sahip, eğitimli ve lisanslı bir kuyumcu verecektir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *