İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Neden bazı hayvanlar yavrularını yerler ?

Neden bazı hayvanlar yavrularını yerler ?

Yavru hayvanları gördüğümüzde onları sevmekten kendimizi alamıyoruz. Ama aşkımızın onlara bir faydası olmadığını da unutuyoruz.

Okunma Süresi: 3 dk

Leyla Karahan Hız - Oldukça vahim görünen ve "Neden kendi yavrularını öldürürler?" sorusunu çağrıştıran bu durum aslında hayvanlar aleminin bir nevi yeniden doğuşu anlamına geliyor. Bu sevimli yavruların ebeveynleri tarafından yenilip öldürülmesi talihsizlik ama durum onlara büyük fayda sağlayacak gibi görünüyor.

Hayvanlar aleminde düşündüğümüzün aksine yavrularını ekolojik ve fiziksel fayda için yemek vicdansızlık sayılmaz.

Filial infanticide

Domuzlardan kedilere, hamsterlardan böceklere kadar pek çok hayvan türü kendi yavrularını bile öldürür ve yerler. Burada ebeveynlerin kendi çocuklarını öldürdüğü bebek öldürmeyi uyguluyoruz. Çocuk yamyamlığı kişinin kendi çocuklarını yemesi demektir.

Oklahoma Üniversitesi'nde biyoloji profesörü ve konuyla ilgili bir kitabın yazarı olan Douglas W. Mock şunları söyledi:
"Diğer türlerin yavrularına bizim onları önemsediğimiz kadar önem verdiğine inanıyoruz." Öyle görünüyor, ama onlara göre değil."

Enerji ve besin ihtiyaçlarını yavrudan karşılamak

Yavru sağlıklı ise doğum yaptıktan sonra dişi emzirmeye başlayacaktır. Bir veya daha fazla yavru hastaysa ve diğerlerinden daha zayıf görünüyorsa, anne onları yemiş olabilir. Artan kalori ve enerji miktarı sayesinde diğer çocuklarla ilgilenebilir ve daha az enerji kaybedebilirsiniz.

Diğer bir neden de hızlı olgunlaşamayan yavrudan kurtulabilmek için

Sağlıklı genleri tanıtmak için, en sağlıklı yavrular hariç tümü, sağlıksız veya sorunlu yavrular büyümeyecek şekilde ebeveyni yiyecektir. Bu, sağlıksız gen transferini engeller. Bir tür evrimsel baskının getirdiği içgüdüsel bir şey olduğu söylenebilir.

Yeniden üreme

Bazı türlerde erkekler dişilerle çiftleşmek ve doğurganlığı artırmak için genç popülasyonları yiyebilir. Bunun en basit örneği aslandır. Erkek aslanlar, dişilerle çiftleşmek için kendi yavrularını öldüren gruba girer. Şişe burunlu yunuslar olarak da bilinen bir anne, bebeğiyle birlikte bir yunus gördüğünde, aileyi yok etmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Kıskançlık diyebilir miyiz?

Yavrular arasındaki rekabete engel olmak için

Erkeklerin genellikle kendi yavrularını öldürdüğü bilinir, ancak dişiler de kendi yavrularını öldürebilir. Dişi ebeveynler, yavrularının diğer türlerle daha kolay rekabet edebilmesi için ortak bir kuluçka yapısını paylaşan kuşların ve arıların yumurtalarını öldürür. Alternatif olarak, bazı dişi balıklar kendi üreme potansiyellerini artırmak için erkek balıkların yuvalarından yumurta çalar ve yerler.

Tüm bu hipotezler, hayvanların neden "kendi" yavrularını yediklerine dair en ikna edici ve kabul gören açıklamalardır. Şimdi, sokakta bir yavru kediyi yiyen bir kedi görürseniz, fazla duygulanmayın. Yeni bir kedi yavrusu yetiştirmek için gerekli bir adım olduğunu düşünerek, en azından bunu trajik hale getirmeyi düşünmüyoruz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *