Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Az bulutlu
9°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Konya’da Regaip Kandili’nde Şivlilik Geleneği Yaşatılmaya Devam Ediyor! Şivlilik Nedir?

Konya’da Regaip Kandili’nde Şivlilik Geleneği Yaşatılmaya Devam Ediyor! Şivlilik Nedir?

Konya'da Regaip Kandili sabahı, çocuklar şivlilik geleneğini yaşatarak sokaklara çıkarak, ev sahiplerinden ve esnaftan şekerleme topluyor. Hem çocuklar hem de büyükler için bayram gibi kutlanan bu gelenek, yıllardır Konya'nın kültüründe önemli bir yer tutuyor.

MUHABİR: Ahmet Güngör
Okunma Süresi: 3 dk

Konya’da üç ayların başlangıcı olarak kabul edilen Regaip Kandili sabahı, çocuklar arasında neşeli bir gelenek olan "şivlilik" için sokaklara dökülüyor. Her yıl bu dönemde çocuklar, kapı kapı dolaşarak ev sahiplerinden ve esnaflardan şekerleme topluyor. Ev sahipleri ve iş yerleri, birkaç gün öncesinden aldıkları şeker, gofret, çikolata ve kuru yemişleri minik ziyaretçilere ikram ederek, geleneksel şivlilik geleneğini yaşatıyor.

Gülnisa Bezir, bu özel günü bayram havasında kutladıklarını ifade ederek, "Bugünü çocuklar için çok özel kabul ediyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte şeker topluyor, akşam da bunları hep beraber paylaşarak yiyoruz. Şivlilik, üç ayların başladığını kutlama şeklimiz." dedi.

Asmin Güler ise heyecanını dile getirerek, "Bu günü sabırsızlıkla bekledim, çok eğlenceli ve heyecanlı bir gelenek. Hem çocuklar hem de biz büyükler çok mutlu oluyoruz," şeklinde konuştu.

Esnaf: "Kültürümüze Sahip Çıkıyoruz"

Esnaf Cengiz Paçal, Regaip Kandili sabahı çocuklara şekerleme ikram etmenin kendileri için özel bir gelenek olduğunu belirtti. "Bu sadece Konya’ya özgü bir gelenek. Üç ayların başlangıcı bizim için bir bayram gibi. Çocuklarımıza şeker ikram ediyoruz, biz de çok mutlu oluyoruz," diyerek bu geleneğin nesilden nesile aktarıldığını vurguladı.

Şivlilik toplayan kızına eşlik eden Fatma Yaşar da bu gelenekle hem çocuklarını mutlu ettiklerini hem de yaşlıları ziyaret etme fırsatı bulduklarını söyledi. "Evleri gezip şeker toplarken aynı zamanda büyüklerimizi de ziyaret etmiş oluyoruz. Bu gelenek, hem çocuklar hem de biz yetişkinler için çok özel bir deneyim" diye konuştu.

Konya'da her yıl olduğu gibi, çocuklar ve büyükler, şivlilik geleneğini yaşatarak hem kültürel mirası sürdürüyor hem de birbirlerine neşe ve mutluluk paylaşıyor.

Şivlilik geleneği nedir?

Şivlilik veya Şivilik, günümüzde yalnızca Konya şehir merkezinde kutlanan ve her yıl üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk perşembesinde yapılan geleneksel bir folklorik bayramdır.

Şiviliğin kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı araştırmacılar bu geleneğin Frigler'e kadar uzandığını öne sürmektedir. Ancak Konya halkı, geleneği büyüklerinden duydukları menkıbelere dayanarak yaşatmaktadır. Eski Konyalıların anlattığına göre, Şiviliğin kökeni şu şekilde anlatılmaktadır: Bir Türk-İslam mutasavvıfı olan Ebu Bekir Şiblî (861?-946), bir gece rüyasında Peygamber Muhammed'in annesinin rahmine Recep ayının ilk perşembesi girdiğini öğrenir. Sevinç içinde uyanarak bu müjdeyi semtindeki tüm evlere "Şiblî" diyerek duyurur. Ev sahipleri de ona müjde olarak bir parça yiyecek verirler.

Aynı günün gecesi, perşembenin cumaya bağlandığı ve Muhammed'in annesinin rahmine düştüğü kabul edilen Regaip Kandili de yaşanmış olur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *