Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Kanser tedavisinde tırtıl mantarı dönemi başlıyor

Kanser tedavisinde tırtıl mantarı dönemi başlıyor

Kanser her geçen insanlar üzerindeki tehlikesini genişletiyor. Ancak tırtıl mantarları üzerine çalışan bir bilim ekibinin araştırma sonuçları bu hastalığın tedavisinde çığır açabilecek nitelikte.

Okunma Süresi: 3 dk

Nottingham Üniversitesi'nden bilim insanları, tırtıl mantarı çeşidinden elde edilen bir bileşiğin kanser hücrelerinin büyümesinin önüne geçtiğini ortaya çıkardı. Araştırmalar; turuncu renkli bir mantardan elde edilen cordycepin'in, hücrelerdeki büyüme sinyallerini bozduğu ve potansiyel olarak mevcut kanser tedavilerine daha az zarar verici bir alternatif sunduğunu gözler önüne serdi. 

GELENEKSEL TIPTAN MODERN LABORATUVARA

Asya tıbbı geleneklerinin derinliklerinde alışılmadık bir çare sunuyor… Tırtıllarda yetişen bir mantar olan bu tuhaf doğal fenomen, potansiyel kanser tedavileri hakkında yeni bilgiler sağlıyor. Cordyceps militaris olarak bilinen turuncu renkli mantar, modern tıp araştırmacılarının dikkatini çeken bir bileşik üretiyor.

YENİ KANSER İLAÇLARINA IŞIK TUTUYOR

Nottingham Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ndeki bilim adamları, cordycepin adı verilen bu mantar bileşiğinin kanser hücrelerini nasıl etkilediğini anlamada önemli olduğunu vurguladı. FEBS Letters'da yayınlanan bulgular, bilim çevreleri tarafından, “yeni ilaçlar için önemli gelişmelere yol açabilecek önemli bir mekanizma” olarak tanımlandı.
Eczacılık Fakültesi'nden Dr. Cornelia de Moor, “Kordisepinin (cordycepin) birkaç yıldır çeşitli hastalıklar üzerindeki etkilerini araştırıyoruz ve her adımda etkili bir tedavi olarak nasıl kullanılabileceğini anlamaya daha da yaklaşıyoruz” açıklamasını yaptı.

TEDAVİNİN ARKASINDAKİ BİLİMSEL GERÇEK NE?

Araştırma ekibi, cordycepin'in birden fazla hücre hattında binlerce geni nasıl etkilediğini incelemek için ileri teknikler kullandı. Araştırmaları, hücrelerin içinde cordycepin'in, hücrenin enerji taşıyıcısı olan ATP'yi taklit eden cordycepin trifosfat adı verilen bir moleküle dönüştüğünü ortaya koydu. Bu dönüştürülmüş versiyon, kanserle mücadele potansiyelinin anahtarı gibi görünüyor.
Bu keşfi özellikle umut verici kılan şey, kanser hücrelerini nasıl hedeflediği oldu. Bileşik, tipik olarak kanserde vahşi çalışan hücre büyüme sinyallerini kesiyor ve potansiyel olarak mevcut birçok tedaviden daha hedef odaklı bir yaklaşım sunuyor.

GELECEKTE NELERE ETKİ EDECEK? 

Dr. de Moor yeni buluş hakkında, “Verilerimiz, cordycepin'in yeni kanser ilaçları için iyi bir başlangıç noktası olduğunu doğruluyor ve yararlı etkilerini açıklıyor. Örneğin, cordycepin türevleri, aynı etkiye sahip olmak için ilacın trifosfat formunu üretmeyi hedefleyebilir” diyor.

TIRTIL MANTARI NEDİR?

Tırtıl mantarı, Cordyceps sinensis adıyla bilinen bir mantar türünün halk arasında kullanılan adıdır. Bu mantar, parazit olarak bazı böceklerin (özellikle tırtılların) vücutlarında yaşar ve bu böceklerin içinde gelişir. Tırtıl mantarları, tırtılların içinde büyüyüp, böceğin ölümüne yol açar ve mantar, tırtılın dışına çıkarak olgunlaşır.

GELENEKSEL ÇİN TIBBINDA KULLANILDI

Cordyceps sinensis, geleneksel Çin tıbbında yüzyıllardır kullanılan, bağışıklık sistemini güçlendiren, enerji veren ve çeşitli sağlık yararları sunduğuna inanılan bir mantar türüdür. Bu mantar, özellikle bağışıklık fonksiyonlarını desteklemek, enerji seviyelerini artırmak, yorgunlukla mücadele etmek ve atletik performansı iyileştirmek amacıyla kullanılır. Günümüzde, Cordyceps mantarının tıbbi kullanımı, çeşitli takviyelerde ve ilaçlarda yaygın olarak bulunur. Ayrıca, doğal yollarla toplanan tırtıl mantarı, oldukça nadir olduğu için pahalıdır ve çoğu zaman bu mantarın kültürlenmiş türleri kullanılır.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *