İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Kan rengi kırmızı olmayan canlılar

Kan rengi kırmızı olmayan canlılar

Kırmızının vahşi cazibesi sadece kıyafetlerimizde ya da eşyalarımızda değil damarlarımızda da dolaşır. Ancak bazı canlıların kanları, bizdeki gibi kırmızı akmaz. Hadi şimdi farklı kan rengine sahip canlılara göz atalım.

Okunma Süresi: 6 dk

Kırmızı renk güçlü reaksiyonların simgesidir. Dünya çapında, ulusal bayraklarda açık ara en yaygın kullanılan renktir. İnsanların bilinçaltı için belki de güven artırıcı ve şiddet duygusunu körükleyici özellikler taşıdığı da söylenir. Araştırmacılar, kırmızı giysiler giymenin insanları daha çekici hissettirdiğini bulmuşlardır. Öte yandan, 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kırmızı şeylere bakmak ağrıyı daha yoğun yaşamamıza neden olabilir.  

KIRMIZI KAN OKSİJEN DAĞITIMININ SİMGESİDİR

Belki de kırmızı, insan kanının rengi olmasaydı beynimizi bu kadar da kışkırtmazdı. Bu bakımdan, homo sapiens benzersiz olmaktan uzaktır. Kereste kurtlarından kaplan köpekbalıklarına kadar çoğu omurgalı hayvanın damarlarında koyu kırmızı kan vardır. Bu renk tonu, kanımızın oksijeni dağıtmasına yardımcı olan protein olan hemoglobin tarafından üretilir.

MAVİ YA DA YEŞİL KANLI CANLILAR

Ancak bu hayati sıvı her zaman kırmızı değildir. Doğal seçilim, mavi kanlı omurgasızları, yeşil kanlı sürüngenleri ve damarlarında şeffaf sıvılar bulunan balıkları da tasarlamıştır. Bu içerikte bu yaratıkların beşiyle tanışacağız. Hadi geri sayıma başlayalım…

5: YENİ GİNE KERTENKELESİ

Herpetologlar, bir grup küçük tropikal sürüngenin neden yeşil kana sahip olduğunu bilmiyorlardı. Ancak bu soruya karşı geliştirilen cevap arayışı beklenmedik bir şekilde sonuçlandı. Yeni Gine, misket limonu yeşili kanlı skink ailesinden birden fazla kertenkele türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu canlıların; dilleri, kasları ve kemikleri de yeşilin çeşitli tonlarındadır. 
İnsanlar gibi, sürüngenler de hemoglobin açısından zengin kırmızı kan hücrelerine sahiptir. Bu tür hücreler parçalandıklarında (hem bizim vücudumuzda hem de kertenkelelerde), yeşil pigmentli atık ürün olan ‘biliverdin’ üretirler. Omurgalıların çoğu bu maddeleri dolaşım sistemlerinden filtreler. Onlar için aşırı biliverdin hücrelere, nöronlara ve DNA'ya zarar verebilir.
Yine de kertenkelelerin damarlarında bir insanı öldürecek düzeyde biliverdin vardır. Dahası, pigment o kadar yoğun konsantredir ki, hemoglobini geçersiz kılar ve kanlarının yeşil görünmesini sağlar.
16 Mayıs 2018'de ‘Science Advances’ dergisinde konuyla ilgili bir makale yayınlandı. Bu makalenin yazarları; Avustralya, Asya ve aralarındaki adalarda 51 farklı deri üzerinde genetik bir araştırma yaptı. Bu süreçte yeşil kanlı Yeni Gine türlerinden altısı analiz edildi. Biliverdin yüklü sürüngenlerin, birbirleriyle yakın ilişkili olmadığı ortaya çıktı. Bu kertenkeleler teoriye göre, yeşil kanlılığı bağımsız olarak geliştirdiler. Aslında her biri kırmızı kanlı atalardan geliyor.
Böylesine alışılmadık bir özellik, bir tür fayda sağlamasaydı, altı kez evrimleşmezdi. Ancak bilim adamları yeşil kana sahip olmanın avantajını henüz belirleyemediler. 

4: TİMSAH BUZ BALIĞI

Adını uzun, dişlek burunlarından alan timsah buz balığı (16 türü tespit edilmiştir) Antarktika çevresindeki okyanus sularında yaşar. Timsah buz balığı, su sıcaklığının 1.9 santigrat dereceye kadar düşebileceği, denizin acımasızca soğuk olan kısımlarında sık görülür. Bu derece, tatlı suyun donduğu noktanın altındadır.
Olağanüstü soğuk suda, kırmızı kan hücreleri bir sorumluluğa dönüşür. Bu hücrelerin yüksek bir yüzdesine sahip kan, dış sıcaklık çok düştüğünde tehlikeli derecede kalınlaşır ve dolaşımı zorlaşır. Bu nedenle soğuk sularda yaşayan balıklar, ılık sudaki muadillerine göre orantılı olarak daha az kırmızı kan hücresine sahiptir.

Timsah buz balığı bu noktada aşırıya kaçar. Bilinen diğer tüm omurgalı hayvan türlerinin aksine, hiç kırmızı kan hücresi veya hemoglobini yoktur. Bu şaşırtıcı!
Şimdi şunu düşünüyor olabilirsiniz: "Bir saniye! Hemoglobin veya kırmızı kan hücreleri olmadan, balıklar oksijeni vücutlarında nasıl dolaştırır? Soğuk su, kullanılabilir oksijen açısından doğal olarak ılık sudan daha zengindir. Timsah buz balığı bu oksijenin bir kısmını doğrudan okyanustan emer ve kan dolaşımına gönderir. Kanın kendisi renksiz bir sıvıdır, bu balıkların kaşifi biyolog Ditlef Rustad'ı da, 1928'de bu balıklardan birini parçaladığında da gerçekten çok şaşırtmıştı. 

3: AHTAPOTLAR

Hemoglobin, neredeyse tüm omurgalı hayvanların dolaşım sistemlerinde önemli bir bileşendir. Yine de birçok omurgasız canlı alternatif bir protein kullanır: Hemosiyanin…
Her ikisi de oksijene bağlanma ve oksijen taşıma yeteneğine sahiptir. Ancak hemoglobin demir atomları içerirken, hemosiyanin bakır içerir. Sonuç olarak, ikinci proteini içeren kan, insan kanımızdan belirgin şekilde farklı görünür. Hemosiyanin açısından zengin kan oksijenlendiğinde, bakır onu maviye çevirir.
Hemoglobin yerine hemosiyanin kullanan omurgasızların listesi uzundur. Kabuklular, örümcekler ve akrepler gibi proteini kan dolaşımlarında kullanırlar. Kadroda ayrıca herkesin en sevdiği çok kollu beyinliler olan ahtapotlar gibi belirli yumuşakçalar da yer alıyor. Evet, ahtapotlar mavimsi kana sahiptir. İşleri daha da garip hale getirmeden kısaca bahsedelim, bu sıvıyı pompalamak için üç kalpleri bulunur.

2: AT NALI YENGEÇLERİ

İnsanlık, dünyanın at nalı yengeçlerine borçludur. Farkında olmadan, bu deniz omurgasızları, tıbbi hastalıklara karşı sonsuz mücadelede müttefikimiz haline geldi. At nalı yengeçleri gerçek yengeçler değildir. Örümceklere daha çok benzerler ve tıpkı örümcekler gibi at nalı yengeçleri de hemosiyanin ile dolu mavi kana sahiptirler.
Ama kanlarında başka bir şey daha var. Görüyorsunuz, at nalı yengeçlerinin beyaz kan hücreleri yoktur. At nalı yengeçlerinin kanlarında amoebosit adı verilen hareketli hücreler bulunur. Bunlardan biri bir bakteri bulduğunda, davetsiz misafiri kaplayan hızla pıhtılaşan bir jel salgılar. Bilim adamları tarafından pıhtılaştırıcı olarak bilinen madde, istenmeyen bakterilerin yayılmasını engeller.
Tıp camiası için bu bir nimettir. Tüm deneysel intravenöz ilaçların artık ABD yasalarına göre at nalı yengeç kanı içeren bir kontaminasyon testini geçmesi gerekmektedir. 

1: BRAKİYOPODLAR

Fosil meraklıları bu tür hakkında her şeyi bilir. Brachiopodlar, yüzeysel olarak istiridyelere benzeyen okyanusta yaşayan hayvanlardır. Her biri iki mafsallı olan kabuklara sahiptirler. Bu kabuklardan biri hayvanın altında dururken diğeri onu yukarıdan örter. Çeşitli deniz habitatlarında yaşayan bu canlılar, sudaki küçük yiyecek parçacıklarını filtreler. 300'den fazla canlı türü olmasına rağmen, çoğu insan brakiyopodları tarih öncesi zamanlarla ilişkilendirir. Çünkü sert kabuklu canlılar fosil kayıtlarının çoğunda orantısız bir şekilde iyi temsil edilmektedir.
Mevcut brakiyopodlar, kandaki oksijeni taşımak için hemoglobin veya hemosiyanin ile yaşamazlar. Bu görev, başka bir pigmentli protein olan hemeritrin'e bırakılmıştır. Hemoglobin gibi, farklı bir düzenlemede de olsa demir atomları içerir. Hemeritrin, oksijensiz kanın renksiz veya soluk sarı görünmesini sağlar. Bununla birlikte, kan oksijen almaya başladığında, menekşe ila pembemsi bir renk alır.

Son bir not… Bu tür kanları Sipuncula deniz solucanlarında da görebilirsiniz. Parçalı görünümleri nedeniyle "fıstık kurtları" olarak adlandırılan ürkütücü sürüngenler, diğer yerlerin yanı sıra kum, çamur, yarıklar ve boş kabuklarda yaşarlar.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *