İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Kaliteli bir yaşam için ne yapılmalı?

Kaliteli bir yaşam için ne yapılmalı?

Hemen hergün bir şey yapmak istememe, hayattan zevk alamama, yorgunluk gibi depresif duygu durumları içine giriyoruz. Bu depresif duygu durumundan nasıl çıkabiliriz?

Okunma Süresi: 3 dk

Hemen hergün bir şey yapmak istememe, hayattan zevk alamama, yorgunluk gibi depresif duygu durumları içine giriyoruz. Bu depresif duygu durumundan nasıl çıkabiliriz?
Kaliteli ve mutlu bir yaşama doğru harekete geçmenizi sağlayacak 14 öneri:
1. Hayatınızda neyi değiştirmek istediğinize karar verin. Harekete geçmek için motivasyon ya da istek gelmesini beklemeyin. Gerekirse "profesyonel yardım" almaktan çekinmeyin çünkü siz böyle bir hizmete layıksınız.
2. Hayatınızdaki hangi değişikliklerin, kayıpların, stres durumlarının sizi olumsuz etkilediğini belirleyin. Bu stres kaynaklarına müdahale edin.
3. Özellikle günün hangi saatinde, hangi şartlarda, hangi davranış öncesi ve sonrasında depresyon artıyor, depresyon sonucunda ne oluyor, iyi analiz edin. Gerekirse bir uzmandan "profesyonel yardım" almaktan çekinmeyin çünkü siz böyle bir hizmete layıksınız.
4. Depresyondayken normalden az aktif olmak gün geçtikçe daha olumsuz bir ruh haline neden olur.
5. O günkü duygu durumunuzun esiri gibi hareket etmeyin. Duygu durumuna göre değil yukarıda belirlediğiniz amaçlarınıza göre davranın. Bu amaçlara yönelik kısa vadede adımlar atın.
6. Karşıt eylem uygulayın. İçinizden gelen olumsuz hissin tam tersini yapın. İçinizden evde uzanmak geliyorsa kalkıp dışarı çıkın. İçinizden gelen arkadaşlarınızın davetine katılmamak ise tam tersini yaparak katılın.
7. Küçük zaferler ve başarılar kazandıkça başarabilirim duygusu ve bununla gelen olumlu hisleriniz artar. Değişim küçük adımlarla başlar ve ancak bir plan dahilinde sonuç alabilirsiniz.
8. Her gün emek vermediğiniz bir konuda sonuç alamazsınız. Özellikle bir sabah rutini oluşturup amaçlarınıza yönelik zaman ayırın. Örneğin, sabah rutininize ekleyeceğiniz meditasyon, spor, okuma, yeni bir şey öğrenme, ibadet gibi aktivitelere sahip çıkın ve başka koşturmacalar için feda etmeyin.
9. Yapılan aktiviteye odaklanmak ve akış haline girmenin kendisi zaten olumlu bir pekiştireçtir. Yani, aktivite sırasında ve sonrasında olumlu duygular oluşturur.
10. Yaptığınız aktivitede ne hoşunuza gidiyor belirleyin. Bu aktiviteyi yapmaya devam etmek için sizi ne ödüllendirecek? İçsel motivasyonu, rahatlama, zevk alma, sonucundan gurur duyma, sosyal paylaşım vb. gibi pekiştireçleri kendinize hatırlatın.
11. Kendinize antrenörlük yapın. Takımınız yeniliyor gibi hissettiğinizde maçı bırakmaması için kendinize tezahürat yapın. Örneklerini ve ne kadar işe yaradığını seyrettiğimiz filimlerde çok yaşadık ve gördük değil mi?
12. Olumsuz düşünceleri bozuk plak gibi tekrar tekrar düşünüp durduğunuzda bunu fark edin ve durdurun. Düşünceler ve zihninizle kaynaşıp bütünleşmeyin ve kendinizi ondan ayırın.
13. Kendiniz, aileniz ve sevdikleriniz ile barışık kalın. Kişiliğe saldırmak yerine yanlış davranış kimlerde olursa olsun olayı konuşun ve ortak çözümler üretin.
14. Eski defterleri karıştırıp durmayın çünkü artık geçmişte yaşamıyoruz. Eğer geçmişte yaşamaya kalkarsanız sürekli dikiz aynasına bakarak araba sürmeye çalışan soför gibi bir duvara toslarsınız. Gerekirse "profesyonel yardım" almaktan çekinmeyin çünkü siz böyle bir hizmete layıksınız.
Haydi şimdi beyaz bir sayfa açma, kaliteli ve mutlu bir yaşam başlatma zamanı geldi...

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *