İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Into the Night dizisindeki gibi güneş bizi öldürebilir mi?

Into the Night dizisindeki gibi güneş bizi öldürebilir mi?

Netflix orijinal dizisi Into the Night'ı hepimiz biraz ürpererek de olsa aşkla izledik. Program dünyaya hayat veren güneşin bizi öldürebileceğini söylediği için titredik. Üstelik anlatılan hikayeler aslında bilimsel gerçeklerdir.

Okunma Süresi: 5 dk

Necdet Oktay Apaydın - COVID-19 pandemisinin etkisinin halen devam ettiği 2020 yılında, Netflix Belçika orijinal eseri "Into the Night" adlı bir dizi yayınlandı. İki sezondur yayınlanan diziyi hepimiz severek ve biraz da korkarak izledik. Çünkü dizide anlatılan hikayelerde dünyamıza hayat veren güneşin bizi öldürebileceği ifade ediliyordu. Into The Night dizisinde anlatılan olaylar gerçek hayattaki durumlardır ve bilim adamları tarafından doğrulanmıştır.

Into the Night dizisinde, Güneş'in yaşadığı fenomen, yaklaşık 11 yıllık bir döngüde meydana gelen kutup dönüşü olarak adlandırılır. Elbette şu an bu yazıyı okurken hiçbirimiz ölmedik ama Güneş'in bizi yok etmesi için bu olayın olması şart değil. Bundan bir milyar yıl sonra ne olacak? Bilim adamlarının söylediklerine daha yakından bakalım: "Into the Night" dizisindeki gibi güneş bizi gerçekten öldürebilir mi?

Bilmeyenler için önce Into The Night dizisinin konusuna bakalım

Belçika yapımı orijinal 2020 Netflix bilim kurgu gerilim filmi Into the Night, güneş ışınlarının ölümcül etkileriyle başlıyor. Bunu fark eden NATO askerleri, ölümcül sonuçları geride bırakarak uçağı kaçırmayı ve batıya doğru uçurmayı planlıyor. Güneşin etkileri o kadar şiddetlidir ki, cildi güneşe maruz kalan insan anında ölür ve hatta meyveler çürür.

Into The Night dizisinde Güneş insanları neden öldürüyor?

Into The Night'ın hikayesi ilerledikçe, Güneş'in içinde olup bitenler hakkında daha fazla ayrıntı öğreniyoruz. Güneşin kutuplarını tersine çevirdiği söylenir. Bu durum büyük yıldızların manyetik alanını değiştirir. Bu değişiklik, insanlar üzerinde ölümcül etkileri olan güneş ışınlarının yayılımını artırır.

Şovun ikinci sezonu sığınakta geçiyor. Bu sığınak su altına yerleştirilmiştir, çünkü yerin aksine su, yeterince derinse güneş ışınlarını ve içerdiği ultraviyole ışınları adı verilen radyasyonu emebilir. Ancak bir noktada böyle bir durum kaçınılmaz hale geliyor. Bunun nedeni güneş ışınlarıyla yeryüzüne ulaşan radyasyon miktarının o kadar artması ki geceleri bile insanı etkileyecek seviyelere ulaşmasıdır.

Dizide anlatılan olay aslında bilimsel bir gerçeğe dayanıyor

gunes.jpeg

Yani Into the Night'ta anlatılan hikayenin özüne inmeniz gerekirse, bu gerçek ama merak etmeyin dizide çok fazla kurgu var. Bu yazıda daha önce de açıkladığımız gibi güneş ışığı ile dünyamıza giren UV ışınları bir miktar radyasyon içerir ancak güneş kremi sürer ve güneşten çok kaçınırız bu zararlı ışınlardan uzak durarak kurtulabilirsiniz. Ya da düzgün giyin.

Bu dizide anlatılan olaylar gerçektir ancak anlatılanla tam olarak örtüşmezler. "Geceye Doğru" öyküsünde anlatılan bu olay, Güneş'te yaklaşık olarak her 11 yılda bir meydana gelir ve kutup değişimi olarak bilinir. Kutup değişimi sırasında, Güneş dediğimiz büyük yıldızın güney ve kuzey kutuplarındaki manyetik alanlar zıt yönlerde değişir. Yani, negatif bir manyetik alan pozitif olur ve pozitif bir manyetik alan negatif olur.

NASA'nın konuyla ilgili açıklamasına göre bu durum kozmik ışınları etkileyerek Güneş'in kutupları tersine çevirmesiyle süpernova patlamalarına neden oluyor. Bu patlamalar uzaydaki astronotları, uzay araçlarını ve Uluslararası Uzay İstasyonunu doğrudan etkiliyor.

Güneş'in kutup değişimi, Dünya'nın atmosferini ve dolayısıyla bulutluluğunu ve dolayısıyla iklimi etkileyebilir. Ancak, bu etki olasılıklardan yalnızca biridir. Bu olay en son 2013'te yaşandı ve gördüğünüz gibi bu dizide açıklanan yıkıcı etkilere sahip değildi. Diğer bir deyişle, Into the Night'ın bilimsel gerçekleri gerçek olsa da çıkarımları kurgusaldır. Ancak bu, güneşin bir gün bizi yok etmeyeceği anlamına gelmez.

Into The Night dizisinde anlatıldığı gibi Güneş bir gün bizi öldürebilir mi?

Tam olarak Into the Night dizisinde anlatıldığı gibi olmayacak ama bilim adamlarının konuyla ilgili araştırmalarına bakıldığında güneş bir gün bizi gerçekten öldürebilir. Çünkü Big Bang'den sonra sayısız tesadüfler dizisi Dünya'da yaşamı meydana getirdi ve süreç devam ediyor. Bu sürecin doğası gereği, Güneş, Dünya olmasa bile, içindeki tüm canlıların sonunu getirecektir.

Dünya üzerindeki tüm oksijen zamanla güneş tarafından yakılır

Çünkü tıpkı bu gezegende yaşayan canlılar gibi Dünya da evrim geçiriyor. Bu süreç devam ederken jeolojik ve biyolojik değişimler meydana gelir. Oksijen, dünyadaki yaşamın temelidir çünkü hiçbir canlı oksijen olmadan yaşayamaz. Güneş bizi böyle öldürür, çünkü zamanla Güneş Dünya'daki tüm oksijeni yakar. Model, Tohoku Üniversitesi'nde doçent olan Kazumi Ozaki tarafından hazırlandı. Bitmiş model 400 binden fazla kullanıldı. Sonuçlar açık. Güneş; Manto, okyanus, atmosfer ve kabuk arasındaki indirgeyici kuvveti bozar ve oksijen giderimi hızla artar. Zamanla Dünya, yaklaşık 2,5 milyar yıl önceki Büyük Oksitlenmeden önceki haline geri dönecek.

Bahsettiklerimizin hiçbiri o kadar da kısa bir zamanda gerçekleşmeyecek

Tohoku Üniversitesi yardımcı doçenti Kazumi Ozaki tarafından oluşturulan ve yüzbinlerce kez çalıştırılan bir modele göre, Güneş Dünya'da oksijen yakarak oksijen tükenmesi dediğimiz bir duruma neden oluyor. Tüm sonuçlara göre, yaklaşık bir milyar yıl sonra Güneş, Dünya'daki tüm oksijeni yakacak ve boş bir kayaya dönüşecek ve onsuz gezegenimizde yaşam kalacak. 1 milyar yıl sonra kimin öleceğini söylemek söz konusu olduğunda maalesef bir kötü haber daha var: Oluşturulan model, metan gazının Dünya'ya salınma oranını da inceledi. Biz insanlar gezegenimize, güneşin doğal sürecinde verdiğinden çok daha fazla zarar veriyoruz. İklim değişikliği nedeniyle güneşsiz kendi ellerimizle dünyamızın sonunu yapıyoruz. UV radyasyonun ölümcül bir noktaya ulaştığı Into The Night dizisindeki gibi güneşin bizi gerçekten öldürüp öldüremeyeceği sorusuna cevap veren bilim adamlarının çalışmalarından bahsettik. Konu ile ilgili düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *