Şiirleri hafızalardan silinmeyen Türk düşünürü Mevlana Celaleddin Rumi’nin balmumu figürü, ölüm yıldönümü kutlamalarında Madame Tussauds İstanbul’da ziyaretçiyle buluşuyor. 4 yaşında babasından felsefe, filoloji ve din dersleri almaya, babasının ölümünden sonra medresede eğitim vermeye başlayan Mevlana, tüm dünyanın saygı duyduğu bir İslam Alimi olarak tanınıyor. Eserleri, birçok dünya diline çevrilen, dünya edebiyat otoriteleri tarafından örnek gösterilen şiirlerin sahibi Mevlana, söylemlerinde özellikle barış, sevgi ve Allah aşkına vurgu yapıyor.
Kavuşma gecesi
17 Aralık 1273 yılında hayata veda eden, kendi deyimiyle bunu “sevgiliye kavuşma gecesi” olarak tanımladığı için vuslat kabul edilen ölümünün 744’üncü yılında, Madame Tussauds İstanbul’da sergilenen Mevlana figürünü ziyaret ederek ünlü Türk düşünürünü yakından görebilir; onunla fotoğraf ve video çektirebilirsiniz.
Torunu destek verdi
Anadolu topraklarında büyümüş ve evrensel bir tanınırlığa sahip Mevlana’nın barış mesajını ve din, dil, ırk farkı gözetmeksizin tüm insanlığa yönelik düşüncesini ziyaretçilerine ulaştırmak isteyen Madame Tussauds sanatçıları, Mevlana figürünün yapım çalışmalarını 22’inci kuşak torunu Esin Çelebi Bayru ve Faruk Çelebi’nin desteği ve işbirliği ile gerçekleştirdi. Ciddi bir kaynak derlemesi sonunda ekip olarak Konya’yı ziyaret ederek dönemin şartları ve atmosferi ile ilgili bilgi sağlandı.
3 saat sürdü
Sitting adı verilen ölçümleme çalışmalarında ise yine ailenin tanımlamaları ve torunu Faruk Çelebi’nin boy ve beden ölçümleriyle ilerlendi. 3 saati aşan bir ‘sitting’ (ölçü alımı) sürecinin ardından 250’nin üzerinde vücut ölçüsü alındı ve figür tasarlandı. Mevlana figürünün ten rengi, saçları, gözleri, sakal ve kostüm detayları için ise aylar süren titiz bir araştırma süreci yürütüldü.
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *