İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Franz Kafka'nın hayatı ve okumadan geçmemeniz gereken 8 kitabı

Franz Kafka'nın hayatı ve okumadan geçmemeniz gereken 8 kitabı

20. yüzyıl dünya edebiyatının en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen ve Kafkaesk anlatı türünü edebiyat dünyamıza, etkisinden günümüze taşıyan Franz Kafka'ya yakından bakalım ve en önemli eserlerinden bazılarını görelim.

Okunma Süresi: 5 dk

Müge Yücetürk - Eminiz ki edebiyata ilgi duyan herkes Franz Kafka'yı duymuş ve eserlerinin hepsini değilse de bir kısmını okumuştur. Çünkü Kafka böyle bir yazardır. 20. yüzyılın dünya edebiyatının en önemli yazarlarından biri olmasının yanı sıra, Franz Kafka'nın üslubu Kafka tarzı hikaye anlatımıyla yaşadığı için günümüzün edebiyat dünyasını da etkiledi.

Franz Kafka sefil bir hayat yaşadı ve genç yaşta öldü. Yaşadığı dönemde hemen hemen hiçbir eseri yayımlanmadı ancak ölümünden sonra yayımlanan eserler sayesinde adı dünya edebiyat tarihine altın harflerle yazıldı. Yaşasaydı ne düşünürdü bilmiyorum. Gelin, Franz Kafka'nın hayatına bir göz atalım ve Dönüşüm gibi olmazsa olmaz eserlerinden bazılarına göz atalım.

Franz Kafka kimdir ?

Franz Kafka, 3 Haziran 1883'te Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun bir parçası olan Bohemya Krallığı'nın Prag kentinde doğdu. Almanca konuşan Yahudi bir ailenin oğluydu. Hukuk bilgisine rağmen bir sigorta şirketinde çalışmaya başladı ve bu sıkıcı işten boş zamanlarında yazmaya başladı. Bu dönemde pek çok mektup yazan Kafka, birkaç kez nişanlandı, hiç evlenmedi ve 3 Haziran 1924'te verem komplikasyonlarından öldü. Gözlem, Bir Köy Doktoru ve Dönüşüm gibi öyküleri çeşitli edebiyat dergilerinde yayımlansa da pek ilgi görmedi. Hastane yatağında yatarken arkadaşı Max Brod'a The Affair, Castle, America gibi başladığı ama bitirmediği işleri verdi ve öldüğünde onları yok etmesini istedi. Neyse ki Brod bunu duymadı ve çalışmaları yayınladı. Bu sayede bugün bir Kafka'nın yaşadığını ve böyle şeyler yazdığını biliyoruz.

Franz Kafka eserleri

  • Dönüşüm
  • Dava
  • Şato
  • Aforizmalar
  • Milena’ya Mektuplar
  • Ceza Kolonisinde ve Diğer Öyküler
  • Amerika
  • Babaya Mektup

Dönüşüm

Franz Kafka'nın Amerika romanını yazmak için yataktan kalkamayacak kadar canı sıkıldığı bir dönemde yazdığı Dönüşümün Öyküsü, ilk olarak 1915 yılında edebiyat dergisi Die Weissen Blaetter'de yayımlandı. "Gregor Samsa bir sabah boğucu rüyalardan sonra uyandığında kendini yatağında dev bir böceğe dönüşmüş olarak bulmuştur" gibi harika bir cümleyle başlayan bu hikaye, modern insanın kapana kısılmışlık hissini ve yalnızlığını en çıplak haliyle anlatıyor. benzersiz bir metafor aracılığıyla biçimlendirir.

Dava

Davanın bir tür modası geçmiş hikaye olduğu söylenebilir. Bu hikayenin Nazi Almanyası hakkında bir kehanet olduğunu düşünenler de var. Hikayede tartışmasız bir otorite tarafından suçlanan karakterimizin başından geçenleri okuyoruz. Tarif edilen hukuk sisteminde önemli olan suç değil, suçtur ve kaste bağlı olarak kişi daha suç işlenmeden yargılanabilir. Kafka bir yandan distopik bir geleceği resmederken suç ve özgürlük kavramlarını da sorgular.

Şato

Kalenin hikayesi, Yargılamanın hikayesiyle aynı karanlık dünyada geçiyor. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun dağıldığı ve modern devletlerin kurulduğu bir dönemde yazıldığı için, aslında karanlık bir geleceği tasvir ettiği söylenebilir. Hikayedeki ana karakterimiz bir şatoda yaşayan gizemli bir konttur. Garip bir hiyerarşide çalışan sayısız memur, bu Earl'ün etrafında destek oldu ve onun diktatörlük hırslarını doyurdu.

Aforizmalar

Franz Kafka tüm hayatı boyunca, belki de son nefesine kadar yazdı. Bazıları bariz açılımları olan hikayelerdi, ama bazıları sadece yazmazsa çıldıracağı pasajlardı. Kısa öyküler olarak da bilinirler. Yazılanlardan bazıları Max Brod tarafından derlenmiş ve derlenmiştir. Diğerleri yıllar sonra Aforizmalar gibi çeşitli kitaplara dahil edildi. İşte Aforizmalar Kitabı, tarihleri ​​belli olmayan bu metinlerden bazılarını içermektedir.

Milena'ya Mektuplar

Franz Kafka bir gün arkadaşlarıyla otururken kapı açıldı ve bir arkadaşı ile birlikte Milena içeri girdi. Kafka, gazeteci Milena Jesenska'dan hikayelerinden bazılarını Çekçe’ye çevirmesini istedi. İşte bu küçük istek ikili arasında sonsuz bir aşk başlattı. 1920 yılının Nisan ayında Kafka, Milena’ya ilk mektubunu yazdı ve neredeyse son nefesini verdiği güne kadar da yazmayı sürdürdü. İşte tüm bu yazılanlar Milena’ya Mektuplar kitabında birleştirilerek bir tür aşk romanı ortaya çıkarıldı.

Ceza Kolonisinde ve Diğer Öyküler

Franz Kafka tarafından kaleme alınan öykülerin, romanların, mektupların ve diğer metinlerin büyük bir bölümü Max Brod tarafından o öldükten sonra yayımlatıldı. Yazdıklarının çok az bir kısmı ise Kafka hayattayken yayımlanmıştı. İşte o hayattayken yayımlanmış olan tüm eserleri Ceza Kolonisinde ve Diğer Öyküler isimli kitapta birleştirildi. Döneminde okuyanlar tarafından pek de beğenilmemiş eserleri bugün okumak, yazarın iç dünyasına yapılan sıra dışı bir yolculuğa benziyor.

Amerika

İlginç bir şekilde, Amerika'ya hiç gitmeden Amerika hakkında bir roman bile yazdı ve Kafka'nın ilk romanı ilk olarak ölümünden üç yıl sonra yayınlandı. Amerikan romanındaki ana karakterimiz, Karl Rossmann adında 16 yaşında bir çocuktur. Bu genç adam, o zamanlar en modern medeniyet olarak kabul edilen Amerika Birleşik Devletleri'ne göçmen olarak geldi. Karakterin gözünden makineleşmenin yükselişi ve insanın çöküşünün öyküsünü birlikte okuyoruz.

Babaya Mektup

"Babaya Mektup", Franz Kafka'nın babasına yazdığı 45 sayfalık mektubun tam metnini içeren gerçekten olağanüstü bir eser. Bu mektubu 1919'da babasına yazıp annesine vermiş, o da söylendiğine göre babasına vermemiş ve daha sonra Kafka'ya geri vermiş. Babasının okuyup okumadığı bilinmiyor ama mektup ilk olarak 1952'de yayınlandı ve tüm dünyanın okumasına açıldı. Kafka'nın babasından gördüğü duygusal sömürüyü anlattığı bu mektubun pasajı okuyucunun hafızasında sonsuza kadar kalacak.

20. yüzyıla damgasını vuran ve tüm zamanların en büyük yazarlarından biri olarak kabul edilen Franz Kafka kimdir sorusunu yanıtlayarak, mutlaka okunması gereken eserlerini sıraladık. Franz Kafka ile ilgili düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *