İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Duygu Asena kimdir kaç yaşında kitapları ve sözleri! Neden Doodle oldu

Duygu Asena kimdir kaç yaşında kitapları ve sözleri! Neden Doodle oldu

İnternet devi Google'ın önemli kişileri ana sayfasına taşıyarak tasarım haline getirdiği Doodle'ın konuğu bu kez Duygu Asena oldu. Peki Duygu Asena neden Doodle oldu? Duygu Asena kimdir, kaç yaşında, kitapları ve sözleri...

Okunma Süresi: 2 dk

Ülkelerin değerlerine saygı göstergesi olarak faaliyetlerine devam eden Doodle'da bugün Duygu Asena işlendi. Arkasınnda birkaç kadın eklenerek çizilen kalem çalışması Google'ın ana sayfasına taşındı ve bu görsele tıklayanlar Duygu Asena aramasına yönlendiriliyor. Bu andan itibaren binlerce kişi Duygu Asena kimdir? Duygu Asena kimdir kaç yaşında? gibi sorular sormaya başladı.
 


Duygu Asena neden Doodle oldu?

Kadın harekatının öncü isimlerinden biri olan Duygu Asena'nın bugün doğum günü. Google da bu özel günü unutmayarak Duygu Asena'yı ana sayfasına taşıdı. Asena'nın birçok kitabı da bulunmakta.

DUYGU ASENA KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünü bitirip bir süre bu alanda çalıştıktan sonra gazeteciliğe yöneldi. 1972 yılında ilk yazısı Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde yayınlanan Duygu Asena, daha sonra çeşitli gazetelerde yazar ve muhabir olarak görev yaptı. 70'lerin sonunda Kadınca, Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi pek çok kadın dergisini yönetti. Aynı zamanda Söz, Sabah, Güneş, Milliyet ve Habertürk gazetelerinde de köşe yazarlığı yaptı.

1987 yılında yayınlanan “Kadının Adı Yok” isimli ilk kitabı bir yıl içinde 40 baskı yaparak rekor kırdı. Ancak daha sonra Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı sınırlandırıldı, poşet içinde satılmaya başlandı. Daha sonra Duygu Asena'nın açtığı dava ile kitap yeniden serbest olarak satılmaya başlandı. Kadının Adı Yok ayrıca Hollanda, Almanya ve Yunanistan'da da tercüme edilerek yayınlandı. Kitap Atıf Yılmaz tarafından sinemaya da uyarlandı.

Duygu Asena, 30 Temmuz 2006'da beyin tümörü nedeniyle İstanbul'da vefat etti. Hala feminizmin en önemli yazarları arasında kabul edilmektedir.

Yayınlanan kitapları sırasıyla:

Kadının Adı Yok, 1987

Aslında Aşk da Yok, 1989

Kahramanlar Hep Erkek, 1992

Değişen Bir Şey Yok, 1994

Aynada Aşk Vardı, 1997

Aslında Özgürsün, 2001

Aşk Gidiyorum Demez, 2003

Paramparça, 2004
 


DUYGU ASENA SÖZLERİ

“Bir kez ve çok güçlü acı çekmek, yaşam boyu kronikleşmiş acıyı çekmekten daha kolaydır.”

“Özgürlük kimseye bir zararın olmadan canının istediğini yapabilmektir. Ahlak; o da kimseye bir zararı olmadan yaşayabilmektir.”

“İnsan yaşamında eksik olanı, ‘her şey’ sanıyor.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *