İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Yaşam Dünyanın 8. harikası nerede?

Dünyanın 8. harikası nerede?

Öncelikle 7 harikaya bir göz atalım, belki 8. harikayı buluruz diye...    İnsanlar uzun yıllardan beri geçmişten geleceğe çok önemli ve hayranlık uyandıracak eserler vermiştir. Bu eserler uzun yıllardır insanların beğenisini toplamış ve özel olarak korunmaya devam edilen eserler arasına girmiştir.

Okunma Süresi: 4 dk

Öncelikle 7 harikaya bir göz atalım, belki 8. harikayı buluruz diye...    İnsanlar uzun yıllardan beri geçmişten geleceğe çok önemli ve hayranlık uyandıracak eserler vermiştir. Bu eserler uzun yıllardır insanların beğenisini toplamış ve özel olarak korunmaya devam edilen eserler arasına girmiştir. Dünyanın yedi harikası dediğimiz ve geçmişten beri bu şekilde kabul edilen eserlerin varlığını biliyoruz. Aslında bu kavram milattan önce zamanda oluşturulmuş bir kavramdır. İnsanlar sürekli dünyanın en iyi eserlerini belirlemeye çalışmış ama bunda bir türlü fikir birliği sağlanamamıştır. Daha sonra Antipatros dünyanın yedi harikası adlı bir eser yayınlamış ve bu eser geçmişten günümüze kabul edilen bir eser olmuştur. Tarihçiler Antipatros’un açıkladığı eserlerde fikir birliği sağlamış ve bu eserlere ‘’dünyanın yedi harikası ‘’ adı verilmiştir. Dünyanın yedi harikası olan bu eserlerin bazıları yangın ve diğer felaketlerde yok olmuş, bazıları ise halen varlığını sürdürmüştür.

Keops piramidi:
Dünyanın yedi harikalarından biri olan Keops piramidi, günümüze kadar gelebilmiş eserler arasındadır. Keops piramidi Mısır’ ın başkenti olan Kahire’de bulunmaktadır. Piramit’in yapımı milattan önce yıllarda Khufu tarafından oluşturulmuştur. Piramit’in yapımında on binlerce işçi çalışmıştır. Piramit’in yapımının tamamlanması ise yaklaşık 22 yılı almıştır.

Babil’ in asma bahçeleri:
Babil Kralı tarafından M.Ö 605 yılında yaptırılmıştır. Babil’in asma bahçeleri denilen bu eser çok çeşitli ağaçlar, çeşitli çiçekler ve sular gibi yapay bir bahçe konumunda oluşturulmuştur. Eserin dikkat çeken tarafı ise onun çölün üzerinde inşa edilmiş olmasıdır. Dünyanın en iyi eserlerinden biri olan bu eserin, günümüzde yalnızca kalıntıları kalmıştır.
Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis tapınağı Lidya kralı tarafından yapılmış bir eserdir. Ünlü heykel traşların bronz kullanarak inşa ettiği bir yapıdır. Günümüze kadar ulaşamayan bu yapı Herosteamus adında ölümsüzlük isteyen ve bu yapıyı yakınca buna ulaşacağını sanan biri tarafından yakılmıştır.

Zeus heykeli:
Dünyanın en iyi eserleri arasında yer alan Zeus heykeli Yunan mitolojisinde tanrıların tanrısı olarak bilinen Zeus adına yapılmış bir heykeldir. Yunanların bağlı olduğu bu mitolojik öğeler geçmişte daha fazla önemseniyordu. Zeus için tapınak oluşturarak onun adını yüceltmek istediler. Zeus heykeli 12 metre yüksekliğe sahip olup yapımında altın kullanılmıştır.

Rodos heykeli:
M.Ö 282’de yapılmış dünyanın yedi harikası arasında girmiş bir eserdir. Güneş tanrısı Helious’ un adını yüceltmek ve anmak için yapılmıştır. Heykel 32 metre yüksekliğindedir. Yunan mitolojisinden etkilenen bu heykelde, güneş tanrısının elinde meşale bulunur. Heykel günümüze kadar ulaşamayıp bir deprem sonucunda yıkılmıştır.

İskenderiye feneri:
Büyük İskender tarafından M.Ö 290 yılında yaptırılmıştır. İskenderiye fenerinin yapılış amacı gemicilerin güvenliğini korumak ve gemileri yönlendirmek idi. Fenerin boyutu 166 metredir Bu boyutta bu zamanlara kadar yapılmış en büyük deniz feneridir.

Halikarnas mozolesi:
M.Ö 350 yılında Kral Mausollos tarafından yaptırılmıştır. Bodrum mozolesi olarak bilinen bu eser, o zamanki bodrumun adı olan Halikarnas adını almıştır. 25 metre yüksekliğe ve 30 metre genişliğe sahip olan bu eser günümüze kadar korunamayan dünya eserleri arasındadır.

8. Harika Atatürk'ün Siluetidir...
Peki insanın yaptıkları dışında doğanın insanlığa hediyesi nedir dediğimizde şu an hala görünen bu ülkenin kurucusunun siluetidir..
Ardahan'ın Damal dağlarına yansıyan Atatürk siluetidir. Her yıl 15 Haziran-15 Temmuz tarihleri arasında Damal ilçemizin Yukarı Gündeş köyü, Karadağ yamaçlarında oluşan bu olay bir doğa harikasıdır. Bu tarihler arasında güneş batarken dağın yamacında bulunan dere yatağının bir tarafının gölgesi diğer tarafına yansımakta ve tamamen doğal olarak Ulu Önder Atatürk'ün siluetini oluşturmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *