Bu yıl İstanbul'a kar hala yağmadı. O zaman biz de karı görmek için eteklerinde Bursa şehrini ağırlayan, mis gibi bir hava eşliğinde buyurunuz dik ve heybetli Uludağ’a gideriz. Uludağ, Bursa’nın güneyi boyunca uzanan sıra dağlardır. Uzaktan çok net seçilebilen bir dağ. Marmara bölgesinde, doğasının güzelliği ile ön plana çıkan efsane yer. Gerek pistleri, gerek kar miktarı bakımından Türkiye'deki diğer kayak merkezlerine göre daha fazla insanın geldiği bir yer.
Antik Çağ’da “mysia olimposu” olarak bilinen 2543 metre rakımlı dağ; mitolojide tanrıların Troya Savaşı'nı izlediği yer olarak varsayılır. Aynı zamanda Yunan mitolojisinde Ajax ile yaptığı kavgada yenilen Odysseus'un duyduğu utanç yüzünden saklandığı mekan olarak bilinir. Bizans döneminde ise keşişlerin saklandığı yer olarak bilinen ismi Keşiş Dağı’dır. O dönem güneybatı yönünden esen rüzgara keşişleme denilmiştir. Günümüzde ise güneybatı yönünden esen bu rüzgar lodos olarak adlandırılmaktadır. Osmanlı döneminde Derviş Dağı olarak bilinen, Cumhuriyet döneminde ise Dr. Şevki Uludağ tarafından, “Uludağ” isminin önerilmesi ile 1925 yılından itibaren bu adı taşıyan Marmara bölgesinin en yüksek noktasıdır. Coğrafi konum ve gelişmişliği ile dağ ve kış turizminin merkezidir.
Manzara muhteşem
Akşamdan valizimizi hazırladık, sabaha karşı 05-5.30 gibi yola koyulduk. Yükseldikçe çam ağaçlarının beyaz ile süslenip bizi karşıladığına tanık olduk. Aracın içi sıcak, dışarısı soğuktu. Selamlaştık. Dağ sabah saatlerinde sessizdi ama heybetliydi. Dağ – kar – çam üçlüsü adeta bağırıyordu “hoş geldiniz!” diye.
Dağ yolu dönemeçleri ile eksi 2 derecede geldik. Uludağ’ın girişinde tur otobüslerinin ve özel araçların uğrak yeri olan adını Antik Çağ’dan adını alan Mysia kafede sıcak atmosferinde bir çay içmek ve içimiz ısıtmak için konakladık. Hafta sonu İstanbul ve yakın illerden akın var. Uludağ’da kayak/snowboard kiralayabilecek birçok yer var. Kayak hazırlığı yapan ebeveynler çocukları ellerinde hummalı bir hazırlık içinde. Kayak takımını alıp kaymaya hazır ama son kez kafeye uğrayan insanlar ayaklarında alçı varmış gibi tek tek adımlarla ilerliyorlar.
Karda oynamak için geldik
İstanbul’a yakınlığı, ortamlarının zenginliği ve oturmuş sistemiyle kayak ve kış turizmine gönül vermiş insanların birinci tercihi. Biz kaymak için değil, kar görüntüsünü izlemek ve karda oynamak için geldik. Eğlendik. Özellikle öğrencilerin akın akın geldiği sömestr Uludağ’ın tam sezonu. Doğa harika, ancak çok kalabalık. Uzaktan bakıldığında ellerinde uzun çubukları olan, gözleri dahi gözükmeyen insancıklar dolu. Kar üstüne dökülen renkli boncuk taneleri gibi. Dağ yamaçlarında teleferik trafiği akıyor. Kaymadan veya board yapmadan önce yüzünüze güneş kremi sürmeyi unutmayın!
Zirveye çıkmadan dönmeyin
Uludağ 2 bölgeden oluşuyor. 1. Gelişim ve 2. Gelişim bölgeleri.
1. Gelişim Bölgesi, Uludağ’da ilk kurulan, hareketliliğin olduğu bölge. Birçok eski ve köklü otel bu bölgede. Meydandaki Alkoçlar otelini Yeşilçam filmlerindeki sahneler gibi izliyorsunuz. 2. Gelişim Bölgesi nispeten daha sessiz ve daha yeni otellerin olduğu bir bölge.
1. ve 2. bölgede toplam 22 adet teleski/telesiyej bulunuyor. Tüm telesiyej/teleskilerde kullanabileceğiz tek kartlı sistem var. Kar yağışına bağlı olarak tesisler Aralık-Mart arası faaliyette. Harika manzaranın tadını çıkarabileceğiniz mekân Zirve Kafeye çıkmadan dönmeyin. Şömine önünde kitabınızı okuyabilir, ateşe odun atıldıkça dışarıda kar tanelerinin dansını camdan izleyebilirsiniz. Şömine önünde tarçınlı salebinizi yudumlayın. Kış mevsiminin güzelliğini ellerinizin arasındaki sıcak saleple hissedin. Gidiş ve dönüşte Telesiyej trafiğinin akışında buluyorsunuz kendinizi. Çamların arasından geçerken kar taneleri minik buz bocukları gibi gözünüze çarpıyor. Aşağı baktığınızda düşen eldivenlerin üzerini örtmek için savrulan kar tanelerini izleyin.
Dünyanın en kalabalık dağı
Dağ üzerinde bir şehir yaşamı var. Dünyanın en kalabalık dağı diyebiliriz. Oteller ve kafeler sunduğu hizmete göre fiyatı hayli pahalı. İstediğiniz konforlu, kayak dışında da zaman geçirilebilecek tesis ise fiyatlar biraz yüksek. Merkezde Beceren Cafe, Le Chalet Cafe kayanların izlenebileceği öne çıkan dinlenme yerleri. Tıklım tıklım dolu. İnsanlar masaların etrafında sıra bekliyor, masada oturan insanların gözlerinin içine bakıyor. Bakışlardan rahatsız olmak sıradan. Büyük şehirlere yakınlığı, gece hayatı ve eşsiz manzarası buraya turist çekmektedir. Dağın doruk noktasından açık havada İstanbul, Marmara denizi ve civar yakın yerlerin görünmesi, buraya ayrı bir özellik vermektedir. Eğer tur ile seyahat ettiyseniz serbest zamanınızda kayak yapabilirsiniz, şömine başında kahve içebilir, bölgedeki kafelerde vakit geçirebilirsiniz. Kızak yapanları izledim. Çocuklar için oyun, büyükler için eğlenceydi.
Kayak eğitimi alabilirsiniz
Hafta sonu ve hafta içi kalacağınız oteli belirleyip rezervasyon yaptırmanız oldukça önemli, sezon nedeniyle hiç ama hiç indirim yok. Turlar ve otellerin programında; sauna, spa, havuz, kafe ve barlar dışında kayak, snovbord, kar motosikleti, seyir teraslarında manzarayı seyretmek fotoğraf çekmek, after-ski partilerine katılmak, yürüyüş yapmak seçenekler arasında bulunuyor. Kayak yapmak için kendi malzemeleriniz yoksa kayak yapmayı bilmiyorsanız burada her türlü kayak malzemesi bulunuyor. Kayak eğitmenlerinden alacağınız kısa bir eğitimle kolay pistlerde kayak sporunu yapmaya başlayabiliyorsunuz. Kayak pistlerini, teleferikleri, telesiyej ve Teleskileri kullanabilmek için giriş kartı özelliğindeki skipass almanız gerekiyor. Sömestr tatilinde çocuklara karne armağanı olarak sunulan, günü birlik anılarla var olan bir kayak merkezi de diyebiliriz.
Fotoğraf çekmek şart
Tanrının beyaz boyası dökülmüş gibi. Her adımda bir başka güzellik gözlerinize ikramlarını sunuyor. Karşılaşacağınız manzaraları uzun uzun izlemek, tadına doymak için mecburi molalar vermek zorunda kalabilirsiniz. Biraz biraz fotoğraf çekip bu anları unutulmaz kılmak için gitmek bile keyif veriyor insana. Selfie çekip o anda sosyal medyada paylaşan ve canlı yayın yapan binlerce kişi, “Ben zirvedeyim.” mesajı veriyordu. Uludağ’da en iyi eğlence kayak yapma olsa da özellikle gençlerin daha çok tercih ettiği kafe ve barlar çok kalabalıktı.
Buzul devrinin izleri
Üzerinde yiyip içtiğimiz, kaydığımız, eğlendiğimiz, buz gibi nefes aldığımız dağ. İlginç görünümlü kaya kitlelerinden anlaşıldığına göre Türkiye’de ilk buzul devri izleri Uludağ’da bulunuyormuş. Buzulların aşındırması sonucu zirvede oluşan gölleri çok merak ediyorum. Gökyüzüne en yakın anları yaşamak için göllere düzenlenen turlara katılmak heyecan verici olsa gerek. Uludağ Milli Parkı ülkemizde ilan edilen ilk ulusal parklar arasında, rakım, zengin flora ve bitki zenginliği ile de dünyanın nadir yerlerinden birisi.
Uludağ sizi bekliyor
Eteklerinde çay içtiğim sisli, puslu, heybetli beyaz dağı hayranlıkla izledim. Dağdan dönüşü hava kararırken yaptık. Saat 17.00 gibi. Bu mevsimde yolu gayet eğlenceli. Yollar; alaca karanlık, çokça beyaz, biraz araç ışıkları ve kartpostal gibi masal evlerde yanan ışıklar ile çamların arasından yine kıvrıla kıvrıla indik. Kar üstünde piknik yapan insanlar mangal ateşi başında çaylarını yudumlarken önlerinden ağır ağır geçtik. Yolda yarım saatlik İskender molasının ardından İstanbul’un kalabalığına kendimizi bıraktık. Binlerce yıldır dört mevsimin sonsuz coşkusunu yaşatan Uludağ kalabalıktan çok mutlu. Alternatif turizm olanaklarıyla bizleri bekliyor.
İstanbul’a çok yakın
Uludağ Kayak merkezi Bursa’ya 40 havaalanına 60 dakikadır. İstanbul’dan Mudanya’ya hızlı feribotla ulaşım sadece 75 dakikadır. Türkiye’nin ilk teleferiği ise 20 dakikada Uludağ’a çıkar. Uludağ 10 binin üzerinde yatak kapasitesi ile toplanmış beyaz saçları ile misafirlerini bekliyor. Uludağ eteklerinde birçok köy var, dağda birkaç tane dükkan var. İçecek ve yiyecek bulabilirsiniz fakat şehirden 3 kat daha pahalı.
En popüler yemek sucuk ekmek
Dağ havası nasıl da acıktırıyor bir bilseniz... Kalacağınız otellerin restoranlarında ve diğer restoranlarda yemek listelerinde Osmanlı mutfağından dünya mutfağına çeşitli yemekler, tatlılar yer alsa da kar üzerindeki mangallarda pişirilen sucuk ekmek ve yanında sıcak şarap en popüler yemeklerden biri olarak kabul ediliyor. Kafelerde de en popüler yemek sucuk ekmek. Tadına bakılması tavsiye edilen lezzetler arasında İskender kebap, İnegöl köfte, Pideli köfte, Kestane şekeri, Uludağ ezmesi, Sultan tabağı sayılabilir.
Okunma Süresi: 7 dk
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *