Al Jazeera televizyonunda yer alan haberde, "ağır silahlı İsrail askerlerinin televizyonun Ramallah'taki ofisini 45 gün süreyle askeri emir gereği kapattığı" anlatıldı. İsrail askerlerinin önce Al Jazeera'nın Ramallah'taki ofisinin bulunduğu binayı kuşattığı ve binanın demir kapısını bombayla patlatarak ofise baskın düzenlediği kaydedildi.
Baskında ofisteki tüm ekipman ve belgelere el koyan İsrail askerlerinin bunları kamyonlarla taşıdığı, çalışanların arabalarını kullanmasını engellediği aktarıldı. Askerlerin, Al Jazeera muhabirlerinin Ramallah'ta sokakta çalışmasını da engelleyerek kanalın yayınını durdurduğu vurgulandı. Al Jazeera tarafından yayınlanan görüntülerde, ağır silahlı İsrail askerlerinin ofise baskın yapması ve ofisin 45 gün süreyle kapatılması yönündeki askeri emri ofisin müdürü Velid el-Omeri'ye teslim etmesi yer alıyor.
İsrail askerlerinin baskın sırasında ofisin çevresine göz yaşartıcı gaz bombası attığına işaret edilirken, Müdür Omeri, askerlerin Ramallah ofisinin önünde bulunan İsrail tarafından öldürülen Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile'nin fotoğrafını yırtıp tahrip ettiğini belirtti. Al Jazeera'nın Ramallah'taki ofisinin basılması ve kapatılmasından 4 ay önce de kanalın Kudüs'teki ofisi kapatılmıştı.
Filistin Dışişleri Bakanlığı, Al Jazeera'nın Ramallah'taki ofisinin İsrail tarafından kapatılmasının uluslararası hukukun ihlali olduğunu açıkladı. Filistin Dışişleri Bakanlığının konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada "İsrail ordusunun Ramallah kentine baskını ve Katar'ın Al Jazeera yayın organının ofisini kapatması, uluslararası yasaların açık bir ihlalidir ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun işgali sona erdirme kararının hızla uygulanmasını gerektirir." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Al Jazeera ofisine baskın ve kapatmanın, İsrail'in soykırım suçlarını tamamlama ve Batı Şeria'yı "ilhak" planları kapsamında olduğuna dikkat çekildi. Uluslararası sessizliğin, aşırı sağcı İsrail hükümetini suç ve ihlallerini artırmada cesaretlendirdiğine vurgu yapılan açıklamada, bu durumun iki devletli çözüm temelinde barış müzakerelerinin canlandırılması imkanlarını da baltaladığı belirtildi.
" Filistinli gazetecilere yapılan bir saldırıdır"
Al Jazeera'nın Filistin Müdürü Velid Ömeri olaya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sayıda askerle Ramallah'taki ofise gece baskın düzenleyen İsrail güçlerinin, kapıyı patlattıklarını ve kendilerine ofisin 45 gün boyunca kapatıldığı yönündeki kararı teslim ettiklerini söyledi. Ömeri, Al Jazeera'ya baskın ve kapatmanın basına ve ifade özgürlüğüne saldırı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Bu Al Jazeera’nın Kudüs ve İsrail’deki ofislerinin 5 Mayıs’ta kapatılmasını tamamlayan bir tutumdur. Kapatma kararları 45 günde bir yenileniyor. Al Jazeera’ya yönelik bu karar bu aynı zamanda Filistinli gazetecilere yapılan bir saldırıdır." Burası, aralarında şehit olanların da bulunduğu 5 gazetecinin ofisiydi. Bunlardan biri Şirin Ebu Akile diğerleri Gazze’den 4 şehit arkadaşımız. Ofisin girişinde bulunan Şirin Ebu Akile’nin fotoğrafını parçaladılar. Bu içlerindeki kin ve nefretin bir göstergesidir." Ofisin kapatılmasının ardından kullandıkları malzemelere İsrail askerleri tarafından el konulduğunu, dışarı çıkarıldıklarını ve sokakta 3 saat bekletildiklerini aktaran Ömeri, ayrıca ofislerinin girişinin de büyük bir sacla kapatıldığını belirtti.
Al Jazeera'nın yaklaşık 4 ay önce de Kudüs'teki ofisi kapatılmıştı. Al Jazeera’nın kapatılmasına ilişkin Hamas Hareketi de yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Hamas İsrail'in ofisi kapatarak gerçekleri gizlemeye çalıştığını, bu amaçla da gazetecileri hedef aldığını kaydetti.