Veganizm de esas alınan ahlak ölçüsü ise, hayvanların zorla insan ihtiyaçları için kullanılmamasını ve hayvanlardan elde edilen malzemelerin, giyim, aksesuar ve benzeri ürünlere dönüştürülmemesi gerekliliğine dayanıyor.
Veganlar, hayvanlardan türetilen, dolayısıyla üretilmesi için hayvanların kullanıldığı yiyecek ürünlerini tüketmediği gibi, yapımında deri, kürk, kemik, jelatin, yün (koyun yünü, kaşmir, angora), ipek gibi hayvansal maddelerin kullanıldığı yiyecek dışı maddeleri de kullanmaz, giyimlerinde pamuk ve keten gibi bitkisel ya da akrilik gibi sentetik kumaşları kullanırlar. Hayvanlar üzerinde test edilen ve lanolin, propolis gibi hayvansal ürünler içeren kozmetik ve ev temizliği ürünleri de bunlara dahildir.
Veganizm de esas alınan ahlak ölçüsü ise, hayvanların zorla insan ihtiyaçları için kullanılmamasını ve hayvanlardan elde edilen malzemelerin, giyim, aksesuar ve benzeri ürünlere dönüştürülmemesi gerekliliğine dayanıyor.
Vegan giyim felsefesi hissedebilen canlılara saygı duyma temeline dayanıyor. Burada bahsedilen saygı; hayvanların köleleştirilmemesi, öldürülmemesi ve onları birer kişi olarak görmek anlamına geliyor. Hayvanlara saygı duyduğunuzu söyleyerek, hala hayvansal ürünler tüketiyorsanız, böyle bir durumda saygıdan bahsedemezsiniz. Ancak bir vegan olduğunuzda hayvanlara saygı duymuş olursunuz. Bilinçli insanın öncelikle kendisine ve sonrasında diğer canlılara duyduğu saygı onu ruh kültürü kazanmış bir birey haline dönüştürüyor. Yeryüzündeki tüm canlılar bir şekilde kendilerini var etmek için yaşıyorlar. Bu nedenle her canlı saygı görmeyi hak ediyor. Türler içindeki en evrimli varlık olan insanoğlunun hayvanlar olmadan yaşayabileceği gerçeğini hala fark edememiş olması trajik bir durum olarak değerlendiriliyor.
Vegan deri kumaşlar
Vegan deri, gerçek derinin hayvan-dostu bir alternatifi. Ama vegan deri üretiminde de birçok farklı malzeme kullanılıyor. Plastik deri veya PVC deriyi duymuşsunuzdur. Peki ananastan deri üretildiğini biliyor muydunuz? Bu da tropikal meyvenin atıklarını kullanarak modaya uygun, dayanıklı ve hatta doğada çözünür suni deri ürünler üretmenin bir yoludur. Bu yöntemin kilit noktası, ananas yapraklarını özel bir işlemden geçirip lifleri dokuma kumaş haline getirmekte yatıyor.
Bu derilerin üretiminde hiçbir hayvanın kullanılmaması veya zarar görmemesinin yanı sıra, her aksesuar doğada çözünme ve kullanım süresi bittiğinde de gübre olarak kullanılabilme özelliğine sahip. Yaprakların hasat edilmesi ve işlemden geçirilmesi süreci çiftlik ve tarlalarda yapılabildiğinden yerel halk için ek iş olanağı sağlanıyor. Bunun yanı sıra yaprakların işlenmesiyle üretilen “biyo kütle” de gübre olarak kullanılabilir veya satılabilir. Bu da çalışanlar için ek gelir anlamına geliyor.
Vegan deri tercih etmek çok güzel de üretim ve kullanım sonrası çevreye verdikleri zararı da düşünmeden olmaz. Vegan deri yerine ikinci el deri ürünlerine yönelmek hem vegan hem de çevre dostu yapar insanı!