Teknoloji

Türkiye'nin lazer silahında müthiş gelişme!

ROKETSAN tarafından geliştirilen lazer silahı ALKA yeni bir özellik kazandı. ALKA artık, Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi (YESS) ile dron tehditleri engelleyebiliyor.

Abone Ol

ALKA YESS'in, kritik askeri tesisler ve devlet kurumlarının, konvansiyonel küçük silahlarla vurulması zor olan asimetrik tehditlere karşı korunmasında önemli bir rol oynadığı belirtildi.

Açıklamada, gelişen teknolojiyle birlikte tehditlerin türlerinin de değiştiği, bu nedenle yeni savunma sistemlerine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. ALKA YESS'in, dron tehditlerini tespit ederek lazer silahıyla yok edebilme kabiliyetine sahip olduğu ifade edildi.

MİKRO DRONLARI İMHA ETTİ

ALKA YESS'in seri üretimine 2023'te başlandığı belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"ALKA, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alan tek enerji silahı olarak, kritik askeri tesisler ve devlet kurumlarının savunmasında görev yapıyor. 2019'dan bu yana mini/mikro insansız hava araçları ve dron gibi asimetrik tehditleri etkisiz hale getiren ALKA, sürekli geliştirilen yetenekleriyle dikkat çekiyor. Türkiye, ALKA sayesinde özellikle kamikaze FPV dron tehditlerine karşı önemli bir savunma kabiliyeti kazandı."

AYNI ANDA 100 HEDEF TAKİBİ

ALKA'nın dron tespit radarıyla aynı anda 100 hedefi takip edebildiği ve 750 ile 1500 metre menzil aralığında yakın hava savunması sağladığı ifade edildi.

Ayrıca, ALKA'nın gündüz ve gece görev yapabilme özelliğiyle, meskun mahaldeki bombalı tuzakları, yol kenarına yerleştirilmiş el yapımı patlayıcıları (EYP) ve patlamamış mühimmatları etkisiz hale getirebildiği belirtildi.

'KABİLİYETLERİNİ KANITLADI'

ROKETSAN'ın, birden fazla ALKA YESS'i aynı noktaya yönlendirme yeteneği kazandıracak ALKA NEW Lazer Silahı Sistemi üzerinde çalışmalarına devam ettiği bilgisi de paylaşıldı. Açıklamada şu detaylar verildi:

"Yenilikçi, ileri teknolojili ve maliyet etkin bir çözüm olan ALKA, Roketsan tarafından milli imkanlarla geliştirildi. Geliştirme süreci Temmuz 2016'da başladı ve Temmuz 2018'de ilk prototipin üretimi ve testleri başarıyla tamamlandı. Roketsan ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, 20 Nisan 2021'de ALKA için bir sözleşme imzaladı. Tüm testleri başarıyla geçen ALKA, 30 Kasım 2022'de yapılan gösterimde kabiliyetlerini kanıtladı. Roketsan, YESS teknolojisini farklı platformlara entegre etmek için çalışmalarına devam ediyor."

ÇELİK KUBBE'NİN BİR PARÇASI

Açıklamada görüşlerine yer verilen ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, şöyle konuştu:

''Üzerinde bulunan tespit radarı ile birçok hedefi aynı anda takip edebilen ve hızla etkisiz hale getirebilen ALKA, sürü dron saldırılarına karşı savunma yapabilmesiyle öne çıkıyor. Türkiye'nin katmanlı hava savunmasını sağlayacak Çelik Kubbe Projesi'nin de bir parçası olan ALKA'nın seri üretim çalışmalarına devam ediyoruz. TSK envanterine kazandırdığımız ALKA'nın dost ve müttefik ülkelere ihracatına dair de çalışmalarımızı sürdürüyoruz."