Teknoloji

Türkiye'nin de süpersonik füzesi var! İşte özellikleri...

İran'ın İsrail'in saldırılarına karşılık ateşlediği süpersonik füzeler sonrası Türkiye'de bu füzelerden olup olmadığı akla geldi. İşte Türkiye'nin süpersonik füzesi...

Abone Ol

İşgalci İsrail'in saldırılarına karşı İran'ın süpersonik füzelerle karşılık vermesi, bu füzeleri dünya gündemine soktu. Bölgede ateş İsrail ve destekçisi ABD sebebiyle giderek yayılırken Türkiye'de süpersonik füze olup olmadığı akla geldi.

Türkiye de diğer pek çok gibi süpersonik füzelere sahip ve bunları yerli imkanlarla üretiyor. Roketsan tarafından üretilen İHA-230, havadan karaya balistik süpersonik füzel olarak öne çıkıyor.

HEDEF LİSTESİ OLDUKÇA GENİŞ

Gece ve gündüz operasyon yapabilen İHA-230, sabit kara ve deniz hedeflerine, hava savunma radarları ve haberleşme sistemlerine, hafif zırhlı kara ve deniz araçlarına, komuta merkezleri gibi kritik tesislere, personele ve fırsat hedeflerine karşı etkili bir güç vadediyor.

MENZİLİ KAÇ KM?

Füzenin operasyonel menzili, bırakıldığı irtifa ve hıza bağlı olarak 150 kilometreyi aşıyor. Parçacık etkili harp başlığına sahip olan İHA-230, farklı hedef türlerine yönelik değişik harp başlığı varyantlarına da sahipt. Füze, İHA’dan ayrılmadan önce ateşleme hazırlıkları tamamlanarak göreve hazır hale getiriliyor. İHA’dan serbest bırakıldıktan sonra, belirli bir süre serbest düşüş yapıyor ve ardından katı yakıt motorunu otonom olarak ateşliyor.

'AT VE UNUT' PRENSİBİYLE ÇALIŞIYOR

İHA-230, karıştırıcılara karşı koruma sağlayan GNSS destekli ataletsel güdüm yeteneği ile hedefe yüksek hassasiyetle yönleniyor. At-unut prensibiyle çalışan bu sistem, düşman hatlarının derinlerine girmeden kritik operasyonlarda etkin kullanım imkanı sunuyor.

İHA-230 TEKNİK ÖZELLİKLERİ

İHA-230 havadan karaya balistik süpersonik füzenin teknik özellikleri şu şekilde: