TÜRKİYE'DE DOĞAL GAZ HUB'I KURMAK İSTİYORUZ

Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumunda, Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilere değinerek, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatının takvim doğrultusunda ilerlediğini, projede çok sayıda Türk uzmanın çalıştığını aktararak, Akkuyu NGS'nin Türk ekonomisi ve enerji sektörü için yeni bir alan açtığını vurgulamıştı.

Abone Ol

Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Akkuyu NGS ile stratejik bir karar verdiği görüşünü paylaşarak, “Birçok faydasının yanı sıra hidrokarbon kaynaklara bağımlılığı da azaltıyor. Bu alanda da güvenilir bir çalışma ortaklığımız var.” açıklaması yapmıştı. Bu açıklamalar Rus lider Putin’in ağzından çıkarken Ankara’da Rusya Devlet Duması Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny ve TBMM ile İlişkiler Parlamenter Grubu Koordinatörü Otari Arshba ile Türkiye’ye geldi. Rus heyet ile Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksei V. Erkhov ev sahipliğinde buluştuk.

“Rusya’ya yapılan yaptırımlar tedarik sorunu oluşturuyor”

Türkiye’de bulunan Rusya Devlet Duması Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny, Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerin en önemli parçalarından biri olan Rus Rosatom’un Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşasına yönelik kritik mesajlar verdi. Ağırlığı Rusya’ya yapılan yaptırımlar nedeniyle oluşan tedarik sorunu olmak üzere sorunlar bulunduğunu, çözüm üretilemezse 2025 olarak planlanan ilk ünite devreye alınması süresine uyulamayacağını söyledi. Zavalny, Türkiye’ye gelişlerinin amacının, Akkuyu Nükleer Güç Santralini ziyaret etmek Ankara’da da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile görüşmek aynı zamanda TBMM Türkiye-Rusya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu ile de buluşmak olduğunu bugüne kadar biraz iletişim sorunu yaşandığını aktardı. Bu iletişim sorunun nereden kaynaklandığını sordum. TBMM ile İlişkiler Parlamenter Grubu Koordinatörü Arshba, Türkiye-Rusya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu başkanı Murat Baybatur ile görüştüklerini aktararak ilişkilerin üst seviyeye taşınması amacıyla iki ülke arasında yapılacak görüşmelerin daha sık ve düzenli şekilde yürütülmesi için her iki tarafın da özen göstereceğini söyledi. Bundan sonra Türkiye-Rusya Parlamentolar Arası Dostluk Grubunun Rusya’ya gideceğini görüşmelerin orada da devam edeceğini aktardı.

Rusya’ya yapılan yaptırımlar tedarik sorunu oluşturuyor

Türkiye’de bulunan Rusya Devlet Duması Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny, Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerin en önemli parçalarından biri olan Rus Rosatom’un Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşasına yönelik kritik mesajlar verdi. Ağırlığı Rusya’ya yapılan yaptırımlar nedeniyle oluşan tedarik sorunu olmak üzere sorunlar bulunduğunu, çözüm üretilemezse 2025 olarak planlanan ilk ünite devreye alınması süresine uyulamayacağını söyledi. Akkuyu NGS'nin ilk ünitesinin 2025'te devreye alınması için büyük gayretle çaba sarf edildiğini yaşanan sorunların Rusya’ya uygulanan yaptırımların neden olduğunu “bütün bu zorluklara rağmen, projeye iyimser bakarak ilerleyeceğimize inanıyoruz. Kısa bir süre de olsa belirtilmiş süreden daha önce devreye almak için gayret ediyoruz.” açıklamasında bulundu. Zavalny, Akkuyu NGS dünyanın en güzel ve en verimli nükleer tesisi olacağını çünkü bu santral için çok özel bir tasarım yapıldığını aktardı. Akkuyu NGS’nin en önemli sorunlardan biri, elektrik dağıtım sistemi için Almanya’daki büyük bir şirkete sipariş verilmiş ve ücretinin büyük bölümünün ödenmiş olmasına rağmen siparişin teslim edilmemiş olması. Alman şirketi yerine şimdi Çin firmasına aynı ürünün yeniden sipariş edildiğini, bu sistemin montajının yapılacağı alanın hazır olduğu açıklamasını yaptı.

“Türkiye’de doğal gaz Hub’ı oluşturmak istiyoruz”

Zavalny, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile çok fazla konuyu görüşme fırsatımız oldu. Türkiye'de bir doğal gaz hub’ının oluşturulması, görüşülen konulardan biri. Faaliyette olan TürkAkım boru hattı üzerinden 13 milyar metreküp doğal gaz aktarımı yapılıyor.

“Avrupa ülkelerinin gazımıza ilgisi giderek artıyor”

Zavalny, Avrupa ülkelerinin bizim gazımıza ilgisinin giderek artmakta olduğunu dikkate aldığımızda Türkiye bu iş birliğinde menfaati doğrultusunda rol üstlenecektir ve her iki ülkenin ihtiyaçlarını karşılamış olacaktır.

“Ekipmanları Türkiye üretebilir”

Devlet Duması Enerji Komitesi Başkanı Zavalny, “Türkiye ve Rusya arasında gelecek yıllarda iş birliği yapılabilecek konular arasında hidroelektrik üretimdeki ekipmanların yenilenmesi ve modernizasyonu, kömür yataklarının olduğu bölgelerde kömür kaynaklı enerji üretimi, güneş enerjisi üretimi ve rezervlerin araştırılması tüm bunları Türkiye ile ortak yapabiliriz. Dolayısıyla burada imkanlarımızı, olanaklarımızı birleştirerek belki Yakın Doğu, belki Afrika ülkelerine ve piyasalarına birlikte çıkabileceğimiz birtakım ürünlerin üretimine de geçebiliriz." dedi.

BOTAŞ’ın Rusya’ya borcu bilgisi ulaşmadı

Zaman zaman gündeme gelen BOTAŞ’ın Rus tedarikçilere doğal gaz borcu olup-olmadığı sorusu gündeme geldi. Zavalny, Türkiye’ye gelmeden önce çeşitli kuruluşlarla gündeme ilişkin görüştüklerini, “Bana borç konusunda bilgi ulaşmadı, bir sorun olduğunu kimse bana iletmedi. Belki iki ülke arasındaki ilişkilerin iyi olması nedeniyle konu etmek istememişlerdir” açıkladı.