Türkiye - Gündem

Türkiye'de alarm! Ağaçlarda koronavirüs başladı

Türkiye'de ilk kez ceviz ağaçlarında 'koronovirüs' olarak nitelendirilen hastalığa rastlandı. Bu hastalık diğer ağaçları da etkiliyor ve fidanlar için ölümcül sonuçları var.

Abone Ol

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, ceviz ağaçlarında bu yıl ilk kez "Noscytalidium dimidiatum" adlı hastalığın (dal solgunluğu) ortaya çıktığını ve önlem alınmazsa ceviz üretiminde ciddi sorunlar yaşanabileceğini vurguladı.

İLK KEZ GÖRÜLÜYOR

Sütyemez, "ceviz ağaçlarının koronavirüsü" olarak nitelendirilen bu hastalığın Türkiye’de ilk defa görülmeye başladığını belirtti. Türkiye’nin dünyada önemli bir ceviz üreticisi olduğunu hatırlatan Sütyemez, bu mantar hastalığının sıcak ve nemli ortamlarda hızla yayıldığını, bu yıl ülkenin sıcak hava dalgasından etkilendiğini söyledi.

3 YIL İÇİNDE ÖLDÜREBİLİR

Hastalığın, "botrtosphaeriaceae" ailesine mensup bir mantar türü olduğunu belirten Sütyemez, hastalığın bulaştığı ceviz fidanlarının 2-3 yıl içinde ölebileceğini söyledi. Üreticilere, ağaçlarını düzenli olarak kontrol etmeleri ve hastalık belirtisi gördüklerinde Tarım ve Orman Müdürlükleri, üniversiteler ve ziraat odalarından yardım almaları çağrısında bulundu.

HASTALIKLI DALLAR HEMEN KESİLMELİ

Bu hastalığın ceviz ağaçlarını doğrudan, diğer meyve ağaçlarını ise dolaylı olarak etkilediğini dile getiren Sütyemez, özellikle ceviz ağaçlarının güneybatı ve batıya bakan dallarında kurumaların başladığını söyledi. 

Sütyemez, bu hastalığa karşı derhal etkili önlemler alınması gerektiğini belirterek şunları ekledi:

"Hem bölgesel hem de ulusal düzeyde hızlıca tedbirler alınmalı. Aksi takdirde, ceviz üretiminde büyük kayıplar yaşayabiliriz. Hastalıklı dalların derhal kesilip imha edilmesi gerekiyor. Ayrıca, 2025 yılında fungisit uygulamaları yapılması zorunlu hale gelecek. Bu hastalık, sadece ağacı kurutmakla kalmıyor, aynı zamanda meyve kalitesini de düşürüyor."

KİMYASAL ÇÖZÜMÜ HENÜZ YOK

Hastalığın diğer ülkelerde de görüldüğünü ve kesin bir kimyasal çözümünün olmadığını dile getiren Sütyemez, önleyici tedbirlerin alınmasının en iyi çözüm olduğunu sözlerine ekledi.

Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir ise hasat sezonunun tamamlanmasının ardından üreticilerden dal solgunluğu ile ilgili bildirimler aldıklarını belirtti. Bilir, üreticilere ağaçlarını düzenli olarak kontrol etmeleri gerektiğini hatırlatarak, hastalık belirtileri görülmesi halinde durumu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine bildirmelerinin önemli olduğunu ifade etti.