Ülkemizin en önemli gelir kaynaklarından biridir turizm gelirleri
Ülkemizin en önemli gelir kaynaklarından biridir turizm gelirleri. Ülkemiz hem stratejik özellikleri, hem de ev sahipliğini üstlendiği kültür varlıkları zenginliğinin yanı sıra, sahip olduğu doğal güzellikleri itibarı ile dünya turizminin gözde ülkelerinden biridir.
Özellikle ev sahipliği yaptığı, geçmişi yüzlerce yıllara dayanan, dünyanın önemli uygarlıkları, onlardan günümüze kalan; kültür varlıkları ve tarihi günümüze taşıyan uygarlık zenginlikleri ile yabancı turistlerin en çok ilgilendikleri ülkelerden biri olarak dünya turizminde çok önemli yere sahiptir.
Her ne kadar, son yıllarda, ülke genelini oldukça etkileyen terör olayları, özellikle güney bölgemize komşu ülkelerde yaşanan karışıklıkların ülkemize yansımaları ve geçtiğimiz yıl 15 Temmuz 2016’da yaşanan FETÖ Darbe Kalkışması’nın yarattığı karmaşık ortam, turizmimizde derin yaralar açmıştır. Bu yıl turizm dönemi başlamadan, bu alanda oluşturulan karmaşıklık tartışmaları, ülke turizmini oldukça etkiledi. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgemizdeki turizm hareketlerinde belirgin bir duraklama gözlendi. Ülkemize gelecek turist sayısında oldukça önemli azalmalar olabileceği endişesi bu bölgelerdeki turistik tesislerin kara kara düşünmesine neden oldu. Yapılan genel istatistikler de, oran olarak 2017 yılının ülkemize gelen turist sayısında önemli bir azalma olabileceğini net olarak göstermekteydi.
2017 yılı başlarında açıklanan “Türkiye Turizm Raporu”na göre; ülkemizde yıllardır süregelen, yoğun mücadelelere rağmen hala devam eden terör olayları ve özellikle 15 Temmuz 2016 FETO Darbe Kalkışması’nın ardından oluşan karmaşık ortam, bazı dış ülkeler tarafından abartılı bir şekilde olumsuz bir ortam olarak gösterilmesiyle Türkiye turizminde önemli hasara neden olacak gibi görünüyordu. Türk turizmi, yaratılan bu ortamdan oldukça etkilenmiş bir görüntü çizmeye başlamıştı. Yaşanan bu münferit olaylar Türkiye’nin turizm açısından güvenilir ülkeler sıralamasında oldukça gerilere düşen bir ülke konumuna getirmişti.
Dünya Ekonomik Forumu’nun çalışmasına göre; Türkiye’nin güvenli ülke imajı zedelenirken, bazı alanlardaki önemli özellikleri ve havayolu altyapısı ülkemizin güçlü yanı olarak gösteriliyordu.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) iki yılda bir çıkardığı “Seyahat ve Turizm Rekabetçiliği Raporu”nda; Türkiye 2015 sonu ve 2017 arasında gösterdiği performansla dünyanın en büyük 44. turizm ülkesi olmuş, Malta, Kosta Rika, Yunanistan, Panama ve Rusya gibi ülkeler Türkiye’yi turizm endeksinde geride bırakmıştı. 2015 yılında yapılan aynı çalışmada Türkiye yine 44.’üncü olmuştu.
Dünyanın en büyük turizm ülkeleri, ulaşım altyapısından tesislerin kalitesine kadar pek çok etken bir araya getirilerek endeksleniyor. Türkiye 2017 yılında turizm açısından 139 ülke arasından dünyanın en güvenli 116’ıncı ülkesi seçildi. 2015 yılında hazırlanan raporda Türkiye dünyanın en güvenli 121’inci ülkesi kabul ediliyordu.
Turizm için; gerek tarihi zenginlikleri, gerek jeolojik yapısı ve gerekse doğal güzellikleri açısında dünya turistleri için en çok dikkat çeken ülkelerden biri olmasına karşın, son yıllarda yaşanan olaylar; bazen dış ilişkiler, bazen politik nedenlerle turist gelen bazı ülkeler tarafından yapay olumsuz propagandalara malzeme yapılarak, turist için en önemli şey olan güvenli ülke sorunu öne çıkarıldı ve bu olumsuzluk Türk turizmini oldukça etkiledi.
Bu yaz bu konudaki biraz olumlu gelişme, gelen turist sayısındaki artışa yansıdı. Yerli turist özellikle bayram tatillerinde tatil yörelerine yönelince biraz da olsa turistik bölgelerimizi hareketlendirdi. Özellikle ağustos ve eylül ayları oldukça hareketli gibiydi.
Ülkemiz için önemli gelirlerinden olan turizm gelirlerimizin eski güzel günlerine dönebilmesi için, öncelikle güven konusundaki olumsuzluğun ortadan kaldırılmasına şiddetle ihtiyacı var.
Turizme yatırımın yaratacağı avantajlar ve turizm gelirleri ülkemiz için çok önemli bir kazanımdır, ihmale gelmez.