​Trump etkisinde şahin görünümlü FED

Önceki akşam saat 21:00’de ABD Merkez Bankası FED, politika faizini son 10 yılda ikinci kez olarak 25 baz puan artırdı.

Saat 21:30’da FED Başkanı Janet Yellen’ın basın açıklamasını canlı olarak izledim.

Açıklamasında ABD’nin tüm ekonomik gelişmelerin olumlu olarak ilerlediğini belirterek, faiz artırdıklarını söylese bile ben açıkçası tatmin olmadım.

FED aralık ayı projeksiyonlarına baktığımızda

· Büyüme 2016 yılında %1.9 iken, 2017 yılı tahmini %2.1 yukarı yönlü revizyon oldu.

· İşsizlik 2016 yılında %4.7 iken, %4.5 olarak tahmin ediliyor.

· Enflasyon 2016 yılında %1.5 iken, 2017 yılı tahmini %1.9 revizyon yapıldı.

Janet Yellen, “Enflasyonda hedefine birkaç yıl içinde yaklaşmıştır, hane halkı harcamalar artmış ve tüketici hassasiyetinde önemli gelişme olmuştur. Aylık 180 bin istihdam kazanımlar elde edilmiştir. İşsizlikte azalma ciddi olmuştur.” dese bile faiz artırmaya yeterli olduğunu sanmıyorum. Çünkü, bu veriler yıl içinde gördüğümüzde yeterli bulmadıklarını beyan ederlerdi.

Şimdi ABD Merkez Bankasının en önemli ekonomik gelişmelerin 3 ayağında da ciddi iyileşmeler yokken faiz artırımın en önemli etkisinin (“FED bağımsızdır” desinler inanmam!) Trump olduğu aşikâr.

Basın toplantısında da Trump ile ilgili oldukça soru soruldu özellikle görev süresine ilişkin. Yellen’in verdiği cevap yine düşüncelerimi açıklarcasına oldu; “4 yıllık başkanlık süremi dolduracağım” dedi. Sonra ise “başkan adayı olmayabilirim veya üye olarak devam edebilirim” dedi.

Faiz artırımını 3 kademeli olarak söyledi. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl 4 kademeli artıracağız demişti. Ancak, hem küresel gelişmeler hem de ABD ekonomik gelişmeler faiz artırımına izin vermemişti. Bu yıl da faiz artırımına izin verecek gibi görünmüyor. Her ne kadar şahin tutumu gösterse bile, en belirleyici zaman ise mart ayındaki FED toplantısı olacaktır.

Dolar/TL bazında ise durum, dolar cinsinden daha yüksek faizin riskli varlıklara yönelik risk iştahını azaltmasıyla gelişmekte olan piyasalar için büyük sorun anlamına gelir. Ortadoğu ve Körfez ülkeleri FED açıklaması ardından, faiz artırımına gitti.

Dolar/Euro karşısında değer kazandı. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında hızla değer kaybetmeye başladı. Petrol fiyatları düşmeye başladı. TL ilk 20 dakika dayanabildi. Hatta Kolombiya Peso’sundan sonra en iyi tutunan para birimi oldu. Burada Moody’s etkisini görüyorum. Ancak daha fazla dayanamayıp 12.sıralara kadar düştü.

Sonuç olarak;

Türkiye açısından ise bizi bekleyen en büyük risk özel sektörün dış borcunun yüksek olduğu ülkelerin alacağı tavır az veya çok hasarlı olarak belirleyecektir.