TOPLUMSAL BİLİNMEYENLERİN ŞİFRESİ

Milyonlarca yıla dayalı geçmişi olan bir dünyada yaşam savaşı verebilmek pek de kolay değil.

Abone Ol

İnsan denen gelişmiş ve kendini sürekli geliştiren muhteşem varlığın yaşam savaşında yenilmemek ve hem yaşama tutunmak hem de yaşamı zenginleştirecek teknolojileri keşfetmek için neler yaptıkları konusunda yazılan ve insanlık tarihine neler kaydettikleri ilk öğrendiğimiz şeylerdir.

İnsanlığın tarihinin başlangıcından (M.Ö. 600) insanlığın kökeni ve ilk insan topluluklarından başlayarak günümüze, insan denen akıllı varlığın yönetiminden bugüne, bilgisayar teknolojilerinin hükmettiği günümüz dünyasına varmışız. Tüm toplumsal bilinmeyenlerin şifrelendiği ve önce insan yaratıcılığına dayanan, sonra insan yaratıcılığının denetimi ve yönetimindeki makineleşme ve yaşamımızı kolaylaştıran makineler ve son olarak vazgeçilmezlerimiz haline dönüşen bilgisayarlar ve bilgisayarların kurguladığı internet denilen fenomenlik.

Ve günümüzün toplumsal bilinmeyenlerinin şifreleri; yaşamımızı kolaylaştıran makineler, makineleşen yaşam biçimi ve kolaylaştırmış olarak görünse de yaratıcılığımızı, üreticiliğimizi azaltan, kolaya konma alışkanlığımızı kronikleştiren, bizi tembelleştiren bilgisayarlar ve yarattığı acımasız canavar, internet.

Dünya insanlık tarihine şöyle kısaca bir göz atalım, nereden nereye gelmişiz;

İnsanlığın başlangıcı M.Ö.600; İnsanlığın kökeni, ilk insan toplulukları / Neolitik devrim ve tarımın doğuşu / Antik Mezopotomya / Antik Mısır / Antik Sanat ve Eserler / Antik Hindistan / Çin’de Shang Hanedanlığı / Antik Amerika ve İnsanlığın Gerçekleştirdiği Yenilikler ve Çevre.

M.Ö. 600-M.S. 600 İkinci Dalga Medeniyetleri; Pers İmparatorluğu / Yunan Uygarlığı/ Büyük İskender İmparatorluğu / Roma İmparatorluğu / Hristiyanlığın Başlangıcı / Hindistanda Kurulan İmparatorluklar / Kadınlar, Aileler, İmparatorlukların Yükselişi ve çöküşlerinin Karşılaştırılması / İpek Yolu.

600-1450 Bölgesl ve Bölgelerarası etkileşimler; İslamiyetin Yayılması / İslamiyetin Altın Çağı / Haçlı Seferleri / Moğollar / Çin’de Song Hanedanlığı / Mayalar, Aztekler ve İnkalar / İnsan Gücü, Çevre ve Ticaret / Yeni Ticaret Şehirlerinin Ortaya Çıkması.

1450-1750 Rönesans ve Reform; Hindistan’da Babür Hakimiyeti / Protestan Reformu.

1750-1900 Aydınlanma ve Devrim; Fransız İhtilali / Napolyon Bonapart / Fransa’da olan birçok devrim ve cumhuriyetler.

20. Yüzyıl; Birinci Dünya Savaşı, Doğu ve Batı Cepheleri, Kuşatmalar, Amerikanın Birinci Dünya Savaşına girmesi / Birinci Dünya Savaşı’nın Ortadağu Üzerindeki Etkileri / Birinci Dünya Savaşı’nın Ekonomik ve Sosyal sonuçları / Hitlerin Yükselişi ve Naziler / Musolini’nin Yükselişi ve Faşizm / Çin Tarihine Genel Bakış / İkinci Dünya Savaşı’na Genel Bakış, Ekonomik ve Sosyal Sonuçları, Şekillenen Dünya Siyasi Haritası / Soğuk Savaş ve Ekonomi, Sosyal Etkileri / Makineleşme ve Teknoloji / Bilgisayarın Keşfi / Teknolojik Gelişim ve Bilgisayarın Etkileri / Tekoloji, Bilgisayar ve İnternet.

21. Yüzyıl; bilgisayar ve internetin kontrolünde yenilenen makineleşme ve yeniden formatlanan yaşam biçimi / Bilgisayar çağı ve tüm yaşam şifrelerinin yenilenmesi.

Bilgisayar çağının en önemli ve etkin özelliklerinden biri, bilgisayarların insan müdahalesine gerek duymadan birbirleriyle kolayca iletişim kurabilmeleri, konuşabilmeleridir. Ancak her şekilde insanın yaratıcılığına ve yüz yüze konuşabilme yeteneklerine ihtiyaçları vardır. Ama yine de sonuç itibarı ile bilgisayarların kontrolündeki somut sonuçlara mahkumuz.

Bilgisayar, temelinde bir makineleşmenin sonucu mudur? Ve o bilinen şifreler otomatik olarak değiştirilebilirler mi?

Makine sözcüğünün göndermeleri başka bir çağdan mı geliyor?

Bilgisayarlar sadece becerikli bir televizyon ekranı mıdır?

Bilgisayar; analog ve dijital bileşenlerin zeka yanılsaması yaratan zekice bir bileşimi midir?

Bir bilgisayarın belleğinin varlığından sözetmek ne demektir?

İnsan ile makine ve çağın arasında iyice keskinleşen bu ayırım umutsuz bir vaka mıdır?

Sonuç sorusu; makinelerden bilgisayarlara geçişte, toplumsal bilinmeyenlerin şifreleri değiştirildi mi?