İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Televizyon Şahmaran çalıntı mı? Diziye şok suç duyurusu!

Şahmaran çalıntı mı? Diziye şok suç duyurusu!

Serenay Sarıkaya ile Burak Deniz’in başrollerini paylaştığı Netflix’te yayınlanan “Şahmaran” dizisine büyük şok! Şahmaran dizisi çalıntı mı?

Okunma Süresi: 3 dk

Berrin Ozan Yeşiltepe - Netflix’te yayınlandığı andan itibaren büyük ilgi gören Şahmaran dizisiyle ilgili ilginç bir gelişme yaşandı.

Birsen Altuntaş’ın haberine göre, yazar Yonca Sencar diziyle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu. Sencar, kendi yazdığı eserde yer alan ana temanın ve karakterlerin Şahmaran dizisinde kullanıldığını iddia etti.

Netflix’le ve senaristle mahkemelik oldu 

Dizinin 2016 yılında kaleme aldığı “Şahmeran İntikam” kitabı ile benzerlik taşıdığını belirten yazar, senaristler ve yapımcılar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Yonca Sencar’in avukatı Naim Karakaya’nın, Şahmaran dizisinin; senaristi Pınar Bulut, yapımcısı Tims&B Stüdyo Film ve Organizasyon Sanayi Ticaret A.Ş. yetkilileri ve yayıncısı Netflix yetkilileri aleyhinde Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu ihlal suçlaması mahkemeye müracaat etti.

Şahmeran İntikam’ın konusu ne?

Yazar Yonca Sencar, 239 sayfalık Şahmeran İntikam kitabında ailesini kaybettikten sonra sürgün bir hayat yaşayan Evvie’nin uzun yolculuğunu Tarsus adında hep hayalini kurduğu küçük kasabada bitirmesi ve burada sakin bir yaşam sürmeyi amaç edinmişken kendisini sırlarla dolu bir kabusun içinde bulma hikâyesini anlattığını belirtti.

“Yapımcılara benzerliği ilettim”

Benzerlikle ilgili konuşan Sencar şunları söyledi: “2015’te yazarak 2016 yılında piyasaya sürdüğüm Şahmeran İntikam kitabımı iznim olmaksızın işlenerek Netflix’te yayınlanan Şahmaran isimli diziye uyarlandığını gördüm. İlk olarak dizinin fragmanını izlediğimde eserimde yarattığım ve kurgulamış olduğum fantastik yılan adam ve Kızıl Cadı karakterleri dikkatimi çekti. Konuyla ilgili yapımcı ve yayıncı kuruma ivedilikle bu tecavüzün sonlandırılmaları gerektiğini belirtmeme rağmen dizinin başka bir kitaptan uyarlandığı geri dönüşünü aldım.

“Şah-Mar kitabı ile dizi arasındaki benzerlik çok az”

Bunun üzerine tarafıma yapımcı ve yayıncı şirket tarafından belirtilen Emine Buzkan’ın 2010’da çıkartmış olduğu ‘Şah-ı Mar’ isimli kitabın ilk baskısını bulup inceledim. Bu kitapla dizinin arasındaki benzerlikler sadece karakter isimleri ve Mar ırkı noktasında olduğunu gördüm. Bu noktada karakterler ve karakterlerin arka planında dizinin omurgasını oluşturan karakterlerin özellikleri işlenerek benim eserimden alıntılandığı anlaşılmaktadır.

“Fantastik ögeler benim eserimden intihal”

Emine Buzkan’ın kitabında 17 yaşlarında ergen bir karakter olan Şahsu’nun yalnızca Maran karakteriyle arasındaki çocukça bir aşk anlatılmaktadır. Bunun haricinde kitapta fantastik öğelerin kısıtlı olduğu ve hatta Mar ırkı haricinde hiçbir fantastik öğe bulunmadığı göze çarpmaktadır.

Bu haliyle dizide bulunan karakterlerin birçoğunun benim eserimdeki karakterler üzerine oturtulduğu, sahnelendiği, ana temanın ve birçok fantastik öğenin benim eserimden intihal edildiği açıkça şekilde anlaşılmaktadır. Benim eser sahipliğimden kaynaklı tüm maddi manevi kişilik haklarım tecavüze uğramıştır. Bu sebeple tüm yasal haklarımı kullanacağımı kamuoyuna duyururum.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *