İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Teknoloji TikTok hangi ülkelerde neden yasak?

TikTok hangi ülkelerde neden yasak?

Birçok ülke, popüler sosyal ağ platformu TikTok'u yasaklama eğilimindedir. Yasak, yalnızca Çin'e karşı casuslukla ilgili endişelerden kaynaklanmıyor.

Okunma Süresi: 5 dk

Müge Yücetürk - TikTok, dünyadaki en popüler sosyal medya ağlarından biridir. Platformda kısa video klipler paylaşan 1 milyardan fazla aktif kullanıcıyla özellikle gençler arasında popüler.

Ancak, birçok ülkede uygulama bir güvenlik riski olarak kabul edilir. Çoğunlukla Çinli olan ve TikTok'u da içeren ana şirket ByteDance'in Çin hükümetine kullanıcı verilerine erişim sağladığından şüpheleniliyor. Pekin hükümeti, ByteDance'e yurtdışında toplanan kişisel verileri yayınlaması için baskı yaptığını reddetti. TikTok dünya çapında birçok ülkede tamamen veya kısmen yasaklanmış olduğundan bu açıklama pek inandırıcı olmayabilir.

Amerika

Washington hükümeti TikTok'u bir süredir eleştirel bir şekilde izliyor. Başkan Joe Biden, hükümet yetkililerinin uygulamayı resmi cihazlarda kullanmasını yasakladı. ABD eyaletlerinin yarısından fazlası, ABD Kongresi ve ABD ordusu da bu yasağı uyguluyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde toplam platform yasağı için yasal altyapının geliştirilmesine yönelik çalışmalar da devam etmektedir. Bu bağlamda TikTok patronu Shou Zi Chu, geçtiğimiz Mart ayında ABD Kongresi önünde milletvekillerinin sorularını yanıtlayarak endişeleri gidermeye çalıştı. Montana, genel bir yasağa karşı ciddi önlem alan ilk ABD eyaletiydi.
Tasarı yürürlüğe girerse, 2024 yılına kadar eyaletteki mobil cihazlarda TikTok indirmelerini ve kurulumlarını tamamen yasaklayabilir. Vali Greg Gianforte, yasağın Montana sakinlerini "Çin Komünist Partisi gözetiminden" koruma amaçlı olduğunu söyledi. Ancak tasarıya göre mevcut kullanıcılar uygulamayı kullanmaya devam ettikleri için cezalandırılmayacak.

Bazı TikTok kullanıcıları, ifade özgürlüklerini ihlal ettiğini söyleyerek bu yasaklara karşı şimdiden dava açtı.

Kanada : Kanada, resmi hükümet kullanımı için cihazlarda TikTok'u engelleyen Batılı ülkeler listesine katılan ikinci ülke oldu. Şubat ayı sonunda getirilen yasağın gerekçesi, video uygulamasının cep telefonu içeriğine geniş erişim sağlamasıydı. Ancak yetkililer şu ana kadar Kanada hükümetinin gizli bilgilere erişimi olduğuna dair hiçbir kanıt kabul etmedi.

65678373-906.jpg

Avrupa

Avrupa Birliği'nin ana organlarından üçü olan Avrupa Komisyonu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, Çin'in verilere erişebileceği endişesi nedeniyle TikTok'un 2023 Şubat ayı sonlarında çalışan terminallerinde yasaklanacağını duyurdu.

Bu kararın ardından bazı AB ülkeleri de benzer yasaklar açıklayarak hükümet yetkililerinin uygulamayı resmi cihazlarda kullanmasını yasakladı. Bu ülkeler arasında Belçika, Estonya, Letonya ve Hollanda bulunmaktadır.

Diğer bazı Müttefik ülkelerdeki durum aşağıdaki gibidir.

Avrupa

Almanya : Federal hükümet, TikTok'un şirket cep telefonlarında kullanımına yönelik kapsamlı bir yasak henüz yayınlamadı. Ancak bu uygulama devlet görevlilerine tahsis edilen cihazlara kurulmayacaktır. Daha fazla indirme de yasaktır.

Avusturya: Tüm personelin resmi cep telefonu bulundurması ve kullanması yasaktır.

Fransa: Paris hükümeti yasak konusunda en radikal olanlardan biri. Sadece Tiktok değil, Twitter ve Instagram gibi diğer sosyal medya ağlarının yanı sıra film ve dizi portalı Netflix ve Candy Crush oyunu gibi birçok uygulamanın resmi servislere atanan mobil cihazlarda engellenmesi sağlandı. Gerekçe olarak yetersiz güvenlik ve mahremiyet endişeleri gösterildi. Agence France-Presse AFP, yasağın yaklaşık 2,5 milyon kamu sektörü çalışanını etkileyeceğini söyledi.

İrlanda: Yetkililere TikTok'u resmi cihazlarda kullanmamaları tavsiye edildi.

İskandinav ülkeleri

Danimarka Savunma Bakanlığı, güvenlik nedeniyle çalışanların TikTok'u kullanmasını yasakladı.

İsveç ordusu da aynı nedenle uygulamayı yasakladı. AFP.pirinç tarlasına konuşan İsveç askeri sözcüsü Guna Graufeld, "Cep telefonlarının ve tabletlerin kullanımı güvenlik riskleri oluşturabilir, bu nedenle TikTok'u resmi cihazlarda kullanmak istemiyoruz."


Norveç: AB üye devleti olmamasına rağmen, Oslo hükümeti Brüksel'in casusluk ve güvenlik kaygılarını haklı çıkarıyor. Bu nedenle TikTok'un yanı sıra mesajlaşma uygulaması Telegram da devlet cihazlarında bulunmuyor.

İngiltere: Güvenlik endişelerini Brüksel ile paylaşan İngiltere, AB'den ayrılmasına rağmen görevlerde kullanılan cep telefonlarında Tiktok kullanımını da yasakladı. İngiliz kamu yayıncısı BBC de çalışanlara şu mesajı gönderdi:
"Tiktok'a ticari nedenlerle ihtiyacınız yoksa, lütfen bu uygulamayı cihazınızdan kaldırın." İlginç bir şekilde, BBC'nin Tiktok platformunda hala aktif kanalları var.

Yeni Zelanda: TikTok, geçtiğimiz Mart ayında kısmen yasaklanmıştı. Bu uygulama, Kongre Ağına erişimi olan tüm cihazlardan kaldırıldı.

Avustralya: TikTok, Yeni Zelanda'da yasaklandıktan kısa bir süre sonra Avustralya'daki hükümet terminallerinde de yasaklandı. Avustralya Başsavcılığı, uygulamanın "önemli güvenlik ve gizlilik riskleri" oluşturduğunu söyledi.

Asya

Afganistan: TikTok 2022'den itibaren tamamen yasaklanacak. Batılı güçlerin Afganistan'dan çekilmesinin ardından 2021'de Afganistan'da yeniden iktidara gelen Taliban, gençleri yalana sürükleyeceği gerekçesiyle platformu yasaklama kararı aldı.

Hindistan: Uygulama, Hindistan'ın egemenliğini ve güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle 2020'den beri ABD genelinde yasaklandı.Özellikle Hindistan Himalayaları'ndaki sınır çatışması sırasında Hint ve Çin kuvvetleri arasında çıkan çatışmada 20 Hintli askerin yasaklanması kararı alındı. ölümünden hemen sonra yayınlandı. Bir dağ saldırıya uğradı. Bu kararın ardından TikTok gibi Moj ve Josh gibi Hintli video platformları devreye girerek kısa sürede geniş bir kitleye ulaşmayı başardı.

Ürdün: TikTok, artan akaryakıt fiyatlarına karşı protestolarda bir polis memurunun öldürülmesi ve 40'tan fazla kişinin yaralanmasının ardından Aralık 2022'de yasaklandı. Bir hükümet sözcüsü, platformun "cinayeti ve kargaşayı teşvik eden" bir dizi video içerdiğini söyledi.

Tayvan: Tayvan, TikTok ve diğer Çin sosyal ağlarını 2022'nin sonlarında hükümet çalışanlarının akıllı telefonlarından, tabletlerinden ve bilgisayarlarından yasaklayacak. Eğitim Bakanlığı, Çin hükümetinin büyük bir bilgilendirme kampanyasıyla halkı uyarmak amacıyla Tayvan dahil her şey hakkında dezenformasyon yaymak için kaynak medya platformunu kullandığını iddia etti. Pekin hükümeti, Tayvan'ı 1949'dan beri ayrı bir eyalet olarak görüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *