İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Teknoloji Sosyal Medya kullanımı İçin 'Kimlik' doğrulama zorunlu hale getirilecek

Sosyal Medya kullanımı İçin 'Kimlik' doğrulama zorunlu hale getirilecek

Vietnam, bu yıl yürürlüğe girecek yeni bir yasa uyarınca tüm sosyal medya kullanıcılarının kimliklerini doğrulamasını şart koşuyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Sosyal medyada gerçek adları yerine takma adlar veya sahte adlar kullanan sayısız hesap var. Yıllardır bu anonim hesaplar sadece sosyal medya kullanıcılarını değil, hükümetleri de konuşturmuştur. Bu tartışmanın ana nedeni çok basit: kullanıcı yeterince dikkatli olursa anonim hesaplar genellikle tespit edilemez. Bu hesaplarda yapılan paylaşımlar devlet aleyhine yanlış beyanlar doğurabilir. Yani sorun gizlenen gerçekleri ortaya çıkarmak değil, asıl sorun yanlış bilgilendirmeyi engelleyememek. Doğal olarak, bu risk nedeniyle, sosyal ağlar üzerindeki kontrollerini artırmak isteyen hükümetler, anonim hesapları ciddi şekilde kısıtlamaya başladı.

Önlemlerin Son Örneği Vietnam'dan Geldi

Vietnam, 2023'ün sonunda yürürlüğe girecek olan Telekomünikasyon Kanununda yapılan bir değişikliğin bir parçası olarak anonim sosyal medya hesaplarını kanunen yasakladı. Yeni yasal değişiklikler, sosyal medya kullanıcılarının kimliklerini doğrulamasını zorunlu kılıyor. Ek olarak, önceden doğrulanmamış hesapların yeni düzenlemelere uyması ve doğrulanması gerekir. Başka bir deyişle, Vietnam'daki her sosyal medya kullanıcısı, kimliğiyle ilişkilendirilmiş bir hesap kullanır. Hükümet bu değişikliğin gerekliliğini "İnternet dolandırıcılığını önlemek için" olarak sunuyor. Bu arada ülke, geçen yıl sosyal medya platformları tarafından sahte kabul edilen hesapları 24 saat içinde kapatma zorunluluğu getirdi.

Türkiye'de anonim hesaplara karşı ne gibi önlemler alınmaktadır?

Türkiye'de anonim bir hesabın açılmasını, paylaşılmasını veya bunlarla etkileşim kurulmasını (elbette hem kötü niyetli hem de kötü amaçlı olmayan paylaşım) yasaklayan bir yasa yoktur. Öte yandan daha önce de siyasi arenada isimsiz hesaplar istenmişti.

Şubat 2022'de MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk hazırladığı bir yasa tasarısında isimsiz veya sahte hesapların "Türk devleti düşmanı" olduğunu belirtmişti. Öztürk, sahte hesapları oluşturanların "bilerek yalan haber yaymaları" veya bu raporları "rahatsız etmeleri" halinde altı aya kadar hapis ve 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası öngördü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *