İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Teknoloji Bilim adamlarından ilginç proje: Mars’ta nefes almak mümkün mü olacak ?

Bilim adamlarından ilginç proje: Mars’ta nefes almak mümkün mü olacak ?

Oksijen üretimi uzay projeleri için önemlidir. Bir foto elektro kimyasal sistem (PEC) yayınlandı. Detaylar haberimizin devamında yer almakta...

Okunma Süresi: 2 dk

Vedat Baykal - NASA'nın uzayda ütopik projeleri olduğunu hepimiz biliyoruz. Ajans daha uzun vadede insanları Ay'a ve Mars'a götürmeyi ve orada koloniler kurmayı umuyor. Tabii ki, bu fikirlerin bazı büyük sorunları var. Yediğimiz yemek ve soluduğumuz hava bunlardan sadece birkaçı. Ancak bilim adamları bu sorunlara çözüm arıyorlar.

Fotoelektrokimyasal sistemler (PEC), güneş radyasyonundan oksijen üretmeyi amaçlar

NASA ve diğer uzay ajanslarının, Mars'a insanlı görevler için uzun vadeli önemli projeleri var. Ancak insanın Mars'ta veya Ay'da bir ay kalması için gereken oksijeni taşımak çok pahalı ve zor bir iştir. Bilim adamları bu sorunu çözmek için ellerinden geleni yaptılar.

Warwick Üniversitesi’nden yapılan araştırma, oksijen üretmek adına fotoelektrokimyasal cihazlara yönelerek gerçekleştirilebilecek bir projenin ayrıntılarını içermekte. PEC tabanlı oksijen üretimi, elektrik üretmeden suyu doğrudan güneş enerjisinden hidrojen ve oksijen gazına ayırmak için yarı iletken malzemeler kullanan bir sistemdir. Yayınlanan yazıda şu ifadelere yer verildi.

marsta-nefes-almak.jpg

PV ile çalışan elektrolizör sistemlerinin aksine, fotoelektrokimyasal (PEC) cihazlar, ışık absorpsiyonu, yük ayrımı ve aktarımının yanı sıra kataliz işlemlerini de entegre eder. Son zamanlarda, şu anda Dünya’da sürdürülebilir güneşten kimyasal enerjiye dönüşüm süreçleri için geliştirilen PEC cihazlarının, karasal cihaz verimliliklerinde mikro yerçekimi ortamlarında hidrojen üretmek için kullanılabileceği gösterilmiştir.

Oksijen Jeneratörü Tertibatı (OSA), Uluslararası Uzay İstasyonunda yer almaktadır. Aslında sistem, istasyon için oksijen üretecek kadar iyi çalışıyor. Ancak Mars ve Ay gibi uzun soluklu projeler için yeterli değil. Bu makale, bir fotoelektrokimyasal sistemin (PEC) gelişimini detaylandırırken aynı zamanda OSA'nın eksikliklerinden de söz etmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *