Yılbaşı ekranı bu inanılmaz "sıkıcı" ve "kırsal"dı. Yaratıcılıktan uzak bir programcılık anlayışı hazırlanan programlar ve bir an önce bitse de gitsek modunda yapılan çekimleri inceleyince çok şaşırdım.
Yılbaşı ekranı bu inanılmaz “sıkıcı” ve “kırsal”dı. Yaratıcılıktan uzak bir programcılık anlayışı hazırlanan programlar ve bir an önce bitse de gitsek modunda yapılan çekimleri inceleyince çok şaşırdım.
Yöneticiler artık yılbaşı ekranını takmıyor
Eskiden yılbaşı ekranları çok önemliydi, TRT döneminde televizyonda yılın en iyileri yayınlanırdı, son üç dört yıla kadar özel kanallarda çok başarılı işler çıkartıyordu ama son yıllarda nedense televizyon yöneticileri yılbaşı ekranını ya önemsemiyor ya da kendilerini yenilemek istemiyor.
2022 yılının son gecesinde televizyon kanallarının tamamı 2021 yılının son gecesinde uyguladıkları yayın akışını yayınladılar. Hiçbir ana akım televizyon kanalı elini taşın altına koyup bir yenilik yapmak istemedi. Çevremde biri sürü kişiden “sıkıcı” lafını duydum, bende çok sıkıldım. Televizyon mecrası hala diri bir mecra, hala reklam pastasından dijital medya ile beraber en büyük payı alıyor, yani hala ayakta ama yöneticiler ve patronlar bunun farkında değilmiş gibi davranıyor.
Hangi kanal ne kadar başarılı oldu?
2022 yılbaşı gecesinde en büyük sürprizi TRT yaptı. TRT 1 Yayınladığı “Gönül Dağı” dizisi tüm en çok izlenen program olarak ciddi bir başarı yakaladı. Bu biraz da haklı bir başarı oldu çünkü diğer tüm kanallar geçen yılbaşının “copy - paste” versiyonu gibi yayın yaptı.
TV8 geçen yılbaşı olduğu gibi bu yılbaşı da “O Ses Türkiye Yılbaşı Özel”i yayınladı. İki şey dikkatimi çekti. Birincisi jüride ilk kez işi “sadece müzik” olan insanlar yer aldı. Nihayet Acun bunu gördü ve uyguladı ve başarılı oldu.
Acuna yine şaşırtmadı
Bu bölümde Seda Sayan, Yıldız Tilbe, Murat Boz ve Ebru Gündeş jüriydi, isimler tartışılabilir ama teması müzik olan bir programda goygoyculuk yapanların jüri koltuğunda oturmaması adına güzeldi. Programın ikinci önemli özelliği çok kaliteli bir prodüksiyon yapılması ve iyi konukların çağrılmasıydı. Programları takip ederken “kafadan bir numara olur” dedim ve yanılmadım. TV 8 yılbaşı gecesi tüm programlarda gün ikincisi, eğlence programları arasında ise gün birincisi oldu.
Star TV yine İbo Show dedi. Yıllardır izlediğimiz İbo Show bir kez daha karşımıza çıktı. Kemik bir izleyicisi olduğu için beşinci olmayı başardı.
Kanal D, Şarkılar Bizi Söyler programını “Yılbaşı Gazinosu”na uyarladı. Format olarak çok güzel bir format olmasına rağmen sunucuları yüzünden bana hep avam gelen bu programın yılbaşı gecesi yayınlanan bölümü tamamen kırsala seslendi. Seçilen şarkıcılar inanılmaz vasattı. Program ilk on program içinde altıncı oldu.
Güldür Güldür Show’a revizyon lazım
Show TV’de yine geçen yılbaşı olduğu gibi “Güldür Güldür Show” kartını oynadı. Güldür Güldür’ün Yılbaşı özeli genel dinleyicide ilk ona giremedi ama AB grubunda altıncı oldu.
Güldür Güldür Show çok güzel bir program ama bir uyarı yapmam lazım. Program bu sezon senaryo ve konu seçiminde yer yer düşüyor. Yılbaşı geçeside öyle oldu. Özellikle yılbaşı gecesi bu kendisini gösterdi. Önceki yıllara göre programın senaryo ve esprilerinde ciddi bir düşüş var. Ali Sunal’ın senaryo ekibini bir gözden geçirmesi lazım. Eğer senaryolar toparlanırsa bu program güzel bir çıkış yakalar.
ATV yine elindeki “Kim Milyoner Olmak İster” kartını oynadı. Çok sıkıcıydı. ATV’nin neden hep aynı şeyi yaptığını anlamadığımı söylemek istiyorum. Program genel izleyicide onuncu oldu.
Fox TV’yi anlamıyorum
Yılbaşı gecesi yayınlarına en anlam veremediğim kanal Fox TV. Fox TV genelde yılbaşlarını kutlamıyor. Sanırsınız ki kanal Arap kanalı, ya da ne bileyim yılbaşına karşı bir patronu var gibi, yani şaka gibi.
Çok garip bir biçimde kanal yılbaşı gecelerini süper lig deyimiyle bay geçiyor. Bu kadar büyük bir kanalın neden bunu yaptığını inanın anlamıyorum. Fox TV yılbaşı gecesini tıpkı geçen sene gibi bir film ve Ata Demirer’in show programıyla geçirdi. Bu baştan savma yayın tabii ki kanalı ne genelde ne AB’de kısaca hiçbir kitlede (haberler hariç) ilk ona bile sokamadı. Yılbaşı gecesinin en başarısız kanalı Fox TV oldu.
Bir ana akım kanalı nasıl intihar eder?
Fox son birkaç yılda çok iyi bir çizgi yakalamıştı, dizilerde de müthişti. Ama son bir yıl özellikle bu sezon kanal bir ana akım kanalı olmaktan çıktı ve sadece habere önem veren bir kanalmış gibi takılmaya başladı. Dizilerdeki hatalı stratejileri yüzünden sadece Aralık ayında iki dizisi erken final yaptı. Bir dizisi de sallantıda.
Haberlerde en çok izlenen kanal ama kanal daha çok muhalefetin sesi gibi. Yani Fox TV diğer yüzde 50 dediğimiz kitleyi arkasına alan tek ana akım kanalı. Bu strateji ideolojik mi ticari mi çok samimiyim bilmiyorum. Ama kanal bu yakaladığı haber reytingini aşırı ideolojik bakış açısı yüzünden diğer programlarında kaybediyor. Buna bir de özel günleri umursamayan yayıncılık stratejisi eklenince bu kanalın bu işletme başarısızlığını yöneticileri görmüyor mu diye düşünüyorum. Acaba Fox TV ana akım kanalı olmaktan vazgeçip bir haber kanalı mı olmak istiyor? Çok uzun bir savaş vererek ilk üç, dört kanal arasına girmeyi başaran bu kanal ana haberlerdeki tonunu abartınca bu ana akım pozisyonundan uzaklaştı.
Kendimden örnek vereyim, geçen kış beş akşamın dördünde Fox TV izliyordum, hatta kendi kendime “biraz da diğer kanalları izleyeyim de piyasada ne oluyor” bile demiştim. Çevremdeki nerdeyse herkes benzer şeyler söylüyordu. Yani demek istediğim bu kanal çok başarılı bir kanaldı, “dı”yı şimdilik kullanıyorum. Hala başarılı ama eğer böyle giderse bu “dı” yı onlarda kullanmak zorunda olacak.
Bazen analiz yaparken düşünüyorum. Fox TV’nin bir medya işletmesi olarak var olma nedeni “ticari mi?” yoksa “siyasi mi?”. Yani ABD “Türkiye pazarına girmek istiyoruz?” dediğinde, ticari bir bütünlük oluşturmak için mi yoksa siyasi içerikte yayınlar yapmak için mi Türkiye’ye girelim dedi?
Fox’un yöneticilerine diyeceğim şu ki, eğer bu sorunun yanıtı birinci neden ise o zaman hatalı yoldasınız, ama eğer ikinci ise o zaman doğru yoldasınız.