"Gürz-16" operasyonunda bir terörist etkisiz hale getirildi "Gürz-16" operasyonunda bir terörist etkisiz hale getirildi

Global TV pazarında aralıksız 18 yıldır liderliğini sürdüren Samsung Electronics, 2024 model TV serilerini tanıttı. Gelişmiş işlemcilerle donatılan, kişiselleştirilmiş ekosistem bağlantı özellikleri sunan, ses ve görüntü kalitesini da iyileştiren yapay zeka özellikleriyle güçlenen 2024 TV Serisi, evde eğlence deneyimine yeni bir boyut kazandırıyor.

- Globalde 40 milyon adedi

Samsung Electronics Türkiye Tüketici Elektroniği Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mert Gürsoy, Samsung QLED TV serisinin kümülatif satışının 2017’deki lansmandan bu yana globalde 40 milyon adedi aştığına dikkati çekerek, "QLED ve OLED ekranlı modeller üzerinden premium ve büyük ekran TV kategorilerine stratejik olarak odaklanması globaldeki bu başarıda etkili oldu." dedi.

Gürsoy, "Samsung’un, küresel OLED TV pazarında yüzde 22,7'lik bir paya sahip olduğunu söylemek mümkün. Türkiye’de OLED pazarı yüzde 10’a kadar çıktı. Samsung da bu pazarda yüzde 39 pazar payına ulaştı." İfadesini kullandı.

- Pazarda büyüme oranları attı

Samsung'un Türkiye TV pazarında da 9 yıldır lider konumda olduğunu söyleyen Gürsoy, dolar tutarsal bazda Türkiye’de tüketici elektroniği satışlarında 2023 yılında pazarın bir önceki yıla göre yüzde 20 büyüdüğüne değinerek şu bilgileri paylaştı:

"2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 17 büyüdü. (Dolar tutarsal bazda). Son 15 ay tüketici elektroniği sektörü adına iyi bir büyüme trendinde. Türkiye’deki TV satışları ise 2023 yılında, bir önceki seneye göre adetsel olarak yüzde 6, cirosal olarak da yüzde 20 büyüme gerçekleştirdi. Online satışlar bunun yüzde 14.4’ünü oluşturdu. Türkiye pazarı geçen sene GfK rakamlarına göre 2.4 milyon adet, bu da 1.6 milyar dolarlık bir pazara hitap ediyor. Avrupa pazarında hane sayısına kıyasla TV pazarında satış adetlerini kıyasladığımızda yıllık talebin hane sayısının yüzde 12’si seviyelerinde olduğunu görüyoruz. Benzer analizi bazı Latin Amerika ülkelerinde yaptığımızda ise bu oranın yüzde 15’e kadar arttığını gözlemliyoruz. Amerika’da rakam yüzde 29’lara çıkıyor. Türkiye’de ise 2023 yılı sonuçlarına göre yüzde 9 seviyesinde. Devletin politikaları neticesinde Türkiye’de şu anda sıkı bir pazar yapısı var, bu sebeple tutarsal anlamda pazarın geçen seneyle aynı şekilde sonlanmasını bekliyoruz."

- Türkiye’de Premium TV kullanımı

Türkiye’de satılan premium TV’lerin yüzde 70’inin Samsung olduğuna değinen Gürsoy, 1.500 USD ve üstü, 2.500 USD ve üstü fiyata sahip ve 75 inç ve üstü ürünler şeklinde premium ürünlerin 3 gruba ayrıldığını, 5 yıl önce Türkiye’de çok sınırlı premium ürün olduğunu belirtti.

Gürsoy, “1.500 USD ve üstü kategori, 5 yılda önce yüzde 5’lerdeyken geçen sene yılın ilk çeyreğinde yüzde 18 oldu, bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 20’ye ulaştı. Yani pazar büyüdü. Biz de Samsung olarak bu pazarda yüzde 61’lik payla liderliğimizi sürdürdük. 2.500 USD ve üstü kategorinin geçen sene yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 olan payı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,5’e çıktı. Bu segmentte de yüzde 74’lük payımızla liderliğimizi devam ettirdik. 75 inç ve üstü, 5 yıl önce yüzde 2 iken geçen sene yılın ilk çeyreğinde yüzde 10 olan pazar, bu yıl aynı dönemde yüzde 14’e yükseldi. Bu segmentte de yüzde 60’lık pazar payımızla lideriz. 65 ve üstü ise yüzde 42 oranlarına ulaştı. Bunun global pazardaki karşılığının ise şu şekilde: 65 inç üstü TV pazarı Avrupa’da %32 iken, global pazarda %37.” şeklinde konuştu

- Tüketici eğilimleri

Türkiye’de tüketicilerin TV başında günde ortalama 3 ila 5 saat geçirdiğine dikkati çeken Gürsoy, “Tüketicilerde daha büyük ekran alma arzusu, gün geçtikçe artıyor. Yaptırdığımız araştırmalardan gördüğümüz kadarıyla büyük ekran alanların yüzde 97’si memnun. Yüzde 39’u ise 1 yıl içinde daha büyük ekrana geçmek istiyor.” İfadelerini kullandı.

- 2024: Samsung için Yapay Zeka yılı

Samsung Electronics’in, yıllardır yapay zekaya stratejik olarak yatırım yaptığına vurgu yapan Gürsoy, Yapay zeka çağının hiper hızla ilerlediğini, dünyayı dönüştürürken iletişim ve bağlantılı yaşamı yeni bir noktaya taşıdığının altını çizdi. 2024 yılınının Samsung için yapay zeka yılı olarak kodlanabileceğine vurgu yapan Gürsoy şu ifadeleri kullandı:

“Bu yılın başında S24 ailesinin lansmanıyla birlikte mobilde yapay zeka çağını başlattı. Bunun devamı olarak da BESPOKE AI serisiyle beyaz eşyada yapay zeka çağını tanıttı. Şimdi de sırada AI TV var...”

KUTU

- Neo QLED 8K tüm duyulara hitap ediyor

Gelişmiş NQ8 3. Nesil AI İşlemci ile donatılan Neo QLED 8K, AI TV teknolojilerinde önemli bir sıçramayı temsil ederken, Samsung’un en yeni TV serisi olarak öne çıkıyor.

Yapay zeka destekli görüntü teknolojisi sayesinde Neo QLED 8K‘daki her sahne, görsel şölene dönüşüyor. Yüz ifadelerinden nüanslara kadar, tüm detaylar etkileyici bir netlik ve doğallıkla ortaya çıkarılıyor. AI 8K Yükseltme Pro2 özelliğiyle, kullanıcıların en sevdiği programlar ve filmler, 8K ekrana yakın bir değerle eşleşen içeriklere dönüştürülüyor. Bu sayede kullanıcılar geleneksel 4K TV’lere kıyasla daha detaylı görüntülerin keyfini çıkarabiliyor. AI Hareket Geliştirici Pro, hızlı aksiyon sahnelerini akıcı ve net hale getirerek sporseverlerin hayallerini gerçekleştirirken Gerçek Derinlik Artırıcı Pro ise görüntülere gerçekçi bir derinlik kazandırıyor ve izleyicileri her sahnenin içine çekiyor. Bir arada sunulan tüm bu özellikler büyük ekran deneyimini yeniden tanımlıyor ve sürükleyici görüntülerde yeni standartlar belirliyor.

Neo QLED 8K ayrıca yapay zeka ses teknolojisiyle desteklenen detaylı bir ses deneyimi sunuyor. Bu yıl geliştirilen Aktif Ses Yükseltici Pro özelliği, diyalogları arka plan gürültüsünden ayıklayarak her kelimenin net duyulmasını sağlayan yetenekler sunuyor. Nesne Takipli Ses Pro5 ise sesi ekrandaki aksiyonla senkronize ederek ses deneyimini zenginleştiriyor, dinamik ve ilgi çekici bir izleme deneyimi yaratıyor. Bir başka ses teknolojisi olan Uyarlanabilir Ses Pro, gerçekten zengin ve gerçekçi sesler sunmak için sesleri içeriğe ve odanın akustiğine göre akıllıca ayarlayarak ses deneyimini iyileştiriyor.

Neo QLED 8K ayrıca kullanıcı ihtiyaçlarını anlayan ve bunlara uyum sağlayan yapay zeka özelliklerine de sahip. Oynanan oyunlarda devreye giren AI Otomatik Oyun Modu, sürükleyici ve heyecanlı bir oyun deneyimi sunmak için görüntüleri ve sesi optimize ediyor. AI Görüntü Modu ise her sahnenin görüntüsünü kullanıcı tercihine göre ayarlarken, AI Energy Modu, görüntü kalitesinden ödün vermeden güç tasarrufu sağlıyor. Bu özelliklerle Neo QLED 8K, tüm eğlence deneyimlerinde kolayca kullanılabiliyor, kişiselleştirilebiliyor ve enerji verimliliği sağlıyor.

Her türlü eğlence ihtiyacına uygun geniş ürün yelpazesi: Neo QLED 4K, OLED ve ses cihazları

Samsung bu yıl, tüketicilerin farklı yaşam tarzlarına ve tercihlerine uygun olarak daha geniş bir seçenek yelpazesi sunmak üzere geliştirilen ve genişletilen TV ve ses cihazı serilerini tanıttı. Bu kapsamlı ürün yelpazesi, Samsung’un inovasyona ve müşteri odaklı yaklaşıma olan bağlılığının altını çiziyor.

2024 Neo QLED 4K serisi, en yeni Neo QLED 8K TV‘lerin en yeni özelliklerini sunuyor. NQ4 2. Nesil AI İşlemci ile desteklenen özellikler izleme deneyimini geliştiriyor. Bu gelişmiş çip, neredeyse tüm içeriklere hayat vererek 4K çözünürlükte sunuyor. Gerçek Derinlik Artırıcı Pro6 ve Quantum Matrix Teknolojileriyle geliştirilen ekran, karmaşık sahnelerde bile etkileyici kontrast oranları sağlıyor. Renk doğruluğu konusunda dünyanın ilk Pantone Onaylı ekranı olan ve sarmalayan bir ses deneyimi sunmak için Dolby Atmos ile donatılan Neo QLED 4K, 4K UHD deneyiminde çıtayı yükseltiyor. Neo QLED 4K, farklı görüntüleme ortamlarına hitap etmek üzere 55 ile 98 inç arasında değişen boyutlarda satışa sunulacak.

Samsung ayrıca, her türlü aydınlatma koşulunda derin siyahları ve net görüntüleri koruyan, rahatsız edici yansımaları ortadan kaldıran UL onaylı dünyanın ilk Glare-Free (Parlamasız) sertifikalı Samsung OLED TV’sini de tanıttı7. Neo QLED 4K serisindeki NQ4 AI Gen2 İşlemciden güç alan Samsung’un OLED TV’ler, Real Depth Enhancer ve OLED HDR Pro8 gibi özellikleriyle görüntü kalitesini yeni zirvelere taşıyor.

Akıcı hareketli görüntüler ve hızlı tepki oranları sunan Hareket Hızlandırıcı 144Hz9 gibi özelliklere sahip Samsung OLED, oyun oynamak için başarılı bir seçim olarak öne çıkıyor. Şık tasarımlarla tamamlanan OLED TV’ler, izleme deneyimine başka bir boyut katıyor. 42, 55 ve 83 inç arasında değişen üç boyut seçeneğiyle sunulan S95D, S90D ve S85D modelleri, her eve uyum sağlamak üzere tasarlandı.

Muhabir: Belkıs Yılmaz