Şiddet, baskı, iş yükü artışı ve ekonomik yetersizlik hekimlik mesleğini ciddi şekilde tehdit ediyor. Yılın ilk 6 ayı itibariyle yurtdışına gitmek için başvuran hekim sayısının rekor düzeyde arttı. Yaklaşık bin 200’ü aşkın hekimin yurtdışına gitmek için Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) belge almak için başvurduğu, yıl sonunda bu rakamın 3 binleri bulacağı belirtildi. Önceki yıllarda daha çok asistan ile pratisyen hekimlerin gitmek için belge almak istediği kaydedilirken, bu yıl uzman ve akademisyenlerin başvurularının artması dikkat çekti. Önümüzdeki yıllarda cerrahi, iç hastalıkları, çocuk sağlığı, anestezi, radyoloji, göz hastalıkları gibi branşlarda hekim eksikliği yaşanacağı belirtiliyor.
Ya göç ya istifa et
Beyin göçü hızla artarken, ülkede kalan hekimler de ya mesleği bırakıyor ya da bırakmayı düşünüyor. Pandeminin kahramanları doktorlar ve sağlık çalışanları kötü bir kadere mahkûm edilmiş durumda. Olağanüstü enflasyon hekimlerin belini bükmüş vaziyette. Doktorlar evlerinin kiralarını ödemekte dahi zorluk yaşamakta. Azalan doktor sayısı kamu sağlığını da ciddi anlamda tehdit ediyor. Randevu bulmak oldukça güçleşirken, bazı hastanelerde çeşitli alanlarda hekim dahi bulunamaz hale gelindi.
Bir hekim kolay yetişmiyor
Konuya ilişkin Sağlık Hizmetleri Sendikası Genel Başkanı Özlem Akarken de açıklamada bulundu.
Akarken, “Bir hekim kolay yetişmiyor. Bir hekim artık 10.000 liralar istenen kira bedellerinde aldıkları maaşlarla geçim derdindeler. Hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanları diğer kamu personeli kira bedellerini geçmişten gelen birikimleriyle ödüyorlar. Kısacası hekim başta olmak üzere kira bedellerini zorlanarak ödeyen kamu çalışanlar için kira yardımı gelmeli. Yüksek artışlar gösteren kiraları ödeyemez duruma gelen kamu personeline elzem bir şekilde iyileştirme zaruri ihtiyaçtır’’ dedi.
ANIL BODUÇ
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *