İstanbul
Orta şiddetli yağmur
8°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Sağlık 'Normalleşmeden bu yana vaka sayısı yüzde 43,2 arttı'

'Normalleşmeden bu yana vaka sayısı yüzde 43,2 arttı'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından hafta içi riski her yerde düşürme çağrısı yaptı. Vakaların genel olarak artış trendinde olduğu Türkiye'de ay başında başlayan normalleşme sürecinde günlük vaka sayılarında, vefatlarda ve hasta sayılarında en az yüzde 28 artış görüldü.

Okunma Süresi: 4 dk

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, "Bugün, bazılarımız anlayışından, bazılarımız da ister istemez evde. Hafta içi riski her yerde düşürelim. Bilimin zaferi yakın olmasına yakın ama, bazı kayıplar da zafer çok yakınken verilir. Buna fırsat tanımayın" dedi.

Koronavirüste son durum ne?

Türkiye'de 2 Mart itibariyle geçilen normalleşme sonrası ülke çapında genel olarak vakalarda artış görüldü. Vaka artışındaki temel neden daha hızlı yayılan mutasyonlu virüslerin olmasının yanı sıra, önlemlerin gevşetilmesinin de payının çok büyük olduğu düşünülüyor.

Bu kapsamda Cumartesi sokağa çıkma kısıtlamasının kalktığı İstanbul'da, Galata'da oluşan kalabalık bu açıdan tedirgin edici bulunuyor.

Bakan Koca 18 Mart tarihinde yaptığı açıklamada, "İlk 15 gündeki performansımız, istenilen düzeyde olmasa da, meseleye artan bir iradeyle sahip çıkacağınıza inanıyoruz" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Normalleşme kapsamında iller 4 risk grubuna ayrılarak, risk grupların özel önlemlerin alınması ya da gevşetilmesi kararı alındı. Bu kapsamda örneğin, Balıkesir'de marketlerin otoparkları kapatıldı, berber, kuaför gibi yerlere HES kodu ile girilme zorunluluğu getirildi, ev ziyaretleri yasaklandı, banklara sadece 2 kişinin oturmasına izin verildi.

Normalleşme kapsamında neler değişti?

Normalleşme kapsamında ,  'çok yüksek riskli' iller dışındaki illerde Cumartesi uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasına son verilirken, Pazar günü tüm yurtta sokağa çıkma kısıtlamasına 'market ihtiyacı harici olmak üzere' devam edildi. Akşam 21.00-05.00 arasında uygulanan sokağa çıkma yasağı ise uygulanmaya devam ediyor.

Normalleşme kapsamında kafe ve restorantlar HES koduyla müşteri kabul etmeye başlarken, 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlar için getirilen sokağa çıkma süreleri 4 saate çıkarıldı. 65 yaş ve üzeri vatandaşları 10.00-14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı çocuklar ve gençler ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabiliyor.

Okullarda ise yüz yüze eğitim kademeli olarak başlatıldı. Devam zorunluluğu olmayan yüz yüze eğitimlerde, 8. ve 12. sınıflar başta olmak üzere kademeli olarak örgün eğitime geçiş hazırlıkları başlatıldı. Bu kapsamda, 1. dönemde yapılmayan sınavlar da yüz yüze yapılmaya başlandı.

Vakalarda son durum ne?

20 Mart 2021 tarihli Türkiye'de günlük vaka sayısı 21 bin 61 olarak kaydedilirken, 95 kişi hayatını kaybetti. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 992 bin 694'e, toplam vefat sayısı ise 29 bin 959'e çıktı.

Normalleşmenin başladığı ise vaka sayısı 11 bin 837 iken, 68 kişi hayatını kaybetmişti.

Böylece kademeli ve kontrollü normalleşmenin başladığı tarihten bu yana günlük vaka sayısı yüzde 43,7 artarken; vefat sayısı yüzde 28,4, hasta sayısı ise yüzde 30,2 arttı.

Mutant virüsler ne kadar yaygın?

Bakan Koca 10 Mart tarihinde mutant virüs verilerini açıkladı. Açıklamasında, "Mutant virüsler yayılım hızını artırmıştır. Her ne kadar bu artış hastanelere yatışları paralel şekilde etkilemese de çok vaka maalesef çok hasta potansiyelini barındırıyor" uyarısında bulunan Fahrettin Koca, 10 Mart tarihine kadar76 ilde toplam 41.488 B.1.1.7 (İngiltere) mutantı, 9 ilimizde toplam 61 B.1.351 (Güney Afrika) mutantı 1 ilimizde 2 B.1.427 (California-NewYork) mutantı ve 1 adet de P.1 (Brezilya) mutantı tespit edildiğini açıklamıştı.

Aşılamada son durum ne?

Koronavirüs bir yandan can almaya devam ederken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 18 Mart tarihinde yapılan Bilim Kurulu toplantısı sonrası aşı ile ilgili son değerlendirmeleri paylaştı.

Burada, Çin aşısı Sinovac'ın yanı sıra iki Türk asıllı Alman bilim insanının bulduğu BionTech aşısının da uygulanacağını belirten Koca, "Biontech aşısının testlerde kullanılacak olan ilk 5800 dozu ülkemize ulaştı. Uygulanmak üzere, bu ay 4.5 milyon doz daha gelecek. Bu sırada aşının testleri tamamlanmış olacak. Bu aşı da, aşı sırası gelenlere yapılacak." haberini duyurmuştu.

Bu açıklamayla birlikte Bakan Koca, bu hafta itibariyle 60-65 yaş grubunun aşılanmasının da başlayacağını duyurmuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın son aşı haritasına göre; Türkiye'de şu ana kadar toplamda 13 milyon 65 bin 373 doz aşı yapıldı. Bunların 8 milyon 18 bin 228'ini birinci doz, 5 milyon 47 bin 145 binini ise ikinci doz aşılar oluşturdu.

Aşılama sürecinin sonbahara kadar tamamlanmasının planlandığı takvimde ise, aşılamada öncelik sıralaması ise şu şekilde belirlendi:

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *