İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Sağlık Mide ve bağırsak kurtları hayatınızı karartabilir

Mide ve bağırsak kurtları hayatınızı karartabilir

Toplum içinde sıklıkla kullanılan “Sende kurt mu var” deyimi gerçek yaşamda karşınıza çıktığında büyük sorunlara yol açabilir. Mide ve bağırsaklara yerleşen ‘Ascaris lumbricoides’ isimli asalak kurtlar hayatınızı zindana çevirebilir.

Okunma Süresi: 5 dk

İnsanları enfekte eden en yaygın parazit solucanlardan biri olan Ascaris lumbricoides'e yakından bakarak parazitoloji dünyasına dalıyoruz. Bu büyük yuvarlak kurt, özellikle gıda kıtlığı yaşanan bölgelerde dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen bir tür bağırsak enfeksiyonundan sorumludur.
Belki, insan bağırsağının içinde yaşayan bir solucanın bir bilim kurgu filminden fırlamış gibi ses çıkardığını düşünebilirsiniz ama bu maalesef korkunç bir gerçek.
Bu parazitler, kontamine (bulaşıcı) toprak ve insan dışkısı yoluyla yayılan sinsi küçük yaratıklardır. Bir insanın içine girdikten sonra, hafif karın ağrısından şiddetli bağırsak tıkanıklığına kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilirler.

FİZİKSEL ÖZELLİKLER

Ascaris lumbricoides, insanlarda 31 cm uzunluğa kadar büyüyebilen büyük, soluk beyaz veya pembe solucanlardır. Bu da onları en büyük bağırsak kurtlarından biri yapar.
Dişi solucanlar genellikle erkeklerden daha büyüktür ve her gün yüz binlerce yumurta üretebilirler. Bu solucanlar, her iki ucunda sivrilen silindirik bir gövdeye sahiptir ve kafa veya göz gibi ayırt edici özelliklerden yoksundur.
Bazı solucanların aksine, Ascaris lumbricoides'in konakçılarına tutunacak kancaları veya emicileri yoktur. Bunun yerine, bağırsaklarda serbestçe yaşarlar ve burada besinleri doğrudan konakçılarının kısmen sindirilmiş yiyeceklerinden emerler.
Büyüklükleri ve yüksek üreme kapasiteleri nedeniyle, insan bağırsağında yaşayan yetişkin solucanlar çeşitli sindirim sorunlarına neden olabilir.

FARKLI ALT TÜRLER

Ascaris lumbricoides, insanları enfekte eden ana tür iken, yakın akrabası Ascaris suum öncelikle domuzları enfekte eder. Her iki tür de yapı açısından oldukça benzerdir ve zaman zaman insanlar ve domuzlar arasında çapraz enfekte olabilirler.
Domuzlara özgü Ascaris suum, insanlarda o kadar yaygın olmasa da, bu iki türün yakından ilişkili olduğunu ve benzer sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtmekte fayda var.
Aslında, araştırmacılar genellikle Ascaris suum'u insanlarda Ascaris lumbricoides enfeksiyonunu anlamak için bir model olarak incelerler. Her iki tür de toprakla bulaşan helmintlerin daha geniş kategorisine girer, bu da kontamine toprakla temas yoluyla yayıldıkları anlamına gelir.
Bir domuz veya insan vücudunun içine girdikten sonra bağırsak askariyazisine (bir enfeksiyon) neden olabilirler.

SOSYAL ALIŞKANLIKLAR

Şimdi, bu solucanlar tam olarak sosyal kelebekler (ya da bu konuda sosyal solucanlar) değiller. Yetişkin solucanlar, insan konakçılarının bağırsaklarında yalnız yaşarlar ve üremenin ötesinde birbirleriyle fazla etkileşime girmezler.
Bir konağın içine girdikten sonra, dişi solucanlar insan dışkısında geçen döllenmiş yumurtaları serbest bırakır ve yaşam döngülerinin bir sonraki aşamasına başlar.
Ascaris lumbricoides'in kendisi sosyal bir yapıya sahip olmasa da, solucanların varlığı, özellikle sanitasyonun zayıf olduğu bölgelerde insan toplulukları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.
Ham insan dışkısının gübre olarak kullanıldığı yerlerde (veya açık dışkılamanın yaygın olduğu yerlerde), bu solucanlar hızla yayılabilir ve yaygın ascaris enfeksiyonuna yol açabilir.

PERHİZ

Bu solucanların ağızları veya dişleri olmayabilir, ancak besinleri emmede ustadırlar.
İnsan bağırsağına girdikten sonra, Ascaris lumbricoides sindirim sisteminden geçen besinlerle beslenir. Basit sindirim sistemleri, bu besinleri doğrudan derileri yoluyla emmelerini sağlar. Bu nedenle, çok sayıda solucan, insan konakçılarında, özellikle çocuklarda, yetersiz beslenmeye yol açabilir.
Yiyecek için avlanmaları veya çöplerini toplamaları gerekmediğinden, Ascaris lumbricoides tamamen konağın diyetine güvenir. Konakçı yiyecekleri sindirirken, solucanlar paylarını alır ve genellikle enfekte bireylerde beslenme eksikliklerine yol açar.

ÇEVRE

Ascaris lumbricoides, kirlenmiş toprağa ve kötü sanitasyona sahip bölgelerde büyür. En yaygın olarak, ılık sıcaklıkların ve yüksek nemin yumurtaların gelişmesi için mükemmel bir ortam yarattığı dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde bulunurlar.
Bu solucanlar özellikle Afrika, Asya ve Latin Amerika'nın bazı bölgelerinde, açık dışkılama veya insan dışkısının gübre olarak kullanılmasının yaygın olduğu yerlerde yaygındır.
Ascaris lumbricoides'in yumurtaları inanılmaz derecede esnektir. İnsan dışkısı ile vücuttan atıldıktan sonra, döllenmiş yumurtalar toprakta aylarca hatta yıllarca hayatta kalabilir ve yeni bir konağın onlarla temas etmesini bekleyebilir.
Bu nedenle solucanlar toprakla bulaşan helmintler olarak kabul edilir; Yaşam döngülerinin bir kısmı için toprağa bağımlıdırlar.

YAŞAM DÖNGÜSÜ

Ascaris lumbricoides'in yaşam döngüsü, döllenmiş yumurtaların enfekte bir kişiden dışkısında dışarı çıkmasıyla başlar. Bu lumbricoides yumurtaları toprağı, suyu veya yiyecekleri kirletebilir. Birisi enfektif yumurtaları yuttuğunda, yumurtalar ince bağırsakta çatlar ve küçük larvaları serbest bırakır.
Bu larvalar daha sonra kan dolaşımı yoluyla akciğerlere doğru seyahat ederek vücutta bir yolculuğa çıkarlar. Akciğerlere girdikten sonra öksürülür ve yutulurlar, bağırsaklara geri dönerler ve burada yetişkin solucanlara dönüşürler.
Buradan, dişi solucanlar konakçının dışkısı yoluyla çevreye daha fazla yumurta salıverdikçe döngü tekrar eder.
Yumurtadan çıkmamış yumurtalar, dişi kurdun çiftleşmesine bağlı olarak döllenmiş yumurtalar veya döllenmemiş yumurtalar olabilir. Döllenmemiş yumurtalar yeni solucanlara dönüşmez, ancak yine de aynı süreçle vücuttan çıkarlar.

BU SOLUCANLARDAN NASIL UZAK DURABİLİRSİNİZ?

Ascaris enfeksiyonu dünya çapında, özellikle de sanitasyonun kötü olduğu bölgelerde bir milyardan fazla insanı etkilemektedir. Bu solucanlar kontamine toprak ve çiğ insan dışkısı yoluyla yayıldığından, sanitasyonun iyileştirilmesi ve temiz suya erişimin iyileştirilmesi, yayılmalarını kontrol etmek için kritik öneme sahiptir.
Ascaris enfeksiyonlarını azaltma çabaları eğitime, uygun atık bertarafına ve çiğneme ilaçlarının kullanımına odaklanmaktadır.
Bazı bölgelerde, yaygın çiğneme kampanyaları, özellikle bu parazitlerin neden olduğu bağırsak tıkanıklığına ve yetersiz beslenmeye karşı en savunmasız olan çocuklar arasında enfeksiyon oranlarını önemli ölçüde azaltmıştır.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *