İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Sağlık Herkesin bir diyetisyeni olmalı

Herkesin bir diyetisyeni olmalı

Kilolarınızdan kurtulmak, formunuzu korumak veya beslenme düzeninizi oluşturmak istiyorsanız doğru adres diyetisyenler. Size verilen programlar dahilinde devam edeceğiniz süreçte hem fizik hem de psikolojik destek için büyük önem taşıyorlar. Peki diyetisyene kimler gitmeli, diyet uygulamak başlı başına yeterli mi ve programlar pahalı mı? Cevabını Diyetisyen Melis Ece Sabri verdi...

Okunma Süresi: 3 dk

Diyetisyenler özellikle son dönemde çok revaçta. Her gün sosyal medyada 30-40 kilo veren insanların hikayelerini okuyoruz. Bu süreç iki günde olmuyor elbette. Size destek veren, sağlıklı kilo verdirmek için çalışan ve sonuç odaklı bir süreç yürüten diyetisyeniniz olması gerekiyor. Diyetisyen Melis Ece Sabri kimlerin diyetisyene gitmesi gerektiğinden programların zorluğu ve kolaylığına kadar pek çok konuda açıklamada bulundu. "Bir besine karşı alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız, sürekli yorgunluk halsizlik hali içindeyseniz, düzensiz bir yaşantınız varsa, süt gibi bazı besinlere karşı vücudunuz tepki gösteriyorsa, midenizden yana sıkıntı yaşıyorsanız ve kan değerleriniz normal değerlerin dışına çıkmaya başladıysa bir diyetisyene ihtiyacınız var demektir" diyen Sabri; 'Diyetisyen denince herkesin aklına ilk gelen kilo verme ve zayıflama olsa da diyetisyenin görevleri bundan çok daha fazladır. Hastalığa yakalanmadan önce alınan önlemler, koruyucu sağlık hizmeti ve koruyucu tedavi olarak adlandırdığımız bu süreçte diyetisyenler önemli rol almaktadır. Koruyucu tedavi uygulaması kapsamına giren, kişiye özel sağlıklı beslenme sayesinde kişilerin yaşam kalitesi yükselmekte, ileride oluşabilecek hastalıklar önlenmekte veya geciktirilmekte, bu yolla da zamansal ve maddi kayıpların önüne geçilebilmektedir.' ifadelerini kullandı.

Diyetisyende ne yapılır?
Programımıza başlamadan önce danışanlarımızdan ilk istediğimiz güncel kan tetkiklerinin yapılmasıdır. Kan değerleri neticesince kilo problemini, sağlığını etkileyen bir sorun olup olmadığı, vitamin seviyeleri, kan yağları, hormonal hastalıklar, insülin direnci ve diyabet rahatsızlığı varsa ortaya çıkmaktadır. Kişiye özel liste vurgusu da bu noktada önem kazanmaktadır. Kilo verme amaçlı gelen ama aynı zamanda kansızlığı olan bir bireye zayıflama diyetinin yanında demir seviyesini arttıracak programı hazırlamak biz diyetisyenlerin görevidir. Kan değerleri dışında, görüşmeler sırasında yaptığımız yağ - kas ölçümü ve takibi sağlıklı kilo kaybı konusunda bize yol göstermektedir.

mimaroba diyetisyen melis ece

Diyet veya sağlıklı beslenme programlarını uygulamak zor mudur, masraflı mıdır?
Sanılanın aksine sağlıklı beslenmeye başlamak, kilo verme programına girmek sizi çevrenizden soyutlamaz, özel bir alışveriş yapmanızı gerektirmez. Diyetisyeninizle karşılıklı konuşarak planlayacağınız listeler sizin hayatınıza, sevdiğiniz veya sevmediğiniz besinlere göre şekillenmelidir. Burada amaç kısa süreli, geçici değişimler değil, olması gereken sağlıklı düzeni yaşam tarzı haline getirebilmektir. Diyet sürecine girmek isteyenlerin kabusu olan yağı azaltılmış, light ürünler, aile bireylerinin yemeklerinden ayrıca hazırlanacak haşlama, yağsız, tuzsuz yemekler, zor bulunan besinler gibi yasaklarla dolu bir beslenme düzeninin kalıcı olmayacağı ve başarı getirmeyeceği bir gerçektir. Düzenli ve sık yapılan görüşmeler ile diyetisyeniniz sizi, metabolizmanızı ve yaşam tarzınızı daha iyi tanımakta, listelerinizi size göre şekillendirir. 

Kimler diyetisyene gitmeli?
Mevcut kilosundan, yağ oranından memnun olmayan, düzenli spor yapan veya profesyonel bir spor ile uğraşan, metabolik bir hastalığı olan,  yeme içme saatleri düzensiz olan, öğün atlayan, bazı besinlere karşı seçiciliği olanlar mutlaka diyetisyene danışmalı, süreci kolaylaştırır. Özellikle bilinçsizce yapılan, hızlı ve sağlıksız kilo kaybı ile sonuçlanan diyetler uzun vadede sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir, kiloların geri dönüşü de verildiği kadar hızlı olmaktadır.

Zayıflamak için sadece diyetisyen yeterli olur mu?
Kilo kaybında %70 beslenmenin, %30 sporun payı olmakta. Özellikle çok kilolu bireylerde diyet ile kilo kaybının yanında yapılacak kas çalıştırıcı sıkılaştırıcı egzersizler vücutta şekil bozukluklarını engeller. Yine insülin direnci olan bireyler diyet ile kilo kaybederken yapılacak 3-4 günlük yürüyüşler ile insülin direncini kırmayı kolaylaştırır, kilo verme süreçlerini hızlandırır. Diyet ve spora ek olarak alınacak psikolog desteği  kilo sorunu psikolojik yeme kaynaklı olan bireylerde başarıya ulaşmayı kolaylaştıracaktır. 

Burak Zihni

Yorumlar
g
gizli halk kahramanı 5 yıl önce
Bende bu fikre kesinlikle katılıyorum sayın melis hanım
BEĞENME
0
CEVAPLA