Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Sağlık Fibromiyaljinin bu belirtisine dikkat! "Sabahları yataktan çıkamamanın sebebi fibromiyalji olabilir"

Fibromiyaljinin bu belirtisine dikkat! "Sabahları yataktan çıkamamanın sebebi fibromiyalji olabilir"

Uzman Dr. Derya Can, fibromiyaljinin günümüz hastalıklarından birisi olduğunu söyledi ve hastanın yapmak istediğini ağrıları yüzünden yapamadığını ve bu sebeple depresyona girmiş gibi hissettiğini belirtti. Ayrıca uzman isim sabah yataktan çıkamama, kalktığında yorgunluk ve halsizlik hissetme, gün içinde enerji düşüklüğü gibi belirtilerin de hastalıkta mevcut olduğunu anlattı.

KAYNAK: DHA
Okunma Süresi: 3 dk

Uzman Dr. Derya Can, fibromiyaljinin günümüz hastalıklarından birisi olduğunu söyledi ve hastanın yapmak istediğini ağrıları sebebiyle yapamadığını, bu sebeple depresyona girmiş gibi hissettiğini söyledi. 

Dr. Can, “Hastaların her yeri ağrıyor. Sabah yataktan çıkamama, kalktığında yorgunluk ve halsizlik hissetme, gün içinde enerji düşüklüğü, hiçbir şey yapmak istememe gibi durumlar da eşlik ediyorsa bu sefer fibromiyalji diyebiliyoruz. Hayatımızda spor ve egzersiz de yoksa, stres kaynakları çoksa, işimizi ya da bulunduğumuz yeri değiştiremiyorsak, bu faktörler zamanla tekrar tetikleyici olabilir. Bunun hemen gerçekleşmesini beklemeyiz ama yıllar sonra sorunlar tekrar başlayabilir” şeklinde konuştu.

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) tedavileri uygulamakta olan Uzman Doktor Derya Can, fibromiyaljinin günümüz hastalıklarından birisi olduğunu ifade etti. Uzman isim hastalık hakkında bilgiler verdi. Uzm. Dr. Derya Can fibromiyaljinin en önemli belirtileri arasında şunlar olduğunu söyledi:

 “Hastaların her yeri ağrıyor. Bir gün başı, bir gün beli, başka bir gün dizi ağrıyor. Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorlar, öğlene kadar yataktan çıkamıyorlar, adeta dayak yemiş gibi uyanıyorlar. Gün içinde enerjileri düşük oluyor, yapmak istediklerini ağrıları yüzünden yapamıyorlar. Yapamadıkları için canları sıkılıyor, canları sıkıldıkça ağrıları artıyor ve depresyona girmiş gibi hissediyorlar. Çoğu hasta antidepresan kullanıyor, ama yine de mutlu olamıyorlar çünkü bu bir kısır döngü. Her yeri ağrıdığı için istediklerini yapamıyor, yapamadıkça daha çok strese giriyor, strese girdikçe ağrıları artıyor. Ancak altında yatan bir neden bulunamıyor. Tetkiklerine, MR’larına, röntgenlerine, eklemlerine bakıyorsunuz; her şey iyi görünüyor. Kan sonuçlarına bakıyorsunuz; hiçbir şey çıkmıyor. Ama hasta “Dokunamıyorum” diyor. “Koluma, elime, bana dokunulmasını istemiyorum çünkü canım yanıyor” diyor ve bu durumdan mutsuzluk duyuyor. Fibromiyalji böyle bir hastalık”

‘SABAH YATAKTAN ÇIKAMAMANIN SEBEBİ FİBROMİYALJİ OLABİLİR’

Dr. Can, “Bazı hastalara depresyondasın, sırtın bu yüzden ağrıyor; dolayısıyla fibromiyaljisin deniyor. Ancak ben genellikle bu tarz hastalara fibromiyalji demiyorum. Mesela hastanın sadece boynu ya da sırtı ağrıyorsa bu sadece boyun veya sırt ağrısıdır. Ancak sabah yataktan çıkamama, kalktığında yorgunluk ve halsizlik hissetme, gün içinde enerji düşüklüğü, hiçbir şey yapmak istememe gibi durumlar da eşlik ediyorsa bu sefer fibromiyalji diyebiliyoruz. Tedavileri hastanın durumuna göre planlıyoruz. Her fibromiyalji hastasına aynı tedaviyi yapmıyoruz. Enjeksiyon tedavilerimiz var; eğer sadece beli veya bacağı ağrıyorsa, bölgesel enjeksiyonlarla müdahale ediyoruz. Ancak ağrıları tüm vücuduna yayılmışsa serum tedavileri uyguluyoruz” ifadelerini kullandı.

Uzman isim havalar soğuduğunda çoğu hastanın ağrılarının artmaya başladığını da belirtti.

Sonuç olarak, herkesin kendisine ve çevresindekilere dikkat etmesinin ve yaşam tarzını düzenlemesinin önemli olduğunu söyleyen Dr. Derya Can sözlerini şöyle konuştu:

“Bu beden, bize ömür boyu eşlik edecek. Aslında bizimle gidecek olan en önemli şey bedenimiz, bu yüzden ona özen göstermemiz gerekiyor. Eşyalarınızı, evinizi, arabanızı değiştirebilirsiniz. Ama bedeninizi değiştiremezsiniz. Onun yedek bir parçası yok ve değiştirilmeye kalkıldığında da hiçbir zaman eskisi gibi olmuyor.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *