İstanbul
Orta şiddetli yağmur
8°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Sağlık Duruşunuz çok önemli

Duruşunuz çok önemli

Özel Medicell Tıp Merkezi'nde çalışan Fizyoterapist Tuğba Kurt, insanlarının duruşlarının fiziksel sağlıklarına olan etkilerinden söz etti

Okunma Süresi: 4 dk

Son dönemde yapılan tüm araştırmalar, pandemiyle gelen evde izole olma zorunluluğunun da etkisiyle, bireylerin hareketsiz(sedanter) yaşam alışkanlıklarının önemli ölçüde arttığını ortaya koyuyor. Hareketsiz yaşam, sosyal ve psikojenik etkileri yanında, vücudumuzun kas ve iskelet sağlığını etkileyen duruş (postür) bozukluklarına da sebebiyet verdiği için çok önemli bir konudur.

Duruş (Postür) nedir? Vücudumuz için postürümüz neden önemlidir? Postür, temelini omurgamızın oluşturduğu, vücut kısımlarımızın diziliş ve düzenidir. Gelişimsel farklılıklarımız nedeniyle, “standart bir doğru postür” yoktur. Bireylerde farklılık gösterebilen doğru postür, omurgamızın doğal kavislerinin korunarak, eklemlerimize kuvvet dağılımının dengeli olduğu, ağırlık merkezimizin dengesinin korunduğu duruş olarak ifade edilebilir. İdeal postür, kaslarımızın daha dengeli ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Kötü postüre sahip kişilerde, kaslar sağlıklı bir şekilde çalışmadığı için yorgunluk hissinin arttığı gözlemlenir. Kötü postür, bel ve boyun ağrıları başta olmak üzere, pek çok kas ve iskelet ağrılarına sebebiyet verebilir. Kişinin yanlış hareket alışkanlıklarını devam ettirmesiyle birlikte sağlıklı duruş bozulur. Karın ve sırt kaslarındaki zayıflık, kamburluğun en önemli sebepleri arasında yer alır. Kas zayıflıkları ve yetersiz esneklik, göbekli bir duruşa bile sebep olabilir. Hatta baş, normal anatomik pozisyonunun dışında, öne gidebilir ve bu durum gözle görülür şekilde fark edilebilir. Duruş bozuklukları ile kas ve iskelet sisteminde görülen problemler, uyku kalitesini ve fiziksel aktiviteleri de doğrudan etkiler. Kötü duruş, bir ağrı kaynağıdır. Örneğin şiddetli boyun ağrıları, baş ağrılarına da sebebiyet verebilir. Vücut ağrılarının artması, psikolojik yaşamı da olumsuz etkiler. Özetle, postürünüz, hayat kaliteniz için çok önemlidir.
 

Kötü postür nasıl oluşur?
Kötü postür için, özellikle bel, sırt ve boyun gibi bölgelerdeki kaslarımızın zayıflığı, kaslarımızın yeterli esneklikte olmaması, travmatik durumlar, günlük yaşam aktivitesinde fiziksel uygunluğa göre hareket edilmemesi, mesleki çalışma ortamı, obezite, uyku problemleri, ruhsal durum bozuklukları, kronik stres, yanlış uyku pozisyonu gibi birçok neden birlikte seyredebilir.
 

Nasıl koruyabiliriz?
Uyku pozisyonumuz, vücut sağlığımızı en çok etkileyen konuların başında yer alır. Yatak, kişinin anatomik pozisyonuna uygun seçilmelidir. Çok sert ve yumuşak zeminler tercih edilmemelidir. Boyun kavisinin doldurulduğu, çok yüksek veya çok alçak olmayan, ideal sertlikte, uyandığınızda rahatsız hissetmediğiniz yastık, sizin için ideal yastıktır. Öte yandan, yüz üstü yatma da mümkün mertebe tercih edilmemelidir. Zira, yüz üstü yatmanın kas ve iskelet sağlığımız açısından uygun olmadığını ortaya koyan pek çok araştırma bulunmaktadır.
 

Masa başında çalışırken dikkat
Kalçanız oturduğunuz sandalyeye tam pozisyonlanmalıdır. Bel çukurunuzu dolduracak şekilde oturabilirsiniz ya da destekleyici ortopedik yastıkları tercih edebilirsiniz.
Laptop ya da teknolojik bir alet kullanıyorsanız, bunların göz seviyenizde olmasına dikkat etmelisiniz. Monitörünüz için kitap ya da yükselticilerden yardım alabilirsiniz.
Mouse seçiminde, el bileği ve parmaklarınızın anatomik yapısına en uygun olanı tercih etmelisiniz.
Postürünüzü koruyun. Çünkü postürünüz, yaşam kaliteniz için çok önemlidir.
Uzun süre aynı pozisyonda kalmayın. Ayakta ya da otururken, kendinize sık sık molalar verin.
Cüzdanı ve cep telefonunu arka cepte taşıma alışkanlığı, kalça seviyesini olumsuz etkiler. Sinir sıkışmalarına, duruş bozukluklarına, şiddetli kalça ağrılarına sebebiyet verebilir.
Tek omuzda taşınan sırt çantaları ya da ağır torba veya eşyalar da, vücudun dengeli bir kuvvet aktarımı sağlayamamasına, dolayısıyla duruş bozuklukları ve ağrılara neden olabilir.
Son Olarak…
Hareketsiz bir yaşam, fiziksel ve ruhsal pek çok sorunun kaynağıdır. Egzersiz, pek çok açıdan sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Bu nedenle, egzersiz yapmayı hayatınızın bir parçası, mümkünse bir alışkanlık haline getirin.
Postür analizinizi yaptırmak, mevcut ağrılarınızı en aza indirmek ve vücudunuza en uygun egzersizleri seçebilmek için bir fizyoterapist ile görüşebilir, yardım alabilirsiniz.
Unutmayın ki, vücudunuz sizin kalenizdir. Ona iyi bakın.

BARIŞ KIŞ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *