İstanbul
Az bulutlu
13°
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Politika Meclis Başkanlığı Numan Kurtulmuş’un son görevi olacakmış

Meclis Başkanlığı Numan Kurtulmuş’un son görevi olacakmış

Gazeteci Nuray Babacan partinin yorgun eski tüfekleri de vitrinden uzaklaştırıldığını ve genel merkezde görevli olan ve ikinci kuşak sayılanların çoğuyla da vedalaşılacağı bilgisini aktardı.

Okunma Süresi: 3 dk

EMİNE KAŞIKCI- TBMM Genel Kurulunda yapılan gizli oylamanın 3. turunda AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 321 oyla 28. Dönem Meclis Başkanı seçilmişti.

Gazete Pencere'den Nuray Babacan "Seçilen isimler, değişen tercihler… AKP’nin değişen yüzü" başlıklı yazısında kabinedeki görevlendirmelere dikkat çekerek bakan yardımcıları tercihiyle görünen bir “değişim” yaşandığını söyledi.

Babacan yaşanan bu değişimi değerlendirdi ve iktidar partisinde “tepki çekmeyen, dengeli” isimlerden oluşan yeni A takımının “makas değişimi” olarak okunduğunu aktardı.

Meclis Başkanlığının Numan Kurtulmuş’un son görevi olacağını dile getiren Babacan, Mustafa Şentop’a hiçbir görev verilmediğini Binali Yıldırım ve Hayati Yazıcı'nın aktif bir görev alamayacağını belirtti.

Babacan'ın yazısı şöyle:

Partide neler oluyor?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yönetime taşıdığı isimler üzerinden yapılacak bir analiz, yeni bir oyun planının habercisi olabilir. Yıllarca partide pek de ön plana çıkartılmayan bazı isimlerin, toplu halde takıma alınması manidar. Üstelik bu isimlerin yıllardan beri birbiriyle iyi arkadaş oldukları da bir gerçek.

Seçilen isimler

Dışişleri Bakanı yapılan Hakan Fidan, MİT’in başına getirilen İbrahim Kalın, Genel Başkanvekili görevi verilen Efkan Ala gibi isimler birbiriyle iyi anlaşan, aynı bakış açısına sahip, kullandıkları dil açısından daha özenli isimler. Cumhurbaşkanı Yardımcısı yapılan Cevdet Yılmaz ise DPT kökenli bir bürokrat. Tam bir bürokrat gibi çalışan, siyasetin ip cambazlığında gözü olmayan bir isim.

Kenara alınanlar

Bakan ve bakan yardımcılıkları belirlenirken, ailenin ve damatların etkisi biliniyor. Büyük damat güç kaybederken, küçük damat ve oğul Bilal daha etkin. Ancak partinin karar vericileri olarak sayabileceğimiz isimler, bu etkinin dışında kalanlar. Ayrıca, Meclis’teki çalışmaları Erdoğan’ın dikkatini çeken eski milletvekilleri, her bakanlığa birer ikişer serpiştirildi. Bunlar olurken, AKP’de etkileri tartışılmaz olan Menzilciler ve Hak yolcular geri plana çekilmiş, para ve güçle ilişkisi sorunlu olan isimler kıyıda tutulmuş gibi.

Veda edilen isimler

Partinin yorgun eski tüfekleri de vitrinden uzaklaştırılıyor. Meclis Başkanlığı Numan Kurtulmuş’un son görevi olacak. Mustafa Şentop’a hiçbir görev verilmedi. Binali Yıldırım ve Hayati Yazıcı aktif bir görev alamayacak. Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Taner Yıldız, Recep Akdağ gibi isimlere çoktan veda edildi. Genel başkan danışmanı Naci Bostancı, üniversite rektörü olacak ve siyasetle yolunu ayıracak. Şu anda genel merkezde görevli olan ve ikinci kuşak sayılanların çoğuyla da vedalaşılacak.

Grubun adamı değilsin

Bu yeni yapı ve yeni tercihler, parti içinde son haftaların en çok konuşulan konusu. Kimine göre, “parti makas değiştiriyor”, kimine göre “fabrika ayarlarına” dönülüyor. “10 yıl öncesinin politikalarına dönüleceğini” iddia edenler bile var. Hatta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bazı bakanlarına, “Seni herhangi bir grubun adamı olmadığın için bakan yaptım” dediği anlatılıyor.

Bu analizlere katılabilmek için bir yıl içerisinde “hukuk, demokrasi ve adalet” adına atılacak adımları görmek gerekecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *