Dağlık Karabağ dışındaki Azerbaycan topraklarına doğrudan yapılan bu saldırıyla aslında Azerbaycan'ın Ermenistan'a misilleme yapmasını bekliyor gibi.
Bilindiği üzere Ermeni kuvvetlerinin Temmuz ayında ilk saldırdığı yer Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının geçtiği Tovuz rayonuydu. Ermenistan Tovuz’a yaptığı saldırıyla Türkiye’ye de saldırıda bulundu. Bu nokta önemli.
Gence’ye 4 Ekim’de yapılan Ermeni füze saldırısında siviller hedef alındı. Bu saldırı sonucu şu ana kadar gelen haberlere göre 2'si çocuk 24 kişi hayatını kaybederken 74 kişi de ağır yaralandı. Dört yüz bin civarı nüfusa sahip ikinci büyük Azerbaycan şehri olan Gence’ye yapılan bu saldırılar açıkça uluslararası hukuku çiğniyor. Savaş suçu ve insanlığa karşı suç işleyen Ermeni yönetiminin gelecekte Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanması da kuvvetle muhtemel.
Sürecin sonucunda bugün Ermenistan’ın sıkışması söz konusu. Başbakanı Nikol Paşinyan Putin'i üç kez yardım istemek için aradıktan sonra olumlu cevap alamayınca Almanya Başbakanı Merkel'i de üçüncü defa arayarak yardım istedi.
Dağlık Karabağ dışındaki Azerbaycan topraklarına doğrudan yapılan bu saldırıyla aslında Azerbaycan’ın Ermenistan’a misilleme yapmasını bekliyor gibi. Paşinyan AGİT Minsk grubunu öne sürerek Rus Barış gücünün Karabağ'a konuşlandırılmasına hazır olduğunu önceki gün ifade etmişti.
Bilindiği üzere AGİT Minsk Grubu, Azerbaycan ve Ermenistan’ın Karabağ için barışçıl bir çözüm bulmalarını müzakere amacıyla, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulmuş bir yapı. 28 yıldır devam eden süreçte etkin olamayan, çözüm üretemeyen Minsk grubu içerisinde bölgede etkiye sahip olan ülke aslında Rusya. Temmuz ayında başlayan çatışmalarda kaybeden tarafın Ermeni tarafı olarak görünmesini dikkate alırsak Rusya etkisiyle Paşinyan sonrası yeni bir Ermenistan tasarımı yapılacağına dair bir işaret var.